Problem z projektantem
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Problem z projektantem
Mam problem z projektantem, dostałam projekt i zaczęłam szukać kierownika budowy gdy któryś z kierowników poprosił o przeniesienie projektu zgodziłem się( i bardzo się cieszę że poprosił o to) bo okazało się że dach domu ma błędy konstrukcyjne min. slupki podtrzymuje dach oparte na belkach stropowych (strop drewniany) dach wielkości ok 300m2 , brak podwaliny, żeby było śmiesznie mój dom ma 2.7m a wysokość dachu to 5m. Jeśli chodzi o parter to narysowane kratki wentylacyjne w ścianach działowych. Na strop też kierownik zwrócił uwagę mówiąc że belki są zle łączone. To największe moim zdaniem uchybienia pomijam błędy w opisie gdzie zamiast pustaków z gazobetonu wpisano silikat i wiele innych pomyłek. Postanowiliśmy rozwiązać umowę z projektantem i znaleźć i innego. Dostał zaliczkę i pieniądze za mapkę zasadnicza( bo nie bylo dla danej dzialki , wiec zlecilismy by nam je zrobili) do celow projektowych.Teraz gdy rozwiązaniami umowę żądają od nas jeszcze trzykrotny wartość za mapki twierdząc że wtedy nie zapłaciliśmy całości. Co robić, pomocy?
Re: Problem z projektantem
Dla mnie ta sytuacja jest NIE DO UWIERZENIA.
1/ Proszę dać do sprawdzenia projekt projektantowi poleconemu przez potencjalnego kierownika budowy.
2/ Proszę zrobić sobie kopię projektu wykonanego przez obecnego projektanta - najlepiej w kolorze aby mieć dowód w sądzie.
3/ Nie mam mowy o żadnych dopłatach jeżeli nie było tego w umowie.
To tyle. Podajesz mało danych ale sytuacja jest ... delikatnie mówiąc kijowa. Żle zacząłeś. Trzeba wszystko postawić na dobre tory. Jak to zrobić w linku poniżej. Budowa jest procesem i wszystko ma mieć swoje miejsce. Przykro mi, że Cię to spaotakało ale głowa do góry
https://www.youtube.com/watch?v=3PROF8zIwFI
Jeżeli potrzebna będzie pomoc kontakt do mnie jest pod filmikiem.
1/ Proszę dać do sprawdzenia projekt projektantowi poleconemu przez potencjalnego kierownika budowy.
2/ Proszę zrobić sobie kopię projektu wykonanego przez obecnego projektanta - najlepiej w kolorze aby mieć dowód w sądzie.
3/ Nie mam mowy o żadnych dopłatach jeżeli nie było tego w umowie.
To tyle. Podajesz mało danych ale sytuacja jest ... delikatnie mówiąc kijowa. Żle zacząłeś. Trzeba wszystko postawić na dobre tory. Jak to zrobić w linku poniżej. Budowa jest procesem i wszystko ma mieć swoje miejsce. Przykro mi, że Cię to spaotakało ale głowa do góry
https://www.youtube.com/watch?v=3PROF8zIwFI
Jeżeli potrzebna będzie pomoc kontakt do mnie jest pod filmikiem.