Instalacja ogrzewania w domku projektu Dom w Żurawinie ver 2

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

stachu121
Początkujący
Początkujący

Instalacja ogrzewania w domku projektu Dom w Żurawinie ver 2

Post autor: stachu121 »

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Mam zamiar zakupić dom projektu jak w temacie. Moje obawy budzi instalacja grzewcza, która została zmieniona względem oryginału projektu.

W projekcie zaszły zmiany i garaż (dach nad nim również) został przedłużony na głębokość domu. Kotłownia została przeniesiona do pomieszczenia z którego wchodzi się w garażu (poz. 9), a łazienka powiększona w tym miejscu (poz 6 + 7). Kominy na poniższych zrzutach oznaczono kolorem czerwonym.

W całym domu jest zrealizowana instalacja ogrzewania podłogowego (parter plus poddasze). Dom ocieplony styropianem 15cm.

W działce jest gaz. Obecny właściciel przewidywał ogrzewać dom piecem na ekogroszek i gazowo.

Jak według Państwa dobrać piec do tego projektu? I jaki założyć?
Czy ogrzewanie podłogowe jest wystarczające do ogrzania całości?

Czy istnieje możliwość zabudowania w domu kanałów wentylacyjnych do pieca? Np. elastycznych które strychem zostaną łamane i połączone z którymś istniejącym kominem?

Ktoś może mi pomóc?
Załączniki
rzut-poddasza-projekt-dom-w-zurawinie-2-ver-2__707.gif
rzut-parteru-projekt-dom-w-zurawinie-2-ver-2__706.gif
Ostatnio zmieniony 13 paź 2016, 9:35 przez stachu121, łącznie zmieniany 2 razy.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Instalacja ogrzewania w domku projektu Dom w Żurawinie ver 2

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Wybór ogrzewania to wybór komfortu i opłat.
Największy komfort, zimą i latem jest przy ogrzewaniu elektrycznym bezpośrednim.
Współczesne systemy pobierają tyle samo prądu, co kotłownie na ekogroszek, a nie kosztują więcej, więc ogrzewanie i chłodzenie bezpośrednie jest najtańsze.
rekuperacja od 1989r

stachu121
Początkujący
Początkujący

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Wybór ogrzewania to wybór komfortu i opłat.
Największy komfort, zimą i latem jest przy ogrzewaniu elektrycznym bezpośrednim.
Współczesne systemy pobierają tyle samo prądu, co kotłownie na ekogroszek, a nie kosztują więcej, więc ogrzewanie i chłodzenie bezpośrednie jest najtańsze.
Może Pan to rozwinąć w odniesieniu do powyższego przypadku (koszty itp)

xander119
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: xander119 »

No proszę. I kolejny jeleń chwycił haczyk. Teraz tylko pooowooolii trzeba ściągać żyłkę, żeby się nie zerwała i może uda się opierdzielić kolejne bambetle zalegające w blaszaku i zbierające kurz.

stachu121
Początkujący
Początkujący

xander119 pisze:No proszę. I kolejny jeleń chwycił haczyk. Teraz tylko pooowooolii trzeba ściągać żyłkę, żeby się nie zerwała i może uda się opierdzielić kolejne bambetle zalegające w blaszaku i zbierające kurz.
? Jakim prawem nazywa Pan ludzi szukających wiedzy i analizujących konkretne przypadki jeleniami? Tym bardziej, nie wnosząc żadnej merytorycznej wartości do tematu.

Kolejna kwestia- wie Pan co to lokalizacja IP? więc proszę grzeczniej bo obrażanie publiczne również jest karalne.

xander119
Superużytkownik
Superużytkownik

Nie bulwersuj się synu. Poczytaj trochę to forum i wypowiedzi tego którego prosisz o rozwinięcie swej wypowiedzi a bardzo szybko stwierdzisz że szuka jeleni. Z resztą słowo jeleń jest tu delikatnym stwierdzeniem.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

stachu121 pisze:
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Wybór ogrzewania to wybór komfortu i opłat.
Może Pan to rozwinąć w odniesieniu do powyższego przypadku (koszty itp)
Idąc po najwyższej półce materiałowej,
Wentylacja z odzyskiem ciepłą ( airpack 300 z air++ kanały ze srebrem rozdzielacze itp 11000zł brutto
Klimatyzacja i ogrzewanie pompą ciepłą (toshiba mitsubishi ... ) dystrybucja antybakteryjna 9000zł
Ogrzewanie podłogowe zadaniowe 8000zł
Zasobnik 300 l z pompą ciepłą 7000zł
rekuperacja od 1989r

xander119
Superużytkownik
Superużytkownik

No nic tylko brać! Dziś jakaś promocja jest? Chyba zamówię pięć takich zestawów! To niebywałe żeby tak szybko podać ceny sprzętu nie znając sytuacji, metrażu itp, itd! Muszę zdobyć autograf!

