Wylewka na drewnianym stropie ?

Stropy są jednym z najważniejszych elementów konstrukcyjnych, które oddzielają kondygnacje budynku. Jeżeli chcesz dowiedzieć się jak zbudować, wyciszyć i ocieplić strop koniecznie zapoznaj się z tym działem.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

Edek

Wylewka na drewnianym stropie ?

Post autor: Edek »

Witam
Co trzeba zrobić aby na drewnianym stropie położyć płytki.
Dodam, że muszę pozbyć się desek podłogowych bo są w złym stanie. Dobrze by było żeby ten strop nie był zbyt obciążony bo to jest budynek który ma powyżej 100 lat ale żeby jednocześnie był wytrzymały. Gdzieś przeczytałem, że bezpośrednio na płytach osb układać płytki ale nie wiem czy nie będą pękały pod ciężarem pralki , która przenosidrgania podczas wirowania.
Proszę o rady jak to wykonać i jakich materiałów użyć.

Pozdrawiam
Edward

Gość

Post autor: Gość »

Są specjalne wylewki samopoziomujące do wylewania na stropach drewnianych i na nich można układać płytki. Strop musi być jednak sztywny, nie może zbyt wiele pracować. Ale jak piszesz, masz położyć płty OSB - możesz tak zrobić - na to wylewka do wylewania na podłożach drewnianych i jakiś mocno elastyczny klej do płytek na podłoża narażona na niewielkie ugięcia. Są takie produkty - poszukaj. Na to płytki i może jakieś dodatkowe podkładki pod pralkę i powinno być dobrze.

wittar
Początkujący
Początkujący

Są wylewki...???

Post autor: wittar »

Właśnie, są - ale jakie?. Chodzę po Castoramach, Praktikerach itp i nic...Ostatnio poradzono mi Optiroc 1000 + siatka, z włókna lub metalowa w zależności od grubości "wylewki" - zalecana w rozmowach z fachowcami to min. 2-3cm. W grę wchodzi także Optiroc 210 (może pomyliłem numeracje). reszta spotkanych przezemnie wylewek jest na podłoża twrade
wittar

zyzio

Post autor: zyzio »

Są wylewki bezpośrednio na drewno, tylko to są produkty specjalistyczne i może dlatego ciężko je w sklepach dostać. Pytaj bezpośrednio u producenta.

Wojciech Nitka
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Wojciech Nitka »

Jak położyć płytki na stropie drewnianym - poczytaj - szkielet.com.pl/wymagania/11.php

ODPOWIEDZ

Wróć do „Stropy”