Jaką pompę ciepła wybrać?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Jaką pompę ciepła wybrać?
Witam serdecznie, mam w planach wybudować oto taki domek
https://www.extradom.pl/projekt-domu-mu ... -v-WAJ3668
Mały, bo na dole 70 m, a na górze do adaptacji niecałe 50, więc wychodzi około 120m.
I mam teraz pytanie. Jest kilka możliwości z pompami ciepła. Pompa powietrze powietrze, powietrze woda i gruntowa. Jaką najlepiej wybrać do tego akurat domu? Jaki jest CAŁKOWITY koszt zainstalowania danej pompy i mniej więcej koszty eksploatacji dla domku o takiej powierzchni.
Z góry dziękuję za odpowiedzi,
pozdrawiam
Mały, bo na dole 70 m, a na górze do adaptacji niecałe 50, więc wychodzi około 120m.
I mam teraz pytanie. Jest kilka możliwości z pompami ciepła. Pompa powietrze powietrze, powietrze woda i gruntowa. Jaką najlepiej wybrać do tego akurat domu? Jaki jest CAŁKOWITY koszt zainstalowania danej pompy i mniej więcej koszty eksploatacji dla domku o takiej powierzchni.
pozdrawiam
-
marekzzabek
- Zaawansowany

Re: Jaką pompę ciepła wybrać?
dla takiej powierzchni dobrym rozwiązaniem będzie Vikersønn Bjørn 6 - gruntowa pompa ciepła. cenowo polecam sprawdzić jak to wygląda u nich na stornie - http://vikersonn.eu/kalkulator
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Najbardziej efektywne są pompy ciepła powietrze powietrze. Są też niedrogie w instalacji i zapewniają komfort także latem.BN81 pisze:Witam serdecznie, mam w planach wybudować oto taki domek
pozdrawiam
- Podstawą poprawnej instalacji jest wentylacja z odzyskiem ciepła, wykluczenie ogrzewania hydraulicznego i nie łączenie w jednym ogrzewania domu i wody!!
rekuperacja od 1989r
A co sądzicie o pompie ciepła powietrze woda?
-
Enerbau Tanie Grzanie
- Superużytkownik

- Kontakt:
Koszty eksploatacji zależne są od zapotrzebowania domu na energię do jego ogrzania wyrażoną w kWh/m2/rok. Takie informacje powinien Pan mieć zawarte w projekcie.BN81 pisze: ......koszty eksploatacji dla domku o takiej powierzchni.
pozdrawiam
ENERBAU - Ogrzewania Na Podczerwień.
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

Witam !BN81 pisze:A co sądzicie o pompie ciepła powietrze woda?
Urządzenia te stają się coraz bardziej popularne w ostatnich czasach ze względu na mniejsze koszty inwestycyjne związane z brakiem odwiertów dolnego źródła. Co do ich efektywności to z roku na rok depczą po piętach pompą ciepła grunt/woda. Jeśli chodzi o ich pracę w ciągu roku to wymagają szczytowego źródła ciepła dla bardzo niskich temperatur, ale może ono być dostarczone za pomocą wbudowanej grzałki elektrycznej, która włącza się tylko kilka dni w ciągu roku. Jeśli chciałbyś dowiedzieć się więcej na temat naszych pomp ciepła typu powietrze/woda w wersji monoblok oraz split odsyłamTUTAJ.
Pozdrawiam !
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Kiedy Viessmann zacznie robić instalacje bezpośrednie? Sprzęgło hydrauliczne zabiera sporo z efektywności i komfortu. Poza tym podnosi znacznie koszty instalacji.Konsultant Viessmann pisze:Witam !BN81 pisze:A co sądzicie o pompie ciepła powietrze woda?
Urządzenia te stają się coraz bardziej popularne w ostatnich czasach ze względu na mniejsze koszty inwestycyjne związane z brakiem odwiertów dolnego źródła. Co do ich efektywności to z roku na rok depczą po piętach pompą ciepła grunt/woda. Jeśli chodzi o ich pracę w ciągu roku to wymagają szczytowego źródła ciepła dla bardzo niskich temperatur, ale może ono być dostarczone za pomocą wbudowanej grzałki elektrycznej, która włącza się tylko kilka dni w ciągu roku. Jeśli chciałbyś dowiedzieć się więcej na temat naszych pomp ciepła typu powietrze/woda w wersji monoblok oraz split odsyłamTUTAJ.
Pozdrawiam !
Mniejsze opłaty i większy komfort za mniej!
rekuperacja od 1989r
A proszę mi powiedzieć jakie są alternatywy jak przestaje na dłuższy czas działać prąd? Pewnie najlepszą alternatywą jest zrobienie też w domu kominka. Czy są jakieś inne lepsze możliwosci?
Rower, pas transportowy, prądnica. Sadzasz starą na bicykla stajesz za nią z pejczem i ognia!
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Malutki agregat lub odpowiedni zasilacz - Na ogrzewanie i oświetlenie domu 150 m2 potrzeba do 1000WBN81 pisze:A proszę mi powiedzieć jakie są alternatywy jak przestaje na dłuższy czas działać prąd? Pewnie najlepszą alternatywą jest zrobienie też w domu kominka. Czy są jakieś inne lepsze możliwosci?
rekuperacja od 1989r
Znowu jęczu nie pojęcia o czym jebie. Taki "malutki" agregat wciąga około pół litra benzyny na roboczogodzinę. Benzyna kosztuje piątaka za litr. Do tego trza olej bo silnik dwusuwowy. Interes życia-koszt dobowy zasilania agregatu minimum 72 ziko. Że nie wspomnę o koszcie wynajęcia, no chyba że w koszt instalacji od jęcza agregat jest w cenie. Gratis dodałbym do tego komfort który tak jęczu ceni, czyli mieszanie jebiącej benzyny w kanistrze z olejem, zalanie zbiornika z ryzykiem samopodpalenia się , dolewanie benzyny w miarę ubywania jej w zbiorniku który zbyt pojemny nie jest. Mam dalej pisać o jego głupocie? Okiej.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Malutki agregat lub odpowiedni zasilacz - Na ogrzewanie i oświetlenie domu 150 m2 potrzeba do 1000WBN81 pisze:
Jak jęczu ma zamiar uruchomić agregat skoro jest schorowany i ma alergie na wszelkie prace? To trzeba przecież pociągnąć za linkę bo rozrusznika elektrycznego tamuj nima. Trza by sąsiada poprosić o pomoc a to takie niekomfortowe. No chyba że jęczu poprosi go żeby mu pociągnął za linkę a on odwdzięczy się mu tym samym w innej formie. Do tego instalację elektryczną trzeba przerobić i dorobić kabel zasilający z wtyczką. A to nie takie proste bo w domach zasilanie to kabel minimum 5x10mm2. Gdzie takie grube pynto pod małą wtyczkę podpinać.
Mózgu mniej niż normy europejskie. ALLLEEEE PAAAANIE!!!!! JAKI KOMFOOOOORT!!!!
Jak on to kuwa policzył?Tomasz_Brzeczkowski pisze:Malutki agregat lub odpowiedni zasilacz - Na ogrzewanie i oświetlenie domu 150 m2 potrzeba do 1000W
Wczoraj włączona klima 0,6kW , piekarnik włączony 2kW, do tego czajnik elektryczny 2kW.
Mi tu ze światłem wychodzi prawie 5kW... ale ten mały agregat mi wystarczy?
K#rwa mam agregat 3,2kW i "z deczka" mu brakuje, pół litra benzyny też mu "z deczka" braknie.
Jęczybuła święta przygotuje na takim mniejszym agregacie ( bo i mieszkanie ma mniejsze ) 333W całę święta i jeszcze indyka upiecze.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna
-
Janek838383
- Początkujący

Jak sądzicie ile będzie kosztować pompa ciepła do tego projektu DOM SD1-91?
Kupiłem projekt w dom.pl ale nie dopytałem ich ile taka pompa może kosztować.
Orientuje się ktoś???
Orientuje się ktoś???
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

Witam !Janek838383 pisze:Jak sądzicie ile będzie kosztować pompa ciepła do tego projektu DOM SD1-91?
Orientuje się ktoś???
Powinieneś mieć w projekcie wyliczone jednostkowe zapotrzebowanie energetyczne [kWh/m2] lub maksymalne obciążenie cieplne budynku [kW]. Na stronie podanej przez Ciebie nie znalazłem tego, a to jest podstawa do oszacowania wielkości pompy ciepła.
Rozumiem, że interesują Cie powietrzne pompy ciepła, czy też zastanawiałeś się nad gruntowymi PC ? Mamy w swojej ofercie takie urządzenia, jeśli chciałbyś dowiedzieć się więcej na ich temat polecam zajrzeć na stronę TUTAJ
Pozdrawiam !
-
cncPompyCiepla
- Początkujący

Hej, dom dość spory około 230mkw do ogrzania, wszystko zależy od izolacji bo można wykonać ja bardzo dobrze lub kiepsko.Janek838383 pisze:Jak sądzicie ile będzie kosztować pompa ciepła do tego projektu DOM SD1-91?
Orientuje się ktoś???
Ale przyjmując aktualny standard musisz się liczyć z urządzeniem o mocy około 12kW przy temperaturze -20stC
Czyli Twoja pompa ciepła musi wytwarzać 12kW jak na zewnątrz jest -20st.C.
Takie urządzenie to np. Panasonic T-CAP 12kW. Koszt całej kompletnej kotłowni wraz z montażem to około 30 tyś, zł. Jest to cena za wszystko w wersji z lekkim wypasem.
Może być trochę taniej ale może też być mocniejsze urządzenie.
po szczegóły odezwij się na priv wyślę Ci kompletną ofertę.