Budownictwo pasywne

Zgodnie z dyrektywą, nowe obiekty oddawane po 2020 r. budynki powinny być netto zeroenergetyczne. Autonomiczny Dom Dostępny czy to jest przyszłość ?
TwojOszczednyDom
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Budownictwo pasywne

Post autor: TwojOszczednyDom »

Podają kwh z m3... dla mnie to parodia. Jak zaczną mierzyć ile tych kwh jest faktycznie przy liczniku odbiorcy i zmienią ten licznik na kwh to wtedy będzie to tak jak być powinno. Na prądzie oszukać się nie da. 1kwh = 1kwh.
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Zużyje Pan m3 gazu, wprowadza do sieci 11.1kWh - jak wprowadzi Pan 1.1 kWh to dopłąci Pan 6 zł.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Coraz więcej osób przekonuje się, że akumulacja ciepła poza płytą podłogową, nie ma sensu.
http://www.receptynadom.pl/super-cieple ... be-drogie/
Kiedyś dr L. Duda był zwolennikiem masysywnch technologii.

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: bachus »

Tomasz_Brzeczkowski pisze: Kiedyś dr L. Duda był zwolennikiem masysywnch technologii.
Dzisiaj też.
Cytat z jego strony:
"Instalacja ciepłej wody użytkowej składa się baterii kolektorów, zasobnika ciepłej wody i kominka z płaszczem wodnym. Ciepło kominka oddawane do pomieszczeń obniża zużycie energii promienników.

Wariant prosumencki z instalacją OZE (PVT 9,6kW + wiatr 2,4kW)

Źródłem ciepła dla ogrzewania podłogowego i podgrzewania wody jest warstwowy zasobnik ciepła o pojemności 800 litrów zasilany z trzech źródeł ciepła: gruntowego zasobnika ciepła, wysoko sprawnych próżniowych kolektorów słonecznych oraz kominka z płaszczem wodnym. Próżniowe kolektory o powierzchni ~4m² zainstalowane na ścianie południowej pod kątem 60 pokryją ponad 80% zapotrzebowania na ciepło do podgrzania wody dla 4 osobowej rodziny. Brakujące 20% ciepła do CWU zimą dostarczy kominek z płaszczem wodnym o mocy 7 kW. Dzięki dużej pojemności zasobnika wystarczy zapalić w kominku raz na kilka dni."

Jak to mało się z czasem zmienia.
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).

Przemek Wipler
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Post autor: Przemek Wipler »

Ja mam pytanie odnośnie domów pasywnych.

Słyszałem że nie mają one kominów.
I tu rodzi się moje pytanie. Co w razie kryzysu czy wojny o co w naszym położeniu geograficznym nietrudno?

TwojOszczednyDom
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: TwojOszczednyDom »

Przemek Wipler pisze:Ja mam pytanie odnośnie domów pasywnych.

I tu rodzi się moje pytanie. Co w razie kryzysu czy wojny o co w naszym położeniu geograficznym nietrudno?
No tak...idąc tym tokiem rozumowania to dobrze byłoby mieć bunkier, gospodarstwo rolne (swoje towary), zapasy wody itd. itp. Nie jesteśmy w stanie przewidzieć wielu rzeczy ale kominek według mnie dobrze mieć w razie "W". W kryzysie kozę łatwo się jednak wmontuje do domu, nie problem :)
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Dom ogrzewany elektrycznie, pobiera tyle samo prądu na ogrzewanie co kotłownia węglowa. Można więc założyć fotowoltaikę i mieć ogrzewanie z wentylacją autonomiczne.
Załączniki
kan sol.jpg
kan sol.jpg (65.49 KiB) Przejrzano 11594 razy
rekuperacja od 1989r

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze:

Dom ogrzewany elektrycznie, pobiera tyle samo prądu na ogrzewanie co kotłownia węglowa. Można więc założyć fotowoltaikę i mieć ogrzewanie z wentylacją autonomiczne.
Jasne, to trzeba mieć!!!
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).

Przemek Wipler
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Gdyby ta fotowoltaika była tania to nie byłoby problemu i wisiałaby na każdym domu jak dziś antena cyfry plus ale niestety tak nie jest i bilans zysków i strat dla wielu jest poza zasięgiem.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Przemek Wipler pisze:Gdyby ta fotowoltaika była tania to nie byłoby problemu i wisiałaby na każdym domu jak dziś antena cyfry plus ale niestety tak nie jest i bilans zysków i strat dla wielu jest poza zasięgiem.
Wielu, zakłada drogie i energochłonne systemy ogrzewania i nie narzeka. Ogrzewanie hydrauliczne w każdej postaci jest bez sensu ekonomicznego. Czy zadawał Pan Sobie pytanie:
Warto więcej zainwestować w ogrzewanie hydrauliczne, tylko po to, by więcej płacić i mieć niższy komfort?
Raczej nie.
Mimo, że ogrzewanie hydrauliczne gazowe, czy węglowe jest najdroższe w instalacji, najdroższe w eksploatacji, najmniej komfortowe, to kominów jest więcej niż anten.
JAK PAN WIDZI, NIE WSZYSTKO W CENIE. MARKETING, CZY RACZEJ OSZUKIWANIE TEŻ PRZYNOSI EFEKT.
rekuperacja od 1989r

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze: JAK PAN WIDZI, NIE WSZYSTKO W CENIE. MARKETING, CZY RACZEJ OSZUKIWANIE TEŻ PRZYNOSI EFEKT.
Nie zawsze, oszustwa mają bardzo krótkie nogi. Przeczytajcie tu:
http://www.forumbudowlane.pl/wentylacja ... kac-t61799
To dopiero szwindel.

Przemek Wipler
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

No to ładne rzeczy tam czytamy... Takie sprawy ... Ludzie jak króliki doświadczalne. Tam chyba eksperyment nie wypalił.

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

Przemek Wipler pisze:No to ładne rzeczy tam czytamy... Takie sprawy ... Ludzie jak króliki doświadczalne. Tam chyba eksperyment nie wypalił.
Nie, jesteś w błędzie. Pan Tomek po miesięcznej pracy instalacji już odtrąbił pełen sukces.

ODPOWIEDZ

Wróć do „ADD Autonomiczny Dom Dostępny”