Panie Witoldzie, to nie ja pisałem o tym lecz Pan Tomasz! Proszę zwracać uwagę kogo Pan cytuje. A powtarzam, jeżeli ktoś zrobi solary za nieduże pieniądze i wody zużywa w miarę dużo to jak najbardziej można sobie je założyć. Każdy przypadek należy rozpatrzeć indywidualnie, tak samo jak nie każdemu będzie pasować pompa ciepła do cwu...bachus pisze:A mnie się ta instalacja solarna jak na zdjęciu poniżej zwróci już za 3 lata i później już tylko będę odcinał darmowe kupony.TwojOszczednyDom pisze:Zwrócić się nie zwrócą. Dotowane, są te rzeczy które przyniosą zyski dotującemu.
Nie opłaca się tylko tym, którzy jej nie maja.
Solary - montować czy nie montować?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

Re: Solary - montować czy nie montować?
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
Nie chciałaś w dupę TOmasz!
Zgadza się, tylko on bzdury wygaduje, już dawno poprawione. Proszę jednak jakiś czas odczekać, bardzo często poprawki wykonuję na puszczonym już tekście.TwojOszczednyDom pisze:
Panie Witoldzie, to nie ja pisałem o tym lecz Pan Tomasz!
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

Swoją drogą jak spisuje się Pana instalacja PV?bachus pisze:Zgadza się, tylko on bzdury wygaduje, już dawno poprawione. Proszę jednak jakiś czas odczekać, bardzo często poprawki wykonuję na puszczonym już tekście.TwojOszczednyDom pisze:
Panie Witoldzie, to nie ja pisałem o tym lecz Pan Tomasz!
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
Tak samo jak kolektory słoneczne, bezobsługowo, dają prąd i będę jeszcze ich nie co dokładał.TwojOszczednyDom pisze:bachus pisze:TwojOszczednyDom pisze:
Swoją drogą jak spisuje się Pana instalacja PV?
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
-
ewelina546
- Zainteresowany

Montować i to bez wahania. Jak masz jakieś wątpliwości zgłoś się do nich Schneider Electric . Są najlepszymi fachowcami w tej dziedzinie i bardzo dobrze wiedzą jakie rozwiązani zastosować, aby jak najbardziej obniżyć koszty energii.
-
marekzzabek
- Zaawansowany

w związku z ustawą z dnia 1 lipca i nowym, opustowym systemem rozliczeń rzucam pytanie - czy to się będzie bardziej opłacać, niż rozliczenia sprzed tej ustawy?
-
marekzzabek
- Zaawansowany

na lata 2017-2020 przewidują max 30% dofinansowania, co oznacza, że w porónani do tego co dzieje się teraz, będzie 10% niższe
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Wszystko co jest dotowane, jest nieekonomiczne i energochłonne.
Przykładowo, bezpośrednie pompy ciepła są nawet 3 x bardziej ekonomiczne i zapewniają większy komfort od takich z wodnym górnym źródłem, ale o tym nie ma nawet w tabelach porównawczych, a co dopiero w dotacjach.
Przykładowo, bezpośrednie pompy ciepła są nawet 3 x bardziej ekonomiczne i zapewniają większy komfort od takich z wodnym górnym źródłem, ale o tym nie ma nawet w tabelach porównawczych, a co dopiero w dotacjach.
rekuperacja od 1989r
To może miszcz Brzęczkowski stworzył by takie tabele porównawcze. Ale jak znam miszcza nie potrafi takich wykonać.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Wszystko co jest dotowane, jest nieekonomiczne i energochłonne.
Bo łon nie umi się nawet podetrzeć. A komputer włącza tylko jak na biper przyjdzie mu powiadomienie że ktoś z mądrych ludzi odpisał sarkazm na jego głupoty. To też oszczędność. Potem idzie do klopa, robi kup..., ale tylko trochę żeby oszczędzić na jedzeniu bo gdyby wyjsrał się porządnie mógłby zgłodnieć, a to kolejne koszta. Następnie podciera się palcem wąchając czy aby dobrze podtarte kakao i zużywając całe 100 mililitrów wody umywa go czyniąc czystym.
P.S zapomniałem dodać że woda była ciepła, ale nie za nadtto. Jeszcze by sobie poparzył paluszka i znów niezdolność do pracy i renta.
P.S zapomniałem dodać że woda była ciepła, ale nie za nadtto. Jeszcze by sobie poparzył paluszka i znów niezdolność do pracy i renta.
-
Piotr Nowik
- Superużytkownik

- Kontakt:
Przed chwilą zakończyłem prace na dachu, łącząc dwa solary płaskie z jednym (na razie) kolektorem próżniowym KSR10.
Wszystko działa. Nieszczelności brak.
Zastanawiam się tylko, gdzie zamontować czujnik temperatury. Aktualnie jest on przy próżniowym KSR10. Bedę musiał poeksperymentować i zobaczyć, jak to wszystko działa przy czujniku zamontowanym przy kolektorach płaskich.
Może ktoś mi w tym względzie doradzi?
Kolektor próżniowy jest zamontowany pionowo na ścianie, kolektory płaskie pochyło na dachu, w tym samym kierunku do słońca. Kolektory płaskie będą szybciej eksponowane na słońcu w godzinach porannych.
Zastanawiam się tylko, gdzie zamontować czujnik temperatury. Aktualnie jest on przy próżniowym KSR10. Bedę musiał poeksperymentować i zobaczyć, jak to wszystko działa przy czujniku zamontowanym przy kolektorach płaskich.
Kolektor próżniowy jest zamontowany pionowo na ścianie, kolektory płaskie pochyło na dachu, w tym samym kierunku do słońca. Kolektory płaskie będą szybciej eksponowane na słońcu w godzinach porannych.
Jestem światowej sławy specjalistą od mniemanologii stosowanej, a praw fizyki uczę się od pana Tomasza Brzęczkowskiego
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

Trzeba poczekać na Pana Witolda (bachus) on na pewno poradziPiotr Nowik pisze:Przed chwilą zakończyłem prace na dachu, łącząc dwa solary płaskie z jednym (na razie) kolektorem próżniowym KSR10.
To tak trochę jak zmieszać wodę z olejem, jednak radzę zostawić czujnik przy kolektorze płaskim, tym bardziej, ze jest on oświetlany jako pierwszy, natomiast próżniowy nie wprowadzi strat bo jest próżniowy.Piotr Nowik pisze:Przed chwilą zakończyłem prace na dachu, łącząc dwa solary płaskie z jednym (na razie) kolektorem próżniowym KSR10.
Eeee tam, Brzęczkowski pewnie ma całą gębę pomysłów i porad na temat kolektorów, on przecież miszcz.TwojOszczednyDom pisze: Trzeba poczekać na Pana Witolda (bachus) on na pewno poradzi
-
Piotr Nowik
- Superużytkownik

- Kontakt:
Dlatego logicznym wydawało mi się (i nadal wydaje), że kolektory płaskie powinny być pierwsze, do wstępnego podgrzania, a za nimi glikol trafiać do próżniowych, które znane są z tego, że uzyskują wyższe temperatury (i wymagają przez to glikolu o wyższym parametrze temp. wrzenia).bachus pisze:To tak trochę jak zmieszać wodę z olejem, jednak radzę zostawić czujnik przy kolektorze płaskim, tym bardziej, ze jest on oświetlany jako pierwszy, natomiast próżniowy nie wprowadzi strat bo jest próżniowy.
Ww. kolektory płaskie leżały mi w garażu bezczynnie i zajmowały miejsce. Z początku planowałem dać je do ogrodu. Zmieniłem zdanie, bo trochę jeszcze potrwa, zanim dokończę wszystkie prace w ogrodzie.
Według specyfikacji producenta, KSR10 ma współczynnik strat A1 = 1,27 W/(m²K). Natomiast ich kolektory płaskie 3,334 W/(m²K), czyli prawie trzykrotnie większą wartość.
Dokupię jeszcze jeden czujnik temperatury. Niezależnie od tego, który z nich będę używał do pracy sterownika, i tak chcę mieć stałą kontrolę temperatury na obu rodzajach kolektorów.
Skłaniam się też do słów Bachusa, który radzi używać czujnika zamontowanego przy kolektorach płaskich. Chyba, że znajdę w opcjach swojego sterownika możliwość współpracy z dwoma czujnikami głównymi. Wiem, że mój sterownik posiada wiele opcji, w tym również możliwość współpracy z dwoma zespołami pompowymi (dla dwóch oddzielnych obiegów solarnych - np. o orientacji wschód-zachód).
Dziękuję Bachusowi za poradę.
Jestem światowej sławy specjalistą od mniemanologii stosowanej, a praw fizyki uczę się od pana Tomasza Brzęczkowskiego