Blacha dachowa a instalacje odgromowe
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Projektując system odgromowy można wykorzystać istniejące metalowe elementy budynku jako elementy instalacji... Blacha dachowa a instalacje odgromowe >>
Redakcja
- janusz.gazda
- Zainteresowany

Bardzo dorze, że poruszacie ten temat....
Oprócz grubości samej blachy ważniejsze jest, czy ona jest powlekana (stalówka, aluminium) czy naturalna (miedź, tytan-cynk). Od tego zależy sposób poprowadzenia instalacji odgromowej: dla powlekanych konieczne jest założenie "pajeczyny", a dla stopowych wystarczą odpowiednie zaciski przy okapie i dalej za rurą spustowa do uziemienia ... Polecam kontakt do Polskiej Federacji Dekarzy, Blacharzy i Cieśli, którzy często omawiaja zagadnienia związane z instalacja odgromową do różnych dachów. Link: http://www.polskie.ciesielstwo-dekarstwo.pl/kontakt/
Oprócz grubości samej blachy ważniejsze jest, czy ona jest powlekana (stalówka, aluminium) czy naturalna (miedź, tytan-cynk). Od tego zależy sposób poprowadzenia instalacji odgromowej: dla powlekanych konieczne jest założenie "pajeczyny", a dla stopowych wystarczą odpowiednie zaciski przy okapie i dalej za rurą spustowa do uziemienia ... Polecam kontakt do Polskiej Federacji Dekarzy, Blacharzy i Cieśli, którzy często omawiaja zagadnienia związane z instalacja odgromową do różnych dachów. Link: http://www.polskie.ciesielstwo-dekarstwo.pl/kontakt/
Re: Blacha dachowa a instalacje odgromowe
Prawda jest taka, że większość osób oraz firm w ogóle nie ma pojęcia o tym, jakie zadanie ma instalacja odgromowa i jak powinna być wykonana. Np. na stronie firmy Partner jest to wszystko fajnie opisane w prosty sposób: fhupartner.pl/oferta/. Niestety większości osób taka instalacja się kojarzy z prętem wbitym w ziemię i na tym wiedza się kończy.
Re: Blacha dachowa a instalacje odgromowe
Pytanie też czy klient wie czego szuka, bo często przychodzi taki do firmy i mówi, że potrzebna mu blacha trapezowa a jak pytasz o szczegóły to dokładnie nie wie i mówi, że dowie się i wróci po czym nie wraca. Co zrobić z takimi?
-
Kam Kalita
- Początkujący

Dokładnie nawet w sklepach nie zawsze się orientują, ja długo szukałem fachowców prawdziwych, znających się na temacie, aż z polecenia trafiłem do firmy Gromnit i zleciłem im montaż instalacji, wybór okazał się trafny. Fachowe podejście do tematu.