Jaki kocioł na ekogroszek do grzejników ,,convector,,
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Jaki kocioł na ekogroszek do grzejników ,,convector,,
Witam.Potrzebuje rady odnośnie kotła ktury chce nabyć .Ogrzewam dom w zabudowie szeregowej o pow.280 m2 kotłem zasypowym Zebiec o mocy 16 kw system otwarty ma swoje lata ( 16) i chce go wymienić na kocioł na ekogroszek myśle o Defro komfort eko 20kw .Moje pytanie : czy podłączyć go tak sama jak ten zasypowy dokładając zawór czterodrozny czy przez wymiennik ciepła ,moje pytanie jest spowodowane tym ze grzejniki ,,convector ,,maja mało zawartość wody kilkakrotnie mniejsza od grzejników panelowo-konwektorowych np: purmo i jeszcze jedno małe pytanie czy ta mniejsza ilością wody w instalacji sugerować sie przy wyborze mocy kotła (moja moc dobrana przezemnie w cieplowlasciwe .pl na podstawie danych o moim domu ) proszę o poradę dziękuje .
-
SUSPENSER
- Superużytkownik

- Kontakt:
Re: Jaki kocioł na ekogroszek do grzejników ,,convector,,
Zasypowiec 16 kW wystarczał, a chcesz podajnikowy mocniejszy ?maro69 pisze:Witam.Potrzebuje rady odnośnie kotła ktury chce nabyć .Ogrzewam dom w zabudowie szeregowej o pow.280 m2 kotłem zasypowym Zebiec o mocy 16 kw system otwarty ma swoje lata ( 16) i chce go wymienić na kocioł na ekogroszek myśle o Defro komfort eko 20kw .Moje pytanie : czy podłączyć go tak sama jak ten zasypowy dokładając zawór czterodrozny czy przez wymiennik ciepła ,moje pytanie jest spowodowane tym ze grzejniki ,,convector ,,maja mało zawartość wody kilkakrotnie mniejsza od grzejników panelowo-konwektorowych np: purmo i jeszcze jedno małe pytanie czy ta mniejsza ilością wody w instalacji sugerować sie przy wyborze mocy kotła (moja moc dobrana przezemnie w cieplowlasciwe .pl na podstawie danych o moim domu ) proszę o poradę dziękuje .
Podajnikowe dobiera się mniejsze od zasypowych.
Wklej link do strony z wynikiem z cieplowlasciwie.
Preferuję kontakt przez @ bo prywatne wiadomości znikają.
Re: Jaki kocioł na ekogroszek do grzejników ,,convector,,
Przy tego typu grzejnikach bym powiedział zawór mieszający i siłownik. Skoro wystarczał wcześniej 16kw to teraz coś z tego powinno też:
https://www.fuego.pl/category/kotly-z-p ... c-do-15-kw
https://www.fuego.pl/category/kotly-z-p ... c-do-15-kw