Prosżę o pomoc

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

robert629
Początkujący
Początkujący

Prosżę o pomoc

Post autor: robert629 »

Witam. Mam taki problem: dom wybudowany w latach 60 - tych. Ma żeliwne rury od kanalizacji, które dochodzą do (wymaganego kiedyś) odstojnika. Ciągle zapycha mi się rura odprowadzająca ścieki z domu. Co chwilę przepycham ją sprężyną, czasami do użycia szedł "kret" lub soda, ale to nic nie daje. Czyściłem też rurę za pomocą firmy, która przepchała ją wysokim ciśnieniem, ale był spokój na około rok. Jak odepchać tą rurę? Czy może wymienić ją na PCV? (to w ostateczności). Myślałem również o wpuszczeniu rury PCV w tą rurę żeliwną. Proszę o pomoc. Pozdrawiam

mezik0
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: mezik0 »

Witam chyba nie masz żadnych szans,na udrożnienie tej rury jest zabita tłuszczami oraz kamieniem Wuko pomaga na krótką metę.Więc czeka cię wymiana rury proponuję na 160 od domu,do osadnika .

robert629
Początkujący
Początkujący

ale wywalić żeliwo i dać PCV czy mogę w żeliwo (na odcinku pod kostką) puścić PCV

mezik0
Zaawansowany
Zaawansowany

Jeżeli wejdzie w żeliwo czemu nie stare przyłącza,prawdopodobnie sąfi100

mezik0
Zaawansowany
Zaawansowany

Ale jak mówiłem jest zabita to jak wejdzie niema szans :!:

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: adamis »

Przecież trzeba by tam wcisnąć 110-tkę,więc jakim cudem?Jaka jest średnica tej żeliwnej rury?
adam

K.mat
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: K.mat »

Kopać,wymieniać i bez dyskusji!Nawet PCV zabija się po latach!!!Im szybciej to zrobisz,tym większy Twój spokój na lata!Koledzy Ci napisali że" marneeszansee",prawda?!Pozdro.

Paweł_Małek
Superużytkownik
Superużytkownik

bezwykopowe metody

Post autor: Paweł_Małek »

Jest tez metoda bezwykopowa - wciaga sie w stara rure lancuch, a ten pociaga maszyne rozbijajaca ktora za soba ciagnie nowa rure. Wykopy sa tylko w miejscach rozgalezien (i tak tam beda studzienki) i na koncach odcinka wymienianego.
Ta metoda jest droga - jesli masz do rozebrania chodnik z kostki to taniej to rozebrac niz uzywac ta metode.
Bylo by to uzasadnione gdyby byla wymiana pod droga publiczna

mezik0
Zaawansowany
Zaawansowany

Witam gość chyba zwonpił żę musi rozebrać kostkę a można było to zrobić wcześniej na co czekał,na cud?

robert629
Początkujący
Początkujący

nie czekałem na cud gdyż cała akcja zaczęła się po położeniu kostki. wcześniej nie wiedziałem, że coś takiego wystąpi. pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje wodne”