pustak "u" 220
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
pustak "u" 220
Witam wszystkich zainteresowanych tematem.
Czy mogę liczyć na jakąś opinie na temat pustaków "u" jako materiału na budowę ścian zewnętrznych budynku(dom jednorodzinny z poddaszem użytkowym)? Chciałbym się dowiedzieć czy są jakieś wyraźne przeciwwskazania w odniesieniu do tego pustaka.
I czy mógłby ktoś odpowiedzieć na pytanie, jaki jest współczynnik przenikania ciepła dla ściany z pustaka "u" o grubości 25 cm (bez dodatkowej izolacji sam mur, i zwykła zaprawa,nie ciepłochronna)
Na wielu stronach są podawane te wartości, ale za każdym razem są inne -- jakie znaczenie na klasa pustaka (15 ;20) co ona oznacza ?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Czy mogę liczyć na jakąś opinie na temat pustaków "u" jako materiału na budowę ścian zewnętrznych budynku(dom jednorodzinny z poddaszem użytkowym)? Chciałbym się dowiedzieć czy są jakieś wyraźne przeciwwskazania w odniesieniu do tego pustaka.
I czy mógłby ktoś odpowiedzieć na pytanie, jaki jest współczynnik przenikania ciepła dla ściany z pustaka "u" o grubości 25 cm (bez dodatkowej izolacji sam mur, i zwykła zaprawa,nie ciepłochronna)
Na wielu stronach są podawane te wartości, ale za każdym razem są inne -- jakie znaczenie na klasa pustaka (15 ;20) co ona oznacza ?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

http://www.xella.de/downloads/deu/brosc ... tten_D.pdf
http://www.isover.fr//doc/isover/ficheP/RT2005.pdf
Po zaizolowaniu od środka opór cieplny w/w pustaka nie będzie miał większego wpływy na opór ściany!
http://www.isover.fr//doc/isover/ficheP/RT2005.pdf
Po zaizolowaniu od środka opór cieplny w/w pustaka nie będzie miał większego wpływy na opór ściany!
Świetny materiał ceramiczny.
W przypadku domu jednorodzinnego zalecam ocieplenie od zewnątrz gr 12-15 cm.
Klasa pustaka to jego wytrzymałość, (często idzie w parze z jakością).
Dla domków jednorodzinnych najczęściej stosowane, zalecane klasy to - 15, co nie znaczy, że klasa 10 jest wykluczona, ale ostatecznie decyduje projektant na podstawie obliczeń.
Klasę 20 przy pustakach U chyba trudno osiągnąć ale na ogół taka nie jest potrzebna w budownictwie jednorodzinnym.
W przypadku domu jednorodzinnego zalecam ocieplenie od zewnątrz gr 12-15 cm.
Klasa pustaka to jego wytrzymałość, (często idzie w parze z jakością).
Dla domków jednorodzinnych najczęściej stosowane, zalecane klasy to - 15, co nie znaczy, że klasa 10 jest wykluczona, ale ostatecznie decyduje projektant na podstawie obliczeń.
Klasę 20 przy pustakach U chyba trudno osiągnąć ale na ogół taka nie jest potrzebna w budownictwie jednorodzinnym.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Aktualne ( w styczniu będą i u nas) normy emisji ciepła ( do 70kWh/m2 rocznie)wykluczają grzanie fundamentów. W domu o zarysie 40m fundamentów to minimum 10 000kWh/sezon.
Ściana ceramiczna ze styropianem będzie oddychała, więc zimą będzie wilgotna, a już 4% zawilgocenia to 50% izolacyjności. Programy do obliczeń współczynników pomijają zawilgocenia przegrody, oraz zakładają, że ciepło "idzie" prostopadle do styