Nie chodzi o pieniądze, ale przede wszystkim o nasze zdrowie
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

Re: Nie chodzi o pieniądze, ale przede wszystkim o nasze zdrowie
Witam ponownie !
Przypominam, że do końca roku w Krakowie można skorzystać jeszcze z 100% dotacji na wymianę swojego starego kotła. Więcej informacji o naborze wniosków TUTAJ
Pozdrawiam !
Przypominam, że do końca roku w Krakowie można skorzystać jeszcze z 100% dotacji na wymianę swojego starego kotła. Więcej informacji o naborze wniosków TUTAJ
Pozdrawiam !
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Stare domy, przy prawidłowo wykonanej instalacji zużywają na ogrzewanie do 30kWh/m2.Konsultant Viessmann pisze:Witam ponownie !
Pozdrawiam !
CZY WYMIANA NA KOCIOŁ PANA FIRMY TO ZAPEWNI?
Instalacja nie może produkować więcej kWh niż traci dom.
Czy nowy kocioł nadaje się do budownictwa, czy zejdzie poniżej 30kWh/m2????
rekuperacja od 1989r
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

Witam !Tomasz_Brzeczkowski pisze: Stare domy, przy prawidłowo wykonanej instalacji zużywają na ogrzewanie do 30kWh/m2.
CZY WYMIANA NA KOCIOŁ PANA FIRMY TO ZAPEWNI?
Instalacja nie może produkować więcej kWh niż traci dom.
Czy nowy kocioł nadaje się do budownictwa, czy zejdzie poniżej 30kWh/m2????
Oczywiście, że sama wymiana kotła nie zmieni zapotrzebowania energetycznego budynku na pokrycie strat ciepła przez przenikanie przez skorupę budynku, bo nie jest to termomodernizacja. Wymieniamy i modernizujemy źródło ciepła poprawiając jego sprawność spalania oraz sprawność oddawania ciepła, tak aby do atmosfery nie przedostawały się zanieczyszczenia, które później wszyscy wdychają. Wskaźnik zapotrzebowania 30kWh/m2 to już nie czasem budownictwo niskoenergetyczne? Dla takich budynków lepszym rozwiązaniem oczywiście jest kocioł gazowy z modulacją czy choćby powietrzna pompa ciepła.
Pozdrawiam !
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Stosuję klasyfikację opartą na liczniku kWhWskaźnik zapotrzebowania 30kWh/m2 to już nie czasem budownictwo niskoenergetyczne?
30 kWh/m2 rocznie, tyle zużywają stare domy na ogrzewanie z poprawnie wykonaną instalacją. Poprawnie wykonana instalacja, nie ma praktycznie strat własnych. Wszystko powyżej 30 kWh/m2 to straty instalacji, nie przez przegrody.
Ciepłownicy wymyślili swoją klasyfikację, nie opierającą się o licznik kWh. Tylko jak OZC wyssane z palca. Wynika to z faktu, że straty wielu systemów przekraczają 30kWh/m2, - więc nie mieściłyby się w kanonie przyzwoitej instalacji.
rekuperacja od 1989r
No przecie cymbał napisał że stare domy tyle zużywajo. To to chyba nie je budownictwo niskoenergetyczne? Cegła, kamienie te sprawy. Zimne mury w huy ale on ci zrobi 30 KWh. Czarownik, czarownik! Zepsuć mi się instalacja od jęcza! Nie być problemu! Ja mieć kanalia!Konsultant Viessmann pisze: Wskaźnik zapotrzebowania 30kWh/m2 to już nie czasem budownictwo niskoenergetyczne?
Pozdrawiam !
-
SUSPENSER
- Superużytkownik

- Kontakt:
Buahahahahaaa normalnie humor mi poprawiasz jak z jęcza "drzesz łacha" - aż się popłakałem ze śmiechuxander119 pisze:No przecie cymbał napisał że stare domy tyle zużywajo. To to chyba nie je budownictwo niskoenergetyczne? Cegła, kamienie te sprawy. Zimne mury w huy ale on ci zrobi 30 KWh. Czarownik, czarownik! Zepsuć mi się instalacja od jęcza! Nie być problemu! Ja mieć kanalia!Konsultant Viessmann pisze: Wskaźnik zapotrzebowania 30kWh/m2 to już nie czasem budownictwo niskoenergetyczne?
Pozdrawiam !
Preferuję kontakt przez @ bo prywatne wiadomości znikają.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

A Pan uważa, że nie należy wytykać palcami tępaków, którzy nie potrafią zrobić instalacji?SUSPENSER pisze:Buahahahahaaa normalnie humor mi poprawiasz jak z jęcza "drzesz łacha" - aż się popłakałem ze śmiechuxander119 pisze:No przecie cymbał napisał że stare domy tyle zużywajo. To to chyba nie je budownictwo niskoenergetyczne? Cegła, kamienie te sprawy. Zimne mury w huy ale on ci zrobi 30 KWh. Czarownik, czarownik! Zepsuć mi się instalacja od jęcza! Nie być problemu! Ja mieć kanalia!Konsultant Viessmann pisze: Wskaźnik zapotrzebowania 30kWh/m2 to już nie czasem budownictwo niskoenergetyczne?
Pozdrawiam !![]()
![]()
rekuperacja od 1989r
Prawda w 100 procentach.