stachu121
Początkujący
Początkujący

xander119 pisze:Nie bulwersuj się synu. Poczytaj trochę to forum i wypowiedzi tego którego prosisz o rozwinięcie swej wypowiedzi a bardzo szybko stwierdzisz że szuka jeleni. Z resztą słowo jeleń jest tu delikatnym stwierdzeniem.
W takim razie zwracam honor, gdyż źle odebrałem intencje...

Czy Pan coś może się wypowiedzieć w tej kwestii?
Czy montaż pieca na ekogroszek i ogrzewanie podłogowe to dobre rozwiązanie?
Słyszałem że gazowe ogrzewanie jest po prostu drogie.
Jak zrobić instalację kanału wentylacyjnego do takiego pieca?
Czy muszę budować komin, czy np. mogę jakąś "elastyką" połączyć kotłownie z fizycznym kominem idąc w pionie pod strych a następnie po skosie w stronę komina i to zabudować?

Awatar użytkownika
bachus
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: bachus »

stachu121 pisze: ? Jakim prawem nazywa Pan ludzi szukających wiedzy i analizujących konkretne przypadki jeleniami? Tym bardziej, nie wnosząc żadnej merytorycznej wartości do tematu.
Akurat tak się składa, że xander ma po instalowane to wszystko co Brzęczkowski chce wcisnąć w takiej konfiguracji a więc wie co mówi/pisze/. Ale i również ma dużo racji zachęcając do poczytania o Brzęczkowskim. Ostatnio toczyła się również taka sama dyskusja, najpierw poczytaj: http://www.forumbudowlane.pl/wentylacja ... kac-t61799
Są pytania, brak jest jakichkolwiek odpowiedzi, stąd tak drastyczne stwierdzenia. Nie bronię xandera i nie jestem jego adwokatem ale moje poglądy w temacie są bardzo zbieżne z jego, choć ja tak barwnie i dowcipnie nie piszę.
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).

xander119
Superużytkownik
Superużytkownik

Najprościej do takiego pieca zrobić po prostu przejście przez ścianę od zewnątrz z kratką. Piec potrzebuje sporo powietrza do palenia więc jak go dostanie najkrótszą drogą będzie ok.
Co do wentylacji to spokojnie można pociągnąć spiro do istniejącego komina. Bez sensu jest budowa drugiego.

stachu121
Początkujący
Początkujący

xander119 pisze:Najprościej do takiego pieca zrobić po prostu przejście przez ścianę od zewnątrz z kratką. Piec potrzebuje sporo powietrza do palenia więc jak go dostanie najkrótszą drogą będzie ok.
Co do wentylacji to spokojnie można pociągnąć spiro do istniejącego komina. Bez sensu jest budowa drugiego.
Czy dobrze rozumiem; rurę wentylacyjną przez ścianę z kratką skąd piec będzie miał możliwość czerpania świeżego powietrza i druga rura spiro w górę do komina (ze spalinami) tak? Można to bez problemu obudować np. płytą gk?

Czy ogrzewanie ekogroszkiem w takiej sytuacji i przy ogrzewaniu podłogowym to dobre rozwiązanie?

xander119
Superużytkownik
Superużytkownik

Nie no nie tak. Spiro do wentylacji a nie odprowadzenia spalin. Reszta się zgadza. Dziura w ścianie z kratką żeby piec miał skąd brać powietrze.

xander119
Superużytkownik
Superużytkownik

Teraz doczytałem o co kaman bo zagmatwałeś-jest różnica między spalinami a wentylacją. Ja bym nie robił nowego komina tylko kupił izolowany i dał go od zewnątrz na ścianę.

stachu121
Początkujący
Początkujący

xander119 pisze:Teraz doczytałem o co kaman bo zagmatwałeś-jest różnica między spalinami a wentylacją. Ja bym nie robił nowego komina tylko kupił izolowany i dał go od zewnątrz na ścianę.
W tym sęk, że strasznie mi się to nie podoba i chcę tego uniknąć.
Nie da się tego jakoś wewnątrz rozwiązać?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”