izolacja fundamentu XPS
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
izolacja fundamentu XPS
Witam, zbliżam się wielkimi krokami do budowy domu jednak dręczy mnie kilka pytań i wątpliwości a chciałbym poznać opinie i doświadczenia osób znających się na budownictwie by nie strzelić sobie w nogę już na starcie gdyż później ciężko będzie cokolowiek naprawić. Przeglądając temat izolacji fundamentów znalazłem trochę informacji i opinii na temat szalunków traconych XPS. Nie ukrywam że bardzo mnie to zainteresowało gdyż będę dążył do tego by mój przyszły dom miał jak najmniejsze straty ciepła a co za tym idzie jak najniższe koszty ogrzewania. Jednak przeglądając dalej temat szalunków traconych znalazłem takie oto rozwiązanie gdzie zamiast szalunek tracony dawać pod ławą fundamentową, został zaizolowany sam wieniec na fundamencie. Z jednej strony ma to swoje plusy gdyż nie trzeba by grzać całych fundamentów z drugiej jednak strony nasnuwa się obawa o trwałość takiego rozwiązania. Mniej więcej miało by to wyglądać tak jak na poniższym rysunku. Co sądzicie o takim rozwiązaniu, jak z trwałością ścian, czy nie będą pękały i obsuwały się? Być może ktoś stosował ta metodę bądź zna kogoś kto tą metodę zastosował? A może ktoś zna porównywalną metodę bądź lepszą? Nie ukrywam że koszta również mają znaczenie dlatego zastosowanie całych szalunków traconych xps od samej ławy nie do końca wchodzi w grę z powodu zbyt wysokich kosztów tego rozwiązania.Będę bardzo wdzięczny za każdą opinią oraz informację. Pozdrawiam, Jakub Pawelec
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: izolacja fundamentu XPS
Szalunek tracony jest pod fundamentem. A co z paroizolacją na ścianie?JakubP pisze:Witam, zbliżam się wielkimi krokami do budowy domu jednak dręczy mnie kilka pytań i wątpliwości a chciałbym poznać opinie i doświadczenia osób znających się na budownictwie by nie strzelić sobie w nogę już na starcie gdyż później ciężko będzie cokolowiek naprawić. Przeglądając temat izolacji fundamentów znalazłem trochę informacji i opinii na temat szalunków traconych XPS. Nie ukrywam że bardzo mnie to zainteresowało gdyż będę dążył do tego by mój przyszły dom miał jak najmniejsze straty ciepła a co za tym idzie jak najniższe koszty ogrzewania. Jednak przeglądając dalej temat szalunków traconych znalazłem takie oto rozwiązanie gdzie zamiast szalunek tracony dawać pod ławą fundamentową, został zaizolowany sam wieniec na fundamencie. Z jednej strony ma to swoje plusy gdyż nie trzeba by grzać całych fundamentów z drugiej jednak strony nasnuwa się obawa o trwałość takiego rozwiązania. Mniej więcej miało by to wyglądać tak jak na poniższym rysunku. Co sądzicie o takim rozwiązaniu, jak z trwałością ścian, czy nie będą pękały i obsuwały się? Być może ktoś stosował ta metodę bądź zna kogoś kto tą metodę zastosował? A może ktoś zna porównywalną metodę bądź lepszą? Nie ukrywam że koszta również mają znaczenie dlatego zastosowanie całych szalunków traconych xps od samej ławy nie do końca wchodzi w grę z powodu zbyt wysokich kosztów tego rozwiązania.Będę bardzo wdzięczny za każdą opinią oraz informację. Pozdrawiam, Jakub Pawelec
Może lepiej jak radzi PN 13370
rekuperacja od 1989r