Witam.
Jestem na etapie ocieplania ścian piwnic.
W przyszlym tyg pogoda sie ma poprawić i zamierzam ocieplać i wykonać izolację pionową piwnic.
W projekcie mam że na sciany piwnicy mam zastosowac styropian EPS 18cm.
Kierownik budowy jednak namawia mnie na zastosowanie XPSA .
Również przychylam się do jego opinii. Jednak przed wykonaniem prac chcialem dopytać o kilka istotnych dla mnie szczegółow.
1. Kierownik powiedział , ze najpierw stosuje Dysberbent potem Izoplast KL na to styropian XPS no i folia kubelkowa.
Czy to dobre połączenie?
2. Czy na ocieplanie piwnic konieczne jest dawanie XPSA 10cm czy moze wystarczy 5-8cm?
3. Jaka jest róznica miedzy Izoplastem KL a WKL . Cena 100% wyzsza . Czy warto doplacac do KL ?
Dodam , ze bardziej zalezy mi na tym by zabezpieczyc sciany przed wilgocią.
NIe zalezy mi by w piwnicy było mega cieplo gdzyz bedzie tam pom.gosp w dodatku w razie potrzeby dodatkowo ogrzewane
Izolacja pionowa oraz ocieplanie piwnicy
-
Jan_Kalita
- Superużytkownik

Re: Izolacja pionowa oraz ocieplanie piwnicy
Zarówno XPS jak i EPS można stosować przy izolacji fundamentów. Jest wiele różnić pomiędzy tymi rozwiązaniami, ale myślę że dla Pana najważniejsze to przesiąkliwość i cena. EPS będzie tańszy i umożliwi fundamentowi swobodniejsze oddychanie. Natomiast XPS ma niską przesiąkliwość, ale jest o wiele cieplejszy.
Zarówno Dysberbent jak i Izoplast KL i W-KL to masy asfaltowo-kauczukowe. Nie przekonuje mnie to. Jak dla mnie to sam Izoplast KL i W-KL powinien wystarczyć. Oczywiście gdzie jest dwóch polaków tam 3 opinie, więc zaraz Pan Krystian Tarnowski rozwieje wątpliwości.
Zarówno Dysberbent jak i Izoplast KL i W-KL to masy asfaltowo-kauczukowe. Nie przekonuje mnie to. Jak dla mnie to sam Izoplast KL i W-KL powinien wystarczyć. Oczywiście gdzie jest dwóch polaków tam 3 opinie, więc zaraz Pan Krystian Tarnowski rozwieje wątpliwości.
Barzdziel zalezy mi na styropianie , który bedzie chronił fundamenty piwnic przed woda.Jan_Kalita pisze:Zarówno XPS jak i EPS można stosować przy izolacji fundamentów. Jest wiele różnić pomiędzy tymi rozwiązaniami, ale myślę że dla Pana najważniejsze to przesiąkliwość i cena. EPS będzie tańszy i umożliwi fundamentowi swobodniejsze oddychanie. Natomiast XPS ma niską przesiąkliwość, ale jest o wiele cieplejszy.
Nie potrzebuje mieć mega cieplych piwnic bo to raczej bedzie "schron" dla kosiarek , rowerów itp.
To zapytam inaczej. lepiej zastosowa styropian 10cm EPS czy 5cm XPS. CO bedzie lepiej chronić przed wilgocią. No i czy 5cm XPS to wystarczające na piwnice?
i druga kwestia jaka mnie interesuje to jaka jest roznica midzy izoplastem kl a wkl bo cena 100% wyzsza. W czym wyzszosc KL i czy warto doplacac.
Chce miec dobrze zrobione piwnice ale wszystko w granicach rozsadku by nie potrzebnie nie przeplac.
Bardzo prosze o opinie bo chciałbym zamowić w przyszlym ygodniu materiał
-
Gość10463
akurat mylisz pojęcia .. ani XPS ani EPS nie chroni w żadnym stopniu przed wodą
nie wiem gdzie takie głupoty piszą ale widać nie mają pojęcia o tych systemach ochronnych hydroizolacji
nie wiem gdzie takie głupoty piszą ale widać nie mają pojęcia o tych systemach ochronnych hydroizolacji
-
Jan_Kalita
- Superużytkownik

Dokładnie, jak ma to być tylko izolacja przeciwwodna, to wystarczy dyserbent + izoplast + styropian + folia kubełkowa. Ważne tylko, żeby to było dobrze wykonane, bo woda może też przesiąkać od dołu. Lepiej będzie wpierw dobrze zapoznać się z problemem, dobrze zaplanować i dopiero robić.
-
Gość10463
nie ważne co i czym zrobisz ważne by ktoś kto to wykonywał miał ubezpieczenie OC od swojej działalności, (nie ważnie czy jest piekarzem cukiernikiem czy mechanikiem ciągników rolniczych) bo jeśli coś spieprzy to wiedź że pierwszą rzeczą o którą będę wołał to jego ubezpieczenie i papiery firmy budowlanej
te tanio w ramach rozsądku nie jeden już liczy ile przepłacił, no ale cóż nie mój problem i nie moje zmartwienie, z roku na rok przybywa spraw o ustalenie przyczyn zalań i podtopień budynków, większość z nich po wstępnej weryfikacji papierów jest odrzucana i przekazywana do radców prawnych i adwokatów aby mogli sobie na baranach zarobić i szukać winnych po swiecie
Kierownik Budowy to kolejny baran ( wpada na budowę pokrzyczy popierdoli farmazony, wódy się napije nie za swoje i nadzoruje roboty), wie wszystko na każdy temat ale tak naprawdę umywa ręce od swoich decyzji i to bardzo dokładnie wie gdzie i pod czym się ma podpisać w książce budowy ( wystarczy poczytać kilka z nich),
naiwny inwestor zobaczy wpis i żyje w przekonaniu że co raz bliżej końca budowy a rzeczywistość jest inna
i nie piszę tego złośliwie ale ostrzegam
te tanio w ramach rozsądku nie jeden już liczy ile przepłacił, no ale cóż nie mój problem i nie moje zmartwienie, z roku na rok przybywa spraw o ustalenie przyczyn zalań i podtopień budynków, większość z nich po wstępnej weryfikacji papierów jest odrzucana i przekazywana do radców prawnych i adwokatów aby mogli sobie na baranach zarobić i szukać winnych po swiecie
Kierownik Budowy to kolejny baran ( wpada na budowę pokrzyczy popierdoli farmazony, wódy się napije nie za swoje i nadzoruje roboty), wie wszystko na każdy temat ale tak naprawdę umywa ręce od swoich decyzji i to bardzo dokładnie wie gdzie i pod czym się ma podpisać w książce budowy ( wystarczy poczytać kilka z nich),
naiwny inwestor zobaczy wpis i żyje w przekonaniu że co raz bliżej końca budowy a rzeczywistość jest inna
i nie piszę tego złośliwie ale ostrzegam