Ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

tomek1413
Zainteresowany
Zainteresowany

Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

Post autor: tomek1413 »

Jarecki mam pytanie.
Dzisiaj w ciągu dnia było dość ciepło, więc na zaworze czterodrożnym zmniejszyłem ciepło na grzejniki mniej więcej na 4.
Teraz wróciłem do domu i na grzejniki pokazało 29st a na piecu 32st(z zadanych 53st), piec cały czas chodził na 100% mocy i był duży kopiec na palenisku.
Nie wiedziałem co mam zrobić bo temp. na piecu nie wzrastała, więc przestawiłem zawór czterodrożny w kierunku 5. Temp. na piecu od razu wzrosła na 43st, w moment 50st i tak do 60st, aż włączyła się pompa CWU.
Teraz przy pracy CWU temp. na piecu spadła do 51st i piec pracuje na 53% mocy, na dom za zaworem pokazuje 32st.

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Jarecki79 »

kalmar27 pisze: Teraz planuję dołożyć siłownik na zawór 4D + czujnik pogodowy i tutaj nasuwa mi się pytanie, czy warto (siłownik + czujnik pogodowy)?
Czym sterować pilotem? - temp. w pomieszczeniu, czy może lepiej zaworem 4D? (szkoda, ze nie można 1 i 2)
Jedynie co mi przeszkadza to to, że temperatura za zaworem nie jest ciągle taka sama i jak zrobi się ciepło to rośnie, a jak jest chłodniej to grzejniki przez pewien czas są letnie, a nie ciepłe.
Teraz jest ciepło i wydaje mi się, że sterowanie temp. pomieszczenia jest lepsze, ponieważ woda w układzie się nie wychładza, ale jak będzie zimno to może lepiej sterować zaworem, aby pilnował temp. zasilania grzejników?

Pozdrawiam
Pogodowy - jak było pisane wyżej (poczytaj kilka wcześniejszych postów) uzupełniasz tabelkę i sam zmienia temp. Za pomocą jednego czujnika pogodowego możesz jednocześnie zmieniać temp. za zaworem i na pompę za zaworem oraz na kotle na pompę c.o.

Pilot też może sterować zaworem, jak go wepniesz do gniazda mieszacza w sterowniku to zmieniasz nastawy za zaworem, możesz ustawiać strefy czasowe, możesz pracowac wg temp. powietrza w pomieszczeniu (jak jest osiągnięta- obniżka o dany poziom)
Jarecki
Serdecznie pozdrawiam wszystkich
na forumbudowlane.pl

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomek pewnie masz odwrotnie zamontowana skalę zaworu i przekorczyłeś może zakres sterowalności Twojego układu grzewczego, to na 5 pewnie mocno puściło na dom i wychłodziło kocioł i instalację....
pewnie zmnieszac bys musiał dając na 3.....

to trzeba obserwowac będąc przy swoim kotle, zaworze, instalacji...

zawalony pracą nieco jestem i jeszcze wyjazd na zbliżające się święto, więc do środy nie jestem w stanie nic odpisać.
Jarecki
na forumbudowlane.pl

kalmar27
Początkujący
Początkujący

Post autor: kalmar27 »

Jarecki79 pisze:
kalmar27 pisze: Teraz planuję dołożyć siłownik na zawór 4D + czujnik pogodowy i tutaj nasuwa mi się pytanie, czy warto (siłownik + czujnik pogodowy)?
Czym sterować pilotem? - temp. w pomieszczeniu, czy może lepiej zaworem 4D? (szkoda, ze nie można 1 i 2)
Jedynie co mi przeszkadza to to, że temperatura za zaworem nie jest ciągle taka sama i jak zrobi się ciepło to rośnie, a jak jest chłodniej to grzejniki przez pewien czas są letnie, a nie ciepłe.
Teraz jest ciepło i wydaje mi się, że sterowanie temp. pomieszczenia jest lepsze, ponieważ woda w układzie się nie wychładza, ale jak będzie zimno to może lepiej sterować zaworem, aby pilnował temp. zasilania grzejników?

Pozdrawiam
Pogodowy - jak było pisane wyżej (poczytaj kilka wcześniejszych postów) uzupełniasz tabelkę i sam zmienia temp. Za pomocą jednego czujnika pogodowego możesz jednocześnie zmieniać temp. za zaworem i na pompę za zaworem oraz na kotle na pompę c.o.

Pilot też może sterować zaworem, jak go wepniesz do gniazda mieszacza w sterowniku to zmieniasz nastawy za zaworem, możesz ustawiać strefy czasowe, możesz pracowac wg temp. powietrza w pomieszczeniu (jak jest osiągnięta- obniżka o dany poziom)
Ja to wszystko wiem, tylko zastanawiam się, czy wszystko jest potrzebne - żeby nie przedobrzyć.

keey
Początkujący
Początkujący

Post autor: keey »

keey pisze:
wojtek222 pisze:
keey pisze:Witam, mam problem ze spiekami. Robi się górka na palniku. Spieki łatwo dają się kruszyć. Węgla w nich nie widać.

Kocioł Magma Tech Energon 15 kW z palnikiem Technix Drago, sterownik IRyd RTZ pid fuzzy logic. Paliwo mix groszku brunatnego i kamiennego, wartość opałowa 26 MJ.
Mieszkanie 80 m2 + CWU. Na obecne temperatury ogrzewam tylko połowę domu - parter.

Ustawienia dla 100% mocy:
pauza 32 s, nadmuch 17,
dla 1 %:
pauza 2:45 min, nadmuch 1

podawanie 6 s
podtrzymanie 25 minut
krotność 1
czas 10 s

Jakieś sugestie? Dzięki z góry.
witam jaki masz typ palnika
Palnik Technix Drago
Moc palnika 17 kW - pomoże ktoś?

wojtek222
Początkujący
Początkujący

Post autor: wojtek222 »

witam mam ustawienia pale ekogroszkiem czeskim
palnik appmd1sterownik iryd pid
temperatura kotła 59 stopni
czas miedzy podaniem 100% 0;36 dmuchawa 16 bieg
czas miedzy podaniem 1% 2;55 dmuchawa 1 bieg
czas przedmuch 15 s
czas przerwy 10 min
krotność 1
czas podania 4 s
motoreduktor 1 obrót na minute
przedłużenie pid 4
zakres proporcjonalnośći kP 48
stała czasu całkowania kl 5 to zmieniłe
czas pracy mieszacz 2s
czas przerwy mieszacza 15s
histereza 1stopien
czas pełnego otwarcia 140s
moc biegu 49 65
moc biegu 1 27
obniż mocy dmuchawy 8 bieg
podbicie obrotów dm 2 bieg
czas podbicia obrotów 6s
edycja pogody mieszacza
-25 63
-10 51
+5 39
+15 30
+20 wył obieg
dmuchawa wpa117 m+m 34 waty
cały czas w pide pracuje nie wchodzi w podczymanie
temperatura spalin 170 stopni
mam pilota g

addams
Początkujący
Początkujący

Post autor: addams »

Czesc,
jeszcze jedna prosba o rade. Mam dziwne problemy z przesterowaniem temperatury - zadana 50, PID 2st. Piec przebija 52 i dobija do 56, podtrzymanie, temperatura spada, wlacza sie dmuchawa podawanie(ale wszystko delikatnie), piec schodzi z temp do 44st,
a nawet 43.
Ustawienia: KI na 35, podawanie 6sek(po ponownym pomiarze wyszlo, ze moj podajnik podaje mniej wiecej 3.7gr/s),
100% : przerwa - 24s, dmuchawa 15, podbicie o 3, na 5sek,
1 % - 3min, w podrzymaniu 6sek przedmuch co 7 min, krotnosc 2.
Walcze ze spiekami(dlatego dmuchawa nisko 15, typ 3ci czyli 10% i 50% wydajnosci) i ostatnio troche je zredukowalem(zwyky Jaret).
Jeszcze zastanawiam sie nad spalinami, mam wrazenie ze sa nisko - jak PID sie wlacza i dmucha lekko to ledwo dobijaja do 100st, na pelnej mocy dmuchawy dobijaja do 140st. By troche je podniesc to musze mocniej dmuchnac czy tez zwiekszyc tez ilosc paliwa ?

Szkoda, ze nie ma w IRYDzie mozliwosci zapisu wszystkich parametrow - mozna by wtedy offline analizowac sytuacje. Pan Jarecki wspominal tu kiedys o loggerze na karte SD - szkoda, ze takiej opcji Prond nie dorzuca do ktoregos z pilotow domowych.

Pozdrawiam

wojtek222
Początkujący
Początkujący

Post autor: wojtek222 »

witam ja mam na kotle 59 stopni pid 3 pracuje miedzy 57 a 61 bardzo rzadko wchodzi w podczymanie kiedyś miałem takie duże wahania temperatury cwu włonczyłem na stałe
kl 21 zmieniłem 5

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

addams
jak masz dmuchawę WPa06 czy WBS6aAL czy RV-13AM to możesz dać dla tego 10% i 50% nadmuch na ok. 10-11bieg (przy uszczelnionym palenisku)
i rozciągnij jeszcze deczko pauzę dla 100%mocy

stabilizację może przynieść stała praca pompy cwu, daj tryb zimowy i ustaw nastawę CWU wyższą od C.O.
Jarecki
na forumbudowlane.pl

tomek1413
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: tomek1413 »

Witam Jarecki,
mam pytanie odnośnie pompy CWU, kiedy powinna się włączać i kiedy wyłączać?

siara1983
Początkujący
Początkujący

Post autor: siara1983 »

Jarecki79 pisze:
stabilizację może przynieść stała praca pompy cwu, daj tryb zimowy i ustaw nastawę CWU wyższą od C.O.
Panie Jarku co daje takie ustawienie:

- tryb zimowy i CWU wyższe od CO??

Moze za wczesnie na wnioski po modyfikacji palnika ale napisze. Podajnik zasypany do pelna (150kg) w poniedzialek 31.10 o godz 17:00 do dzis do godz 17;00 zostalo 3/4 podajnika a to juz 4 doba palenia!!! ciekaw jestem ile dociagnie na pelnym podajniku.
Popiół pył.

Przypominam ze dom w trakcie wykonczana wnetrza jeszcze bez izolacji stropu (21-go listopada zostanie rozlozona warsta styropianu 2x5cm), budynek w stanie surowym w srodku.

ysmen
Początkujący
Początkujący

Post autor: ysmen »

Witam. Panie Jarecki czy Sterownik EUROSTER - 2000 będzie się dobrze sprowował jako termostat mieszacza podłogowego i czy do podłączenia starczy przewód dwu żyłowy?

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

tomek1413 pisze:Witam Jarecki,
mam pytanie odnośnie pompy CWU, kiedy powinna się włączać i kiedy wyłączać?
Włączy sie po spadku o histerezę, jak dobrze pamiętam jest ona stała i wynosi 3st.C
wyłączy się w zależności od trybu pracy
tryb zima - jak nastawa cwu równa lub wyższa (nie pamiętam czy tak idzie ustawić) od nastawy c.O. - może dążyć do pracy ciągłej, jak nastawa cwu o kilka stopni niższa np. o 5st.c od nastawy C.O., to wyłączy się po nagrzaniu bojlera do zadanej plus wybieg pompy cwu

tryb priorytet cwu, na czas grzania cwu rozłączana pompa c.o., grzeje się do ustawionej nadwyżki np. C.O. 50 a CWU na 55 i aktywny priorytet z nadwyżką 3st.C, to grzejemy do 58st.C, następnie grzanie ustaje, ale pompa cwu pracuje jeszcze przez zadany czas wybiegu np. 5minut

ja wolę tryb pracy zima, bo mniej szarpie kotłem (przynajmniej na mojej instalacji)
Jarecki
na forumbudowlane.pl

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

siara1983 pisze:
Jarecki79 pisze:
Panie Jarku co daje takie ustawienie:

- tryb zimowy i CWU wyższe od CO??

Moze za wczesnie na wnioski po modyfikacji palnika ale napisze. Podajnik zasypany do pelna (150kg) w poniedzialek 31.10 o godz 17:00 do dzis do godz 17;00 zostalo 3/4 podajnika a to juz 4 doba palenia!!! ciekaw jestem ile dociagnie na pelnym podajniku.
Popiół pył.

Przypominam ze dom w trakcie wykonczana wnetrza jeszcze bez izolacji stropu (21-go listopada zostanie rozlozona warsta styropianu 2x5cm), budynek w stanie surowym w srodku.

Chodziło o to, aby nie rozłączyło pompy cwu, by pracowała ciągle, można próbowac wysunąc trochę czujnik z bojlera, aby mocniej zaniżał temp.. Generalnie tak to oszukac, aby pompa ładująca bojler pracowała
Jarecki
na forumbudowlane.pl

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

ysmen pisze:Witam. Panie Jarecki czy Sterownik EUROSTER - 2000 będzie się dobrze sprowował jako termostat mieszacza podłogowego i czy do podłączenia starczy przewód dwu żyłowy?
Euroster 2000 to zwykły klasyczny termostat pokojowy.
Podłączysz go do iryda przewodem dwużyłowym
Jarecki
na forumbudowlane.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”