Grzejnik konwektorowy
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Grzejnik konwektorowy
Witam, jestem zainteresowany zakupem grzejnika na podczerwień.
Chodzi mi o dogrzanie pokoju w czasie kiedy nie jest używany kocioł centralnego ogrzewania lub po prostu nie opłaca mi się na dłuższą chwile go rozpalać.
Co myślicie o tego typu grzejnikach?
Jaki w ogóle mógłbym kupić?
Chodzi mi o dogrzanie pokoju w czasie kiedy nie jest używany kocioł centralnego ogrzewania lub po prostu nie opłaca mi się na dłuższą chwile go rozpalać.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Grzejnik konwektorowy
Rozpalanie nigdy się nie opłaca. Dobrze zrobione elektryczne ( podstawą jest rekuperacja z wentylacji) zawsze jest tańsze.uki123 pisze:Witam, jestem zainteresowany zakupem grzejnika na podczerwień.
Należy tylko pamiętać, że grzejników nie montuje się na ścianie szczytowej a zwłaszcza pod oknem.
rekuperacja od 1989r
xxx
Ostatnio zmieniony 05 gru 2016, 21:27 przez uki123, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:uki123 pisze:
Powiem szczerze że źle nazwałem temat, powiedz mi proszę czy warto kupić promiennik podczerwieni?
Oczywiście, jest to najlepsza opcja. Należy tylko właściwie dobrać jego moc, która uzależniona jest od parametrów technicznych i kubatury ogrzewanego pomieszczenia.
Wskazany jest też termostat, który będzie sterował pracą promiennika.
Należy zwrócić uwagę na to co się kupuje. Są firmy, które sprzedają płaskie grzejniki elektryczne pod nazwą promienniki! Wskazówką może być cena. Promienniki podczerwieni kosztują od 500 zł w zwyż. Mowa jest o promiennikach niskotemperaturowych.
Wskazany jest też termostat, który będzie sterował pracą promiennika.
Należy zwrócić uwagę na to co się kupuje. Są firmy, które sprzedają płaskie grzejniki elektryczne pod nazwą promienniki! Wskazówką może być cena. Promienniki podczerwieni kosztują od 500 zł w zwyż. Mowa jest o promiennikach niskotemperaturowych.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

To zależy!!! Jeżeli instalacja jest poprawnie wykonana, to nie ma znaczenia. Jeżeli instalacja jest spieprzona, to oszczędniejsze i bardziej komfortowe będą grzejniki promiennikowe.uki123 pisze:Tomasz_Brzeczkowski pisze:uki123 pisze:
Powiem szczerze że źle nazwałem temat, powiedz mi proszę czy warto kupić promiennik podczerwieni?
W każdym przypadku (instalacja spieprzona czy nie ) w łazience grzejnik promiennikowy, będzie lepszy niż konwekcyjny.
rekuperacja od 1989r
A jakiej firmy grzejniki kupić, jaki sklep polecacie?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

http://www.airelec.pl/uki123 pisze:A jakiej firmy grzejniki kupić, jaki sklep polecacie?
rekuperacja od 1989r
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie bardzo się znają na podczerwieni. Termostaty proponowane, mierzą temperaturę powietrza.A co myślicie o tej stronie?
To jakby podawać temperaturę w słońcu.
Poza tym podstawą instalacji jest odzysk ciepłą z wentylacji, o tym też nie napisali.
Szkoda, że się zajmują czymś na czym się nie znają.
rekuperacja od 1989r
Bo z wyglądu są o wiele ładniejsze
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

A stała i komfortowa temperatura? A komfortowa atmosfera? Nie do tego są instalacje? Tylko do "wyglądania"?Bo z wyglądu są o wiele ładniejsze
Niech podają "projektanci wnętrz" a nie instalatorzy komfortu, nie będzie wtedy uwag.
Ostatnio zmieniony 14 gru 2016, 9:15 przez Tomasz_Brzeczkowski, łącznie zmieniany 1 raz.
rekuperacja od 1989r
Są o wiele ładniejsze, to fakt.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Od czego?xarrac pisze:Są o wiele ładniejsze, to fakt.
rekuperacja od 1989r
Od szumiącej klimatyzacji i rekultywacjiTomasz_Brzeczkowski pisze:Od czego?
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna