Moc ogrzewania podłogowego pod panele (maty, podczerwone)
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

Re: Moc ogrzewania podłogowego pod panele (maty, podczerwone)
[quote="Tomasz_Brzeczkowski"][quote="paw3leek"]Panie Grzegorzu czy spotkał się Pan z matami grzewczymi 40W m2??
Szukam a najmniejsze widziałem 100W m2[/quote]
Można kupić sam kabel od mat i ułożyć, klejąc do wylewki, lub przyłapać do siatki podtynkowej. Układając co 20 cm będzie 40W/m2 ... na pokój 20m2 800W cienuitkiego kabla to 550 zł , sporo taniej niż maty.[/quote]
I tak też ostatnio robiłem
Szukam a najmniejsze widziałem 100W m2[/quote]
Można kupić sam kabel od mat i ułożyć, klejąc do wylewki, lub przyłapać do siatki podtynkowej. Układając co 20 cm będzie 40W/m2 ... na pokój 20m2 800W cienuitkiego kabla to 550 zł , sporo taniej niż maty.[/quote]
I tak też ostatnio robiłem
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

I tak też ostatnio robiłemTomasz_Brzeczkowski pisze:Można kupić sam kabel od mat i ułożyć, klejąc do wylewki, lub przyłapać do siatki podtynkowej. Układając co 20 cm będzie 40W/m2 ... na pokój 20m2 800W cienuitkiego kabla to 550 zł , sporo taniej niż maty.paw3leek pisze:Panie Grzegorzu czy spotkał się Pan z matami grzewczymi 40W m2??
Szukam a najmniejsze widziałem 100W m2
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
Nie da się zrobić prawidłowej instalacji bez rekuperatora, jest on po to by nie było kotłowni, no i oszczędza do 6 tyś kWh.Enerbau pisze:Cała reszta, to nakręcanie sprzedaży dla producentów i sprzedawców urządzeń wentylacyjnych!
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
Re: Moc ogrzewania podłogowego pod panele (maty, podczerwone
A ta idelność na czym ma niby polegać? na regulacji z dokładnością do 0.001 stopnia?paw3leek pisze: Dlatego, że nie sa się idealnie wyregulować temp.
Poza tym brak odpowiednej wentylacji[/quote]A co ma wentylacja do regulacji temp?
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
A co ma wentylacja do regulacji temp?[/quote]bachus pisze:A ta idelność na czym ma niby polegać? na regulacji z dokładnością do 0.001 stopnia?paw3leek pisze: Dlatego, że nie sa się idealnie wyregulować temp.
Poza tym brak odpowiednej wentylacji
Jakby centralne działało tak, że dochodzi do zadanej temp i się wyłącza to byłoby ok a nie ciągle produkuje ciepło .
paw3leek
Tanio ale i tak trzeba do tego doliczyc termostat ok 300zl z tych lepszych. CZyli potrzebuje kabla 10W MB
paw3leek
Zapewniam Cię, że dobra elektronika nie zależnie od kotła/ gazowy, na stałe paliwo/ potrafi tak ustawić spalanie, że będzie produkować tylko tyle ciepła aby pokryć jego ubytek. To się nazywa modulacja.paw3leek pisze: Jakby centralne działało tak, że dochodzi do zadanej temp i się wyłącza to byłoby ok a nie ciągle produkuje ciepło .
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

Czyżby? Twierdzi pan że kotły gazowe i węglowe potrafią modulowac w tak szerokim zakresie?bachus pisze:Zapewniam Cię, że dobra elektronika nie zależnie od kotła/ gazowy, na stałe paliwo/ potrafi tak ustawić spalanie, że będzie produkować tylko tyle ciepła aby pokryć jego ubytek. To się nazywa modulacja.paw3leek pisze: Jakby centralne działało tak, że dochodzi do zadanej temp i się wyłącza to byłoby ok a nie ciągle produkuje ciepło .
Są jakies kable grzejne dobrej firmy? Też z elektry ? Devi? Termoval?
Czy pod kable warto zastosowac powłoke aluminiową?
Jak należy przygotować podłoże pod kable,pod panelami? Czy lepsze będa konwektory adaxa?
Jak należy przygotować podłoże pod kable,pod panelami? Czy lepsze będa konwektory adaxa?
paw3leek
Siatkę z tworzywa czy ocynkową?Tomasz_Brzeczkowski pisze:Można kupić sam kabel od mat i ułożyć, klejąc do wylewki, lub przyłapać do siatki podtynkowej. Układając co 20 cm będzie 40W/m2 ... na pokój 20m2 800W cienuitkiego kabla to 550 zł , sporo taniej niż maty.paw3leek pisze:Panie Grzegorzu czy spotkał się Pan z matami grzewczymi 40W m2??
Zauważyłem, że do układania kabli stosują też cienkie siatki do wylewek oczko 10/10
Kable mocują do drutu
paw3leek
W tak szerokim zakresie jak to jest napisane w instrukcji obsługi w dziale "parametry techniczne".TwojOszczednyDom pisze: Czyżby? Twierdzi pan że kotły gazowe i węglowe potrafią modulowac w tak szerokim zakresie?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Do zrobienia maty, może być taka jak do tynku z włókien.paw3leek pisze:Siatkę z tworzywa czy ocynkową?Tomasz_Brzeczkowski pisze:Można kupić sam kabel od mat i ułożyć, klejąc do wylewki, lub przyłapać do siatki podtynkowej. Układając co 20 cm będzie 40W/m2 ... na pokój 20m2 800W cienuitkiego kabla to 550 zł , sporo taniej niż maty.paw3leek pisze:Panie Grzegorzu czy spotkał się Pan z matami grzewczymi 40W m2??
Zauważyłem, że do układania kabli stosują też cienkie siatki do wylewek oczko 10/10
Kable mocują do drutu
kable układa się na styropianie, więc siatka musi być grubsza, by wylewając beton nie wgnieść butem kabla w styropian. Maty układa się na wylewce, więc tu ma być jak najcieńsza .
rekuperacja od 1989r
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Najlepsza jest elektra, wysyła towar nawet do Chin.paw3leek pisze:Są jakies kable grzejne dobrej firmy? Też z elektry ? Devi? Termoval?
rekuperacja od 1989r
Chodzi o to, że chce kable od razu w klej pod płytkę, nie będę kładł dodatkowo styropianu, mam ultrament na podlodze
paw3leek
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

To są UltraTec czy DMpaw3leek pisze:Chodzi o to, że chce kable od razu w klej pod płytkę, nie będę kładł dodatkowo styropianu, mam ultrament na podlodze
rekuperacja od 1989r