Ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC
Na szczęście nie ma hehe. Dzięki panowie za pomoc.
Tomek w labo temp. spalin mierzy się około 1metr od kotła, w normie bodajże jest napisane 5średnic czopucha od kotła, nie chce mi się szukać, orientacyjnie jest to ok.1metr
Jarecki
Serdecznie pozdrawiam wszystkich
na forumbudowlane.pl
na forumbudowlane.pl
Jarecki79 pisze:Tomek w labo temp. spalin mierzy się około 1metr od kotła, w normie bodajże jest napisane 5średnic czopucha od kotła, nie chce mi się szukać, orientacyjnie jest to ok.1metr
Dzięki Jarecki.
A ty posiadasz w sprzedaży czujnik spalin?
Do Iryda czujniki spalin są po 70zł
Jarecki
na forumbudowlane.pl
na forumbudowlane.pl
OK. Ale zamówić mogę u ciebie??Jarecki79 pisze:Do Iryda czujniki spalin są po 70zł
Mam pytanie. Czy jak zwiększam temp.na dom za zaworem czterodrogowym z 35 na 42, to zwiększać czas podawania i temp.na piecu?
Tak, cz.spalin możesz zamówić u mnietomek1413 pisze:Mam pytanie. Czy jak zwiększam temp.na dom za zaworem czterodrogowym z 35 na 42, to zwiększać czas podawania i temp.na piecu?
Jak pracujesz z pid-em to wejdzie na wyższą moc i nie trzeba gmerać
Jak pracujesz w dwustanie to póki osiąga nastawę, też nie musisz (będzie dłużej w trybie praca dochodził do temp.)
Jarecki
na forumbudowlane.pl
na forumbudowlane.pl
Przelew na ten sam numer konta co system dosuszania?
Dzięki za podpowiedź z czasem podawania.
Tak, cz.spalin możesz zamówić u mnie
Jak pracujesz w dwustanie to póki osiąga nastawę, też nie musisz (będzie dłużej w trybie praca dochodził do temp.)[/quote]
Dzięki za podpowiedź z czasem podawania.
Tak, cz.spalin możesz zamówić u mnie
Jak pracujesz w dwustanie to póki osiąga nastawę, też nie musisz (będzie dłużej w trybie praca dochodził do temp.)[/quote]
Wysłałem wiadomość na priva
Jarecki
na forumbudowlane.pl
na forumbudowlane.pl
Jarecki79 pisze:Wysłałem wiadomość na priva
Jarecki coś nie doszła wiadomość. Zobacz czy masz ode mnie na privie.
Mam napisane,że wiadomość do Ciebie oczekuje na odbiór
Od Ciebie natomiast nie mam nic
Nie masz pełnej skrzynki?
Wyślij może maila
Wyślij może maila
Jarecki
na forumbudowlane.pl
na forumbudowlane.pl
Wysłałem teraz na tego z tabliczki na piecu.
Jarecki79 pisze:Mam napisane,że wiadomość do Ciebie oczekuje na odbiór
Wyślij może maila
Cześć!
Mam trzy następujące pytania, w miarę możliwości proszę o podpowiedzi:
1. Co jest korzystniejsze, krotki czas podawania i krotki czas przestoju, czy na odwrót długi czas w obu przypadkach. Czy to ma w ogóle jakieś różnice.
2. Chciałbym aby sterownik szybciej wchodził na obroty po spadku temp z podtrzymania, teraz to wygląda tak, że z 65 spada na 62 i sterownik wchodzi na 50% mocy aby wrócić do zadanej przez jakiś tam czas. Myślałem, żeby odrazu chodził na co najmniej 70% i stopniowo w górę. Czy to ma sens z poziomu oszczędności opału ? KP i KI na kolejno 48 i 21 ( domyślne producenta ).
3. I to co najważniejsze, wchodzić na długo w podtrzymanie, czy w ogóle nie wchodzić i jakie to ma swoje plusy i minusy ? Chodzi o żywotność pieca, jakość spalania i ogólną efektywność spalania.
Mam trzy następujące pytania, w miarę możliwości proszę o podpowiedzi:
1. Co jest korzystniejsze, krotki czas podawania i krotki czas przestoju, czy na odwrót długi czas w obu przypadkach. Czy to ma w ogóle jakieś różnice.
2. Chciałbym aby sterownik szybciej wchodził na obroty po spadku temp z podtrzymania, teraz to wygląda tak, że z 65 spada na 62 i sterownik wchodzi na 50% mocy aby wrócić do zadanej przez jakiś tam czas. Myślałem, żeby odrazu chodził na co najmniej 70% i stopniowo w górę. Czy to ma sens z poziomu oszczędności opału ? KP i KI na kolejno 48 i 21 ( domyślne producenta ).
3. I to co najważniejsze, wchodzić na długo w podtrzymanie, czy w ogóle nie wchodzić i jakie to ma swoje plusy i minusy ? Chodzi o żywotność pieca, jakość spalania i ogólną efektywność spalania.
Ad.1
Krótkie cykle podawania stosuje się, gdy trafimy na ciężkie w spalaniu paliwo o wysokiej spiekalności, wówczas chodzi o to, aby częściej zruszać złoże, by się nie sklejało np. 3sekundy praca i 30sekund pauza
jak paliwo spala się normalnie, to ja pracuję z czasami podawania 7-10sekund
Ad.2
Tutaj raczej chodzi o to, aby sterownik lepiej sie stabilizował, wówczas przekroczenia temp. góra-dół będą mniejsze. Możesz spróbować jak pisał jojoro dać KP na np. 75 czy nawet 85
Ad.3
nie wchodzić w podtrzymanie - bardziej czyste spalanie, zapewniony ruch spalin (co ma wpływ na żywotność).....
Krótkie cykle podawania stosuje się, gdy trafimy na ciężkie w spalaniu paliwo o wysokiej spiekalności, wówczas chodzi o to, aby częściej zruszać złoże, by się nie sklejało np. 3sekundy praca i 30sekund pauza
jak paliwo spala się normalnie, to ja pracuję z czasami podawania 7-10sekund
Ad.2
Tutaj raczej chodzi o to, aby sterownik lepiej sie stabilizował, wówczas przekroczenia temp. góra-dół będą mniejsze. Możesz spróbować jak pisał jojoro dać KP na np. 75 czy nawet 85
Ad.3
nie wchodzić w podtrzymanie - bardziej czyste spalanie, zapewniony ruch spalin (co ma wpływ na żywotność).....
Jarecki
na forumbudowlane.pl
na forumbudowlane.pl
Koledzy szybkie pytanko, czy na Irydzie mozna w jakis podejzec temperature powrotu do pieca...??
da sie podlaczyc jakis czujnik zeby nam to pokazywalo..??
da sie podlaczyc jakis czujnik zeby nam to pokazywalo..??