Dom dwulokalowy 206m2 - Jaka moc kotła na ekogroszek
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Dom dwulokalowy 206m2 - Jaka moc kotła na ekogroszek
KONKRETNY MODEL który polecasz a nie ja mam czegoś szukać co nie spełni oczekiwań.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie musi Pan.
Tak wygląda pompa ciepła na dom 144m2
Tak wygląda pompa ciepła na dom 144m2
rekuperacja od 1989r
Faktycznie jest tu firma jednak modelu już nie ma... tak TB pokazuje produkty które poleca zdjęcie splita na ścianie i kanałówki w kartonie.
Jak się nie wie co się poleca poleca się zdjęcia produktów podobnych.
Ja pokażę ci zdjęcie samochodu dobierz sobie model i markę do oferty
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Niecentralne systemy bezpośredniego ogrzewania są dla tych, co chcą mieć komfort zimą i latem oraz zużycie do 15kWh/m2 ROCZNIE.szari pisze:Faktycznie jest tu firma jednak modelu już nie ma... tak TB pokazuje produkty które poleca zdjęcie splita na ścianie i kanałówki w kartonie.
Tego się z hydrauliką nie da zrobić. Nie cenię wiedzy i uczciwości ludzi polecających czy instalujących ogrzewanie hydrauliczne, bo tego prawidłowo wykonać się nie da. TRZEBA OSZUKIWAĆ! Np:
rekuperacja od 1989r
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Choć nawet stare, domy z instalacją bezpośrednią zadaniową, nie zużyją więcej jak 30kWh/m2 rocznie na ogrzewanie (bez udziału pompy ciepła)
rekuperacja od 1989r
Czy to nie jest czasem ogrzewanie powietrzne? Wg. Mnie mało komfortowe i do budynku z zapytania nie praktyczne.
Nim się na coś zdecydujesz przeczytaj uważnie temat:szari pisze:A prosiłem o podanie nazwy i modelu tej super pompy, i do dnia dzisiejszego się nie doczekałem. Znaczy te 7k PLN to wymyślona suma?
http://www.forumbudowlane.pl/wentylacja ... kac-t61799
Taka sama sytuacja, czyli czary mary.
Ostatnio zmieniony 19 paź 2016, 11:02 przez bachus, łącznie zmieniany 1 raz.
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Mniej dmucha niż grzejnik konwekcyjny. podobnie jak wentylacja. A ogrzewanie jest np. podłogowe. Poza tym jest chłodzenie. To systemy bezpośrednie, dlatego są komfortowe, niewyczuwalne i kilka razy tańsze w eksploatacji. Urządzenia wielozadaniowe, zawsze są gorsze i droższe.maska13 pisze:Czy to nie jest czasem ogrzewanie powietrzne? Wg. Mnie mało komfortowe i do budynku z zapytania nie praktyczne.
Hydraulicznych systemów nie da się poprawnie wykonać. Zużycie może przekraczać 30kWh/m2 rocznie a przy pompach ciepła 15.
rekuperacja od 1989r
To te kanałówki co mają COP 11, rewelacja tylko kupować u Brzęczkowskiego, bo on jako jedyny na świecie gwarantuje, że z 1kw będzie 11kWTomasz_Brzeczkowski pisze:Kanłówki Midea, Mitsubishi, Toshiba... od 5 do 7 kW na dom 200m2.
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
Moja ma cop 3,8 a SCOP 4 ale ta jego w mieszkaniu przy -20oC miała COP 5 więc jeśli teraz są u niego te co mają 11 to chętnie bym wziął. Gdzie można wysłać zapytanie ofertowe?
Tabelka TB ogarnia czas budowy od 1982r a mój jest z 1953r będzie miał klasę energetyczną Z. Muszę mieć kocioł o mocy około 32kW + CWU polecicie coś chyba że tę PC 10kW?
Tabelka TB ogarnia czas budowy od 1982r a mój jest z 1953r będzie miał klasę energetyczną Z. Muszę mieć kocioł o mocy około 32kW + CWU polecicie coś chyba że tę PC 10kW?
System bezpośredni... czyli w każdym pokoju sufit podwieszany lub podłoga techniczna i zainstalowana kanałowka. Mało praktyczne ze względy budowy i działania. Jeśli dobrze to rozumuje. Kanałowka musiałaby być podłączona do danej stryfy ogrzewania podłogowego i zasilać ja ze skraplacza - bo odwrócony obieg jest na grzaniu. A na zewnątrz tyle agregatów co kanałowek w systemie split lub jakiś multisplit.
Jeśli tak to nie wiem kto tak ma. Jeśli źle myślę to mnie popraw.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Ma Pan pompę ciepła pracującą ON/OFF. Zawsze na 100%.
W inwertorowych pompach ciepła, gdy wydatek spada 2x zużycie 4x a gdy chodzi na 1/3 pobiera 1/9 ( niżej już nie spada)
Tak, więc jak pompa SCOP 3.8 przy 100% wydatku - np. 5,3kW będzie pobierała 1400W
ale gdy wydatek spadnie na 1.8 kW to pobór będzie 160W , to jaki będzie SCOP?
Tabelka obejmuje domy nawet sprzed 100 lat.
W inwertorowych pompach ciepła, gdy wydatek spada 2x zużycie 4x a gdy chodzi na 1/3 pobiera 1/9 ( niżej już nie spada)
Tak, więc jak pompa SCOP 3.8 przy 100% wydatku - np. 5,3kW będzie pobierała 1400W
ale gdy wydatek spadnie na 1.8 kW to pobór będzie 160W , to jaki będzie SCOP?
Tabelka obejmuje domy nawet sprzed 100 lat.
rekuperacja od 1989r
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Jakie sufity podwieszane??? Jakie kanałówki i podłogowe.maska13 pisze:System bezpośredni... czyli w każdym pokoju sufit podwieszany lub podłoga techniczna i zainstalowana kanałowka. Mało praktyczne ze względy budowy i działania. Jeśli dobrze to rozumuje. Kanałowka musiałaby być podłączona do danej stryfy ogrzewania podłogowego i zasilać ja ze skraplacza - bo odwrócony obieg jest na grzaniu. A na zewnątrz tyle agregatów co kanałowek w systemie split lub jakiś multisplit.
NIE MOŻNA NIC ŁĄCZYĆ!!
Podłogowe to kable grzewcze z termostatem w każdym pomieszczeniu.
Kanałówka to bezpośrednie ogrzewanie i chłodzenie powietrza
wentylacja z odzyskiem ciepła - jest wyłącznie do wentylacji
ciepła woda, przy dużym zużyciu, to zasobnik z pompą ciepła.
rekuperacja od 1989r
Taaa byle opierodlić towar to nawet da radku zrobić tabelkę i sprzed Chrystusa.Tomasz_Brzeczkowski pisze: Tabelka obejmuje domy nawet sprzed 100 lat.
TB mam Midea blank 3,5kW i nie jest ona On/Off jak piszesz. A skoro sam polecasz i nie wiesz to czegoś nie ogarniam.