Problem ze zlewozmywakiem w kuchni
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
zlewozmywak2
- Początkujący

Problem ze zlewozmywakiem w kuchni
Witam, mam problem ze zlewozmywakiem 2 komorowym w kuchni. MIeszkanie niedawno kupione - najpierw był straszny smród po otworzeniu szafki. Rozkręciłem cały cyfon wyczyściłem w środku, poskładałem i w miare upływu czasu jak zaczęliśmy korzystać regularnie z wody (mieszkanie stało jakiś czas) zapach ustał. Teraz woda bardzo wolno spływa lub nawet potrafi zatrzymać się w zlewie. Zauważyłem że jak nalewa się wody do 1 komory to zaczyna napełniać się 2 komora w zlewie. Rurka odpływowa jest raczej drożna, załączam zdjęcie "instalacji" może jakieś pomysły? Nie chce odrazu kupować "w ciemno" syfonu bo może jednak to nie to....
Re: Problem ze zlewozmywakiem w kuchni
Bochater w swoim domu. Syfon za syfonem przewężenie odpływu jak widać nawet do tak pozornie prostej rzeczy trzeba troszkę wiedzy i doświadczenia.
Firma Ogólnobudowlana K-BOLBUD Bolesław Wujczyk
Żory - śląskie
Żory - śląskie
-
zlewozmywak2
- Początkujący

Mieszkanie dopiero co kupiłem, zdaje sobie sprawę że coś jest nie tak, źle i może jakieś wskazówki co mógłbym poprawić? Będe wdzieczny
odpływ ze zlewozmywaka powinien mieć średnicę 50mm, a tak patrząc na zdjęcie masz na odpływie rurkę karbowaną, chyba fi32mm i to jest stanowczo za mało. Kup nowy porządny syfon, bo to co masz to jest jakaś kombinacja alpejska.
wiwa
Na samym początku sprawdzić drożność tej kombinacji łącznie z rurą w ścianie. W temacie drożności musi być pewność a nie domysły. Od tego zawsze się zaczyna.zlewozmywak2 pisze: co mógłbym poprawić? Będe wdzieczny
Kolejny etap to obrócić do ściany biały wąż w celu zlikwidowania tego kolanka z białej rurki.
Ta rurka idzie w gorę a powinna być przynajmniej na równo lub mieć spadek w kierunku odpływu w ścianie.
Średnica 32mm jest mała jak na przyjęte standardy, ale powinno wystarczyć.
Drugi etap podniesienie szarych kolanek do góry, jeśli jest taka możliwość poprzez przycięcie szarych rur.
Jeśli nic z tego nie wyjdzie zostaje wymiana na nowy syfon najlepiej pojedynczy.
Z kanalizacji potrafi śmierdzieć wówczas gdy woda odparuje z kolanek/syfonów lub zostanie zassana przez podciśnienie w kanalizacji. Nawet woda z muszli WC odparuje po jakimś czasie gdy nie będzie używany.
W kuchni co jakiś czas trzeba syfony potraktować kretem bo resztki jedzenia w syfonach mogą zaśmierdzieć.
Proszę się odezwać co pomogło, było by miło.
Pozdrawiam.
Ciekawy przypadek, nie miałem jeszcze z tym do czynienia.