swoje dodali na koniec szarlatani
Nikogo po 13-ym nie zainteresowało,że człowiek dawno już ogrzewa, ba nawet pisał na innym wątku.
wątek do zamknięcia
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Nie wiem, czy droższe. Biorąc pod uwagę budowę domu od podstaw, pod kątem montażu pompy ciepła powietrznej - dla przykładu, to koszt takiej inwestycji może się zrównać z kosztem kotła na pelet.Enerbau Tanie Grzanie pisze:Konsultant V ciągle proponuje drogie rozwiązania ! biper78, proponuję dalej szukać tańszych systemów grzewczych.Konsultant Viessmann pisze:biper78 pisze:
Sugerowałbym jednak rozważyć też inne rozwiązania - gaz i kocioł kondensacyjny, a może cicha i wydajna pompa ciepła?
.

Człowieku, jest XXI wiek. Kto w nowo wybudowanym domu instaluje kotłownie?grzeli pisze:Dla nowo wybudowanego domu też polecam bardziej pellet niż groszek.
Ten kto nie ma w pobliżu gazu nie chce grzać prądem ani pompą.Enerbau Tanie Grzanie pisze:Człowieku, jest XXI wiek. Kto w nowo wybudowanym domu instaluje kotłownie?grzeli pisze:Dla nowo wybudowanego domu też polecam bardziej pellet niż groszek.

Przecież kotłownia na węgiel zużywa tyle samo prądu, co współczesne ogrzewanie elektryczne!!! To o co chodzi?grzeli pisze:Ten kto nie ma w pobliżu gazu nie chce grzać prądem ani pompą.Enerbau Tanie Grzanie pisze:Człowieku, jest XXI wiek. Kto w nowo wybudowanym domu instaluje kotłownie?grzeli pisze:Dla nowo wybudowanego domu też polecam bardziej pellet niż groszek.
Przestańcie patrzeć tylko swoimi oczami.
W sporej części to nie problem, sam w swoim bodajże 2lata temu tez paliłem pelletem, mnie to nie przekonuje. To co na plus - fajny zapach, mało popiołu, a na minus dużo większe zużycie i spore koszty plus zastanowienie się nad zapalarką, nad czyszczeniem z trociny mielonej dołu sprężyny wyciągającej z kosza, zastanowienie sie nad tą sprężyną....grzeli pisze:Dla nowo wybudowanego domu też polecam bardziej pellet niż groszek.
Sam chyba następny sezon przejdę na pellet.U mnie wystarczy zmienić palnik w kotle.
W nowym kotle RBR-K to nie jest problem.

Smak chleba jest rzeczą gustu. W instalacjach liczy komfort termiczno wilgotnościowy, koszt instalacji i koszt eksploatacji. Instalacja oparta na paliwie stałym przegrywa w każdym z tych trzech aspektów, podobnie jak instalacja oparta na gazie.grzeli pisze:Wiesz po co piekarz piecze pieczywo jasne i ciemne? Po to aby każdy wybrał to co mu pasuje.
Nie jestem człowiekiem ,który kogoś namawia na dany produkt ani nikogo nie nawracam. Mogę zasugerować inne opcje ale i tak klient sam dokonuje wyboru.Czy kupi mój produkt czy Twój to jego wybór,on wydaje pieniądze.Jak ma węgiel z kopalni to nie przekonasz go ,że ma go sprzedać i grzać prądem. Taki był jego zamysł ,w innym wypadku nie budował by komina,dużej kotłowni,podpiwniczenia pod całym domem itd.Robi to świadomie i do takich ludzi też są potrzebne produkty ,które mam w ofercie.
Widać w budownictwie Enerbau ma kiepskie rozeznanie, wystarczy popatrzyć po budowach. No ale jak z ciepłego zacisza biura się nie wychodzi to się nie wie.Enerbau Tanie Grzanie pisze:Człowieku, jest XXI wiek. Kto w nowo wybudowanym domu instaluje kotłownie?grzeli pisze:Dla nowo wybudowanego domu też polecam bardziej pellet niż groszek.