Poprawa wentylacji

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

marcine46
Początkujący
Początkujący

Poprawa wentylacji

Post autor: marcine46 »

Witam,

Będę w przyszłym roku robił rekuperację, ale to wiadomo kwestia kiedy fundusze będą odpowiednie. Chciałbym na obecną chwilę poprawić to co jest teraz i opiszę poniżej swój problem.
Mam problem z hałasującą wentylacją, a dokładniej po włączeniu wentylatora w łazienkach. W obydwu łazienkach są kanały wentylacyjne jak na zdjęciach czyli od dołu kanał murowany z pustaka wentylacyjnego silikatowego średnica fi 160 i jest zrobiona redukcja na fi 110 rura pcv te wszystkie wywinięcia do wentylatora S&P TD-160/100 N SILENT i dalej tą samą średnicą wyjście na dach z poszerzeniem przy samej nasadzie na średnicę fi 150 bo jest zamontowana nasada firmy wirplast.
Problem polega na tym, że po włączeniu wentylatora jest straszny szum powietrza. Rozumiem, że prędkości odgrywają dużą rolę ale wentylator pracuje z prędkością 150m3/h i tu pytanie czy to nie za dużo jak na łazienkę o metrażu 6,95m2 wysokość 2,68 i druga łazienka 6,12m2 taka sama wysokość.
Kratki wywiewne są zamontowane w ścianach, ale zaczynają się tak z 20 cm od góry. Prośba o informację czy te zawinięcia i przedłużenia są w ogóle potrzebne i czy te zmiany średnic też są odpowiednie czy może lepiej rozebrać komin wentylacyjny do stropu czyli zostaje kawałek otworu fi 160 a później daje pionowo bez zakrętów rurę spiro ocieplaną fi 150 i tak do samej nasady na dach oczywiście pod drodze są redukcje i poszerzenia dla wentylatorów.

Jestem laikiem proszę o wyrozumiałość i pomoc.

Niżej daje linki do zdjęć.
https://zapodaj.net/6c286c88aeecb.jpg.html
https://zapodaj.net/fac5fd85bc263.jpg.html
https://zapodaj.net/814091bb27e77.jpg.html
https://zapodaj.net/e25e3ed4eb092.jpg.html
https://zapodaj.net/a193ecf2c77c2.jpg.html
https://zapodaj.net/d7009243dd71e.jpg.html
https://zapodaj.net/d29b5953689c0.jpg.html
https://zapodaj.net/fb3a870722e56.png.html

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Poprawa wentylacji

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Wentylacja to 20m3/h na osobę.
Skąd wiadomo, że 150m3/h a nie 200 czy więcej?
W danych jest 180m3/h przy oporach instalacji ponad 100Pa, a opory są znikome, przy pionowej wyrzutni i ciepłym oraz wilgotnym powietrzu.
Może warto założyć tani a przyzwoity rekuperator? Jakie tam jest ogrzewanie?
rekuperacja od 1989r

marcine46
Początkujący
Początkujący

Witam,

Ogrzewanie gazowe grzejniki 100% zero podłogówki.
Chodziło mi bardziej o to czy te powywijanie przewodu wentylacyjnego coś daje czy przeszkadza, a te 150 m3/h to była informacja o wydajności przy niższym biegu ale tak jak pisałem jestem laikiem dlatego moje wypowiedzi mogą być bez sensu.

Rekuperacja jest w planach ale połowa lub koniec przyszłego roku nie wspominając o tym że dom jest zamieszkały i będzie problem z rozprowadzeniem przewodów wentylacyjnych a konkretniej wiercenie w stropach.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

marcine46 pisze:Witam,

Ogrzewanie gazowe grzejniki 100% zero podłogówki.
Chodziło mi bardziej o to czy te powywijanie przewodu wentylacyjnego coś daje czy przeszkadza, a te 150 m3/h to była informacja o wydajności przy niższym biegu ale tak jak pisałem jestem laikiem dlatego moje wypowiedzi mogą być bez sensu.

Rekuperacja jest w planach ale połowa lub koniec przyszłego roku nie wspominając o tym że dom jest zamieszkały i będzie problem z rozprowadzeniem przewodów wentylacyjnych a konkretniej wiercenie w stropach.
Jak grzejniki pod oknami i grawitacja, to zużycie przekroczy 10m3/ dobę.
Jak Pan chce cicho, to wentylacja musi pracować w sposób ciągły. Jak Pan chce bym coś pomógł to proszę o telefon - muszę znać więcej szczegółów.
rekuperacja od 1989r

xander119
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: xander119 »

150m3 na godzinę w kiblu? Robiłeś sobie i rodzinie testy wysokogórskie? Ty se zważaj żebyś pod prysznicem nie zemdlał z braku powietrza. A jęczu jak to jęczu. I tak wciska swoje ciasne kuperacje. Nie ważne czego temat dotyczy.

marcine46
Początkujący
Początkujący

Napisałem, że taka jest wydajność wentylatora a ile on jest w stanie godziny z tych 150 m3/h wydajności podanej w parametrach wyciągnąć nie mam pojęcia i nie znam się na wentylacji a nie pisałem że twierdzę że 150 m3/h jest wyciągnięte więc prośba o wyrozumiałość a nie wyśmiewanie się.

xander119
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: xander119 »

Nie śmieję się z ciebie tylko z jęcza. Ale skoro wentylator ma podany przepływ maksymalny i nie ma regulatora obrotów to śmiem twierdzić że wyciąga te fabryczne parametry. U siebie mam w klopie Maico 90m3/h ale z regulacją i jak odpalę na maksa to siedząc na kiblu nie ma możliwości żeby do nosa dotarły mi zapachy z zada. Chyba że kuot si zejsra. To wtedy zapodaje zanim smród wciągnie wentylator.
A hałas jak hałas. Przy takim zasysaniu i prędkości wentylatora musi być głośno. Przynajmniej nie słychać PLUM! Albo ostrych piardów jak goście są.

Bobbyy82
Aktywny
Aktywny

Post autor: Bobbyy82 »

Sam nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, ale na pewno warto skontaktować się firmą Biernat ze Szczecina. Mają duże doświadczenie w obszarze chłodnictwa, klimatyzacji i wentylacji. W mojej firmie projektowali system wentylacyjno-klimatyzacyjny i efekt jest jak najbardziej na plus, w dużej mierze dzięki energooszczędności.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Bobbyy82 pisze:Sam nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, ale na pewno warto skontaktować się firmą Biernat ze Szczecina. Mają duże doświadczenie w obszarze chłodnictwa, klimatyzacji i wentylacji. W mojej firmie projektowali system wentylacyjno-klimatyzacyjny i efekt jest jak najbardziej na plus, w dużej mierze dzięki energooszczędności.
Myśli Pan, że przyjadą do Płocka i wyciszą wentylator w ramach pomocy?

Ps. System wentylacji i klimatyzacji, a nie system wentylacyjno-klimatyzacyjny Nie powinno się łączyć instalacji o różnym przeznaczeniu, bo to podnosi koszty samej instalacji, eksploatacji a obniża komfort.
rekuperacja od 1989r

marcine46
Początkujący
Początkujący

ponawiam swoje pytanie czy potrzebne są te wywinięcia kanału czyli od pustaka do do wentylatora i na dach ?

czy nie lepiej zrobić pion bez wywinięć ale w jednej średnicy czyli np. od początku do końca fi 150 lub w całości fi 110 po prostu do pustaka fi 160 włożyłbym rurę fi 110 lub fi 100 ?

z jakiego materiału wykonać taki pion czy wykorzystać te rury pcv fi 110 i ocieplić czy zrobić spiro albo termoflexa to będę miał ocieplenie i kanał w jednym ;-)

czy jeśli wentylator ma średnicę fi 100 to powinien być montowany do takiego przekroju czy może być też do fi 150 w nazwie jest 160/100 ?

sorki za dziwne pytanie ale średni się wsypałem ;-)

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Bolas »

Rwie się na usta "Ło Matko Bosko Święto" Dziwię się że nawet TB ci odpowiada albo nie widział zdjęć. Skąd masz nawiew powietrza który ten wentylator wyrzuca na zewnątrz w takich ilościach. Jak chcesz później zrobić rekuperator? W ten sam sposób? Po co mieszać 5systemów do wykonywania instalacji wentylacyjnej? Przy takiej przekombinowanej instalacji to nawet najcichszy wentylator będzie powodował hałas.
Nim zaczniesz kombinować przy kolejnej wentylacji daj choć komuś zrobić projekt a taki jest darmowy jeżeli weźmiesz z danej firmy cały system z reku. Wentylacją choć wydaje się prosta możesz sobie i mieszkańcom więcej zaszkodzić niż zyskać.
Firma Ogólnobudowlana K-BOLBUD Bolesław Wujczyk
Żory - śląskie

Marek112
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Marek112 »

Sam dopiero zaczynam w tym temacie się rozglądać, ale z tego co słyszałem to możesz podpytać fachowców z wanas.pl Zamawiałem u nich ostatnio nowy rekuperator i przy okazji sporo mi wyjaśnili w kwestii samej mechanicznej wentylacji. Można też u nich rozszerzyć funkcję wentylacji np o chłodnicę nagrzewnicę GWC - wszystko w standardzie wiec nie ma dodatkowych dopłat.
Marek112

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”