Bardzo liczę na pomoc, ukłon kieruję szczególnie w stronę Pana Jareckiego.
Od ponad miesiąca mieszkam w nowym domu i stanąłem przed nie lada problemem.
Wiem że nowy budynek musi się wygrzać itd i że pierwszy sezon nie zawsze należy do łatwych, no ale.... Od miesiąca siedzę w kotłowni i próbuję różnych ustawień, ostatnio nawet konsultując przez tel z serwisantem ustawienia i o ile w domu jest ciepło (jakieś 23 stopnie) to opału mi idzie jakieś 50 kg na dobę!!!! Najlepsze jest to, że zanim ociepliłem dom, spalał jakieś 20 kg na dobę, od tygodnia mam ocieplenie 15 cm styropianem i szok.
Proszę o pomoc, bo pójdę z torbami albo dokonam żywota na workach z węglem
Konkrety:
Piec 26 kw .Grzeję teraz jakieś 120 m2, z czego 80/85 jest w podłogówce. Piec jest większy, bo w przyszłym roku dojdzie jeszcze ok 80 m2 poddasza (oczywiście teraz jest ocieplone i zrobione w regipsach, z tym że bez grzejników) Docelowo z garażem będzie jakieś 220 m2
Sterownik oczywiście IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC
Moje aktualne ustawienia
temp zadana na piecu 55,CWU 40
Ustawienia dla 100% mocy:
-czas między podawaniem 100 sek
-wydajność dmuchawy 20
Podtrzymanie:
-czas przedmuchu 15 sek
-czas przerwy 10 minut
-krotność podawania 2
Serwisant doradził mi wyłączyć kodem 10 PID
Na zaworze czterodrożnym ustawione na 3, podłogówka obecnie skręcona prawie na minimum.
Proszę o pomoc, bo próbowałem już tylu opcji, ze nie wiem co robić.
PS
Kilka godzin temu ustawiłem identyczne nastawy jak Pan Jarecki na początku tego wątku podał. Zobaczę po dobie jak się piec będzie zachowywał. Nie zmieniłem tylko rzeczonego algorytmu, bo nie bardzo wiem o co chodzi.