Witam,
Borykam się z takim oto problemem. Podczas zimy, kiedy temperatury spadają pojawia się wokół kratki wentylacyjnej (na zewnątrz) wilgoć. Dodam jeszcze. że rura w ścianie ma większą średnice niż kołnierz przy kratce, który wchodzi w tę rurę. Luz około 1,5 cm. Czy to może być przyczyna takiego stanu rzeczy?
Wilgoć wokół kratki wentylecyjnej
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Wilgoć wokół kratki wentylecyjnej
Zła wentylacja powoduje wysoką wilgotność powietrza. Dziura za kratką powoduje, że kratka jest zimna. Wysoka wilgotność plus zimna kratka, to kondensacja na kratce.
To cała fizyka zjawiska.
To cała fizyka zjawiska.
rekuperacja od 1989r
-
PiotrNiski
- Zaawansowany

Re: Wilgoć wokół kratki wentylecyjnej
Jak Pan Tomasz napisał powyżej, nie ma się co dziwić, że dochodzi do takiej sytuacji gdy mamy do czynienia z nieodpowiednim rozmieszczeniem kanałów wentylacyjnych. Miałem swego czasu problem u rodziców w kuchni i musiałem niestety przebudowywać część starej wentylacji co wygenerowało dodatkowe koszty. Jednak jestem zdania, że akurat jeśli chodzi o sprawy wentylacyjne w domu to każde przeróbki, które pozwolą nam zdrowiej żyć warte są każdych pieniędzy
Ja od dłuższego już czasu korzystam z ekipy serwisu http://www.e-kominy.pl/ doradzili, pomogli