Wentylacja kotłowni
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Krystian82
- Początkujący

Wentylacja kotłowni
Witam , zamierzam doprowadzic powietrze do kotlowni ktora znajduje sie w domu ,niechce zeby piec pobieral ogrzane powietrze z wnetrza domu ,piec z otwarta komora spalania , kratka wentylacyjna znajduje sie pod suwitem , sama kotlownia jest 15 cm. Ponizej poziomu podlogi , jaka srednice rury pcv do dostarczenia powietrza z zewnatrz ? i na jakiej wysokosci wiercic otwory w scianie liczac od poziomu.podlogi ?
Re: Wentylacja kotlowni
Ja mam piec miałowy 25kW i taką samą sytuację, z tym że piwnica jest 1 metr poniżej poziomu gruntu. Ja zrobiłem otwór 150 mm. W środek wstawiłem rurę wentylacyjną , na zewnątrz kratkę, wewnątrz kratkę z zamykaną klapą.
Taka średnica w zupełności wystarcza, jedynie co to w kratce zewnętrznej wymieniłem siatkę z tworzywa na siatkę stalową, żeby mi myszy i inni goście się nie pojawiali
Pozdrawiam
Taka średnica w zupełności wystarcza, jedynie co to w kratce zewnętrznej wymieniłem siatkę z tworzywa na siatkę stalową, żeby mi myszy i inni goście się nie pojawiali
Pozdrawiam
-
Krystian82
- Początkujący

Rure przy samej podlodze pan dal prowadzac od zewnatrz ? I np.po.wywierceniu otworu sciany mam.z suporexu trzeba jakos zabezpieczyc np.zeby nie pekaly ,czy porostu otwor rura kratka ?
Wykonuje się tzw Zetkę 

Firma Ogólnobudowlana K-BOLBUD Bolesław Wujczyk
Żory - śląskie
Żory - śląskie
A masz dobry wymiennik ciepła? Bo z tego co słyszałam jest on bardzo ważny.
i am who i am
Ja mam podobny problem. Kupiliśmy mieszkanie w starej kamienicy. W piwnicy jest kocioł gazowy z otwartym obiegiem. Spaliny wyprowadzone są bezpośrednio z kotła do pionu kominowego i jest ok(nie ma wkładu, ale to do zrobienia).
Nie chcieli mi podłączyć gazu bo nie ma wentylacji. Kominiarz stwierdził, że trzeba poprowadzić nową wentylację po elewacji ponad poziom dachu ( koszt 5 tys, bo trzeba będzie wypożyć rusztowanie - nie da rady podstawić wysięgnika). Kamienica to parter, piętro i poddasze, czyli około 10 m z piwnicy.
W związku z tym mam kilka pytań, czy jest to konieczne, czy taki koszt jest normalny, ale przede wszystkim czy nie można tego zrobić prościej?
Piwnica jest przewiewna, wejścia do niej z dwóch stron budynku otwarte. Nie wystarczy kratka wentylacyjna w oknie lub "zetka" wychodząca przez okno lekko ponad poziom ziemi lub trochę wyżej?
Nie chcieli mi podłączyć gazu bo nie ma wentylacji. Kominiarz stwierdził, że trzeba poprowadzić nową wentylację po elewacji ponad poziom dachu ( koszt 5 tys, bo trzeba będzie wypożyć rusztowanie - nie da rady podstawić wysięgnika). Kamienica to parter, piętro i poddasze, czyli około 10 m z piwnicy.
W związku z tym mam kilka pytań, czy jest to konieczne, czy taki koszt jest normalny, ale przede wszystkim czy nie można tego zrobić prościej?
Piwnica jest przewiewna, wejścia do niej z dwóch stron budynku otwarte. Nie wystarczy kratka wentylacyjna w oknie lub "zetka" wychodząca przez okno lekko ponad poziom ziemi lub trochę wyżej?