Ogrzanie domu 350m2 + drugi budynek ok 100m2
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Ogrzanie domu 350m2 + drugi budynek ok 100m2
Mam pytanie odnośnie ogrzania 2 budynków. 1 ma 350m2 (4 poziomy)jest ocieplony i okna plastikowe, poddasze ocieplone. Drugi w podwórku (ok. 100m2) oddalony o ok 8metrów od pierwszego - nie ocieplony. Z czasem będę ocieplał i ten mniejszy. Zastanawiam się czy lepiej jest wstawiać 2 kotły w 2 budynkach czy lepiej zamontować 1 większy, który ogrzeje 2 budynki. W tej chwili zamontowany jest piec na olej opałowy w większym domu, ale chciałbym dostawić drugi, żebny zmiejszyć koszty opału i ogrzewać 2. Mniejszy nie ma rozprowadzonych wogóle rur.
-
Enerbau Tanie Grzanie
- Superużytkownik

- Kontakt:
Re: Ogrzanie domu 350m2 + drugi budynek ok 100m2
Najlepiej jeden [attachment=0]hqdefault.jpg
ENERBAU - Ogrzewania Na Podczerwień.
-
SUSPENSER
- Superużytkownik

- Kontakt:
Najlepiej jeden większy.pertykla pisze:Mam pytanie odnośnie ogrzania 2 budynków. 1 ma 350m2 (4 poziomy)jest ocieplony i okna plastikowe, poddasze ocieplone. Drugi w podwórku (ok. 100m2) oddalony o ok 8metrów od pierwszego - nie ocieplony. Z czasem będę ocieplał i ten mniejszy. Zastanawiam się czy lepiej jest wstawiać 2 kotły w 2 budynkach czy lepiej zamontować 1 większy, który ogrzeje 2 budynki. W tej chwili zamontowany jest piec na olej opałowy w większym domu, ale chciałbym dostawić drugi, żebny zmiejszyć koszty opału i ogrzewać 2. Mniejszy nie ma rozprowadzonych wogóle rur.
Podstaw osobno dane domów pod linkiem i wklej linki do stron z wynikami to zaproponuję konkretne kotły do wyboru
www.cieplowlasciwie.pl/start
Preferuję kontakt przez @ bo prywatne wiadomości znikają.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Jeśli chodzi o koszt instalacji, to najtaniej ogrzewanie i chłodzenie bezpośrednie - pompy ciepła kosztują kilka tysięcy zł. System komfortowego ustawienia temperatury również.pertykla pisze:Mam pytanie odnośnie ogrzania 2 budynków. 1 ma 350m2 (4 poziomy)jest ocieplony i okna plastikowe, poddasze ocieplone. Drugi w podwórku (ok. 100m2) oddalony o ok 8metrów od pierwszego - nie ocieplony. Z czasem będę ocieplał i ten mniejszy. Zastanawiam się czy lepiej jest wstawiać 2 kotły w 2 budynkach czy lepiej zamontować 1 większy, który ogrzeje 2 budynki. W tej chwili zamontowany jest piec na olej opałowy w większym domu, ale chciałbym dostawić drugi, żebny zmiejszyć koszty opału i ogrzewać 2. Mniejszy nie ma rozprowadzonych wogóle rur.
Koszty eksploatacyjne, będą znacznie niższe, dzięki wykorzystaniu technik inwertorowych oraz rekuperacji z wentylacji.
O komforcie latem i zimą już nie wspominam.
rekuperacja od 1989r
Nie wspomina bo nie wie co to komfort.Tomasz_Brzeczkowski pisze: O komforcie latem i zimą już nie wspominam.
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
-
gracjannow
- Początkujący

Według mnie Tomasz ma rację. Warto zainwestować w pompy i ogrzewanie podłogowe. U mnie w domu wygląda to mniej więcej tak jak na stronie firmy, która zajmowała się instalacją:

Podłogówka to chyba najwygodniejsze rozwiązanie. Poza tym, można sobie ustawić automatyczną regulację ciepła, czyli np. 22 stopnie w łazience, 23 w salonie, a 19 w przedpokoju.

Podłogówka to chyba najwygodniejsze rozwiązanie. Poza tym, można sobie ustawić automatyczną regulację ciepła, czyli np. 22 stopnie w łazience, 23 w salonie, a 19 w przedpokoju.
-
SUSPENSER
- Superużytkownik

- Kontakt:
Tomasz poleca pompy bez podłogówki.gracjannow pisze:Według mnie Tomasz ma rację. Warto zainwestować w pompy i ogrzewanie podłogowe. U mnie w domu wygląda to mniej więcej tak jak na stronie firmy, która zajmowała się instalacją:
Co do regulacji temperatury to lepiej działa to przy grzejnikach niż przy podłogówce, która ma znacznie większą bezwładność.
Preferuję kontakt przez @ bo prywatne wiadomości znikają.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Może Pan nie czyta co napisałem... Zawsze polecam podłogówkę, tylko radzę ją zrobić dobrze. Warto robiąc podłogówkę mieć choć trochę wiedzy.Tomasz poleca pompy bez podłogówki.
rekuperacja od 1989r
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie można robić centralnego, hydraulicznego ogrzewania. To podnosi koszty eksploatacji, instalacji i obniża znakomicie komfort.gracjannow pisze:Według mnie Tomasz ma rację. Warto zainwestować w pompy i ogrzewanie podłogowe. U mnie w domu wygląda to mniej więcej tak jak na stronie firmy, która zajmowała się instalacją:
rekuperacja od 1989r
Natomiast znacznie obniżają koszty eksploatacji podłogówki na prąd i tak wykonana podłogówka podnosi komfort dla portfela.Tomasz_Brzeczkowski pisze: Nie można robić centralnego, hydraulicznego ogrzewania. To podnosi koszty eksploatacji, instalacji i obniża znakomicie komfort.
Same zalety, powodzenia.
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).