Witajcie, potrzebuję pomocy w zakupie dodatkowego zabezpieczenia drzwi do domu. Otóż posiadam drzwi, kupione kiedyś u producenta, za śmieszne pieniądze, drzwi 205x90 cm ogniotrwałe, ciężkie, okute blachą stalową z wypełnieniem trudnozapalnym. Postanowiłem wykuć dodatkowe wejście do domu - w ramach łatwiejszego dostępu do kotłowni. Chciałbym te drzwi tam zawiesić, ale powstrzymuje mnie ich łatwość do sforsowania - mają tylko zwykłą wkładkę Lobowską, brak im bolców antywłamaniowych, wiszą na zwykłej futrynie stalowej.
Zastanawiam się, jak można poprawić ich bezpieczeństwo - myślałem o montażu jakiegoś baskwila(jak te garażowe - 4 punktowe). Czy ktoś spotkał się z podobnym zestawem możliwym do zamontowania w normalnych drzwiach i połączonym z klasyczną wkładką ? Ostatecznością będzie zasuwa od środka, bo w gruncie rzeczy możliwość ich otwarcia od zewnątrz nie jest niezbędna, ale byłaby mile widziana.
Z góry dziękuję za wszelkie porady,
Pozdrawiam
Dodatkowe zabezpieczenie drzwi
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
ilona.starnecka
- Początkujący

Re: Dodatkowe zabezpieczenie drzwi
Ja dmucham na zimne, dlatego mam dwa typy zabezpieczeń od dobre-zamki.
Re: Dodatkowe zabezpieczenie drzwi
Ale kotleta odgrzałaś koleżanko. Sprzed 3 lat wątek a Ty liczysz, że ten człowiek jeszcze się waha z montażem tych drzwi?
Tak poza konkursem. Drzwi p.poż nie doposaża się w żadne dodatkowe zamki czy coś. Osłabia to tylko ich ogniotrwałość i dymoszczelność.
A czy opłaca się dorabiać cokolwiek do takich drzwi jak w temacie - raczej taniej i szybciej wyjdzie kupić nowe a te sprzedać na allegro czy olxie.
Tak poza konkursem. Drzwi p.poż nie doposaża się w żadne dodatkowe zamki czy coś. Osłabia to tylko ich ogniotrwałość i dymoszczelność.
A czy opłaca się dorabiać cokolwiek do takich drzwi jak w temacie - raczej taniej i szybciej wyjdzie kupić nowe a te sprzedać na allegro czy olxie.