Inteligentny dom oparty na Satel Integra 128+

Rozwój technologii pozwala nam żyć łatwiej i bezpieczniej. Obecnie na rynku jest dostępnych wiele rozwiązań, które sprawiają, że nasz dom czy mieszkanie stanie się przytulny, komfortowy, elegancki i przede wszystkim praktyczny.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

ewenement22
Zainteresowany
Zainteresowany

Inteligentny dom oparty na Satel Integra 128+

Post autor: ewenement22 »

Witam jestem na etapie tworzenia inteligentnego domu.
Pociągnąłem kable do czujek ruchu do każdego pomieszczenia, kontaktrony do każdego okna, kamer, rozdzielni CO, pieca, rozdzielni elektrycznej, bramy garażowej, bramy zewnętrznej, sygnalizatorów, manipulatorów, czujek zalania, zaworu głównego, włączników świateł w każdym pokoju i ogólnie wszystkiego co tylko przyszło mi do głowy a kiedyś może będę chciał tym sterować. Wszędzie kładłem kabel do czujek alarmowy 8 żyłowy ytdy 0,5 jak dobrze pamiętam. Do kamer skrętkę bitnera FTP do gniazdek skrętkę UTP lub FTP jak UTP już nie miałem:) również bitnera. Chcę zrobić sobie w domu czujniki temperatury w każdym pokoju i sterować temperaturą w każdym pokoju oddzielnie.
Chciałbym też jedną czujkę temperatury zalać w posadzce, żeby wiedzieć jaka jest dokładna temperatura podłogówki. Jak to zrobić? Mam zamiar kupić centralę alarmową satel integrę 128+. Bo z tego co się zorientowałem jest to jedna z najlepszych central do inteligentnego domu. Też tak uważacie? Integra WRL odpada bo podobno jej ABAX niedługo nie będzie wspierany dla nowych rozwiązań satela po ABAXie. Co jeszcze będzie mi potrzebne?
Jakie macie pomysły na te sterowanie temperaturą? Chciałbym użyć jakichś małych czujników temperatury.
Proszę o odpowiedzi na moje pytania i poprawę mnie jeśli coś źle zrobiłem lub wymyśliłem.

ewenement22
Zainteresowany
Zainteresowany

Re: Inteligentny dom oparty na Satel Integra 128+

Post autor: ewenement22 »

Pomożecie mi dokonać wyboru?
Wiec co wybrać?
PLC?
Rasperry Pi?
Arduino?
Co jest lepsze w czym od czego? Dlaczego sama centrala mi nie wystarczy?
Czy jeszcze może coś innego wziąć pod uwagę?

ElektriX321
Początkujący
Początkujący

Post autor: ElektriX321 »

Najlepiej radziłbym wybrać dedykowany system inteligentnego domu, któregoś ze znanych producentów - Nexwell, Ampio, albo coś w standardzie KNX niestety po położeniu przewodów już jest za późno ponieważ każdy z tych systemów ma swoje standardy i wymaga innego ich rozprowadzenia.

Awatar użytkownika
martan
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: martan »

128WRL to już potężne narzędzie i tutaj dochodzi kwestia manipulatora. Trochę smutno dać do 128 manipulator INT-KLCD... W mojej opinii INT-KSG to minimum, a TSG to coś pięknego.
Osobiście sam montowałem u siebie Integre 32 + INT-GSM + INT-KSG. W przyszłości chcę sterować nim bramą, oświetleniem i może nawadnianiem. Rozszerzenie do tych kilkunastu wyjść/wejść w zupełności u mnie wystarczy. Myślę, że pod 128 trzeba mieć więcej planów na inteligentną instalacje już w fazie jej projektowania - instalacja, rozdzielnia, rozmieszczenie manipulatorów itp
Perfecta jak dobrze pamiętam jest całkiem nieźle zrobioną centralą ze zintegrowanymi gotowymi funkcjami. Nie trzeba tego specjalnie programować, ma intuicyjną już apkę na telefon. Po prostu proste, skuteczne i tanie.
http://www.forumbudowlane.pl/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dom inteligentny, dom bezpieczny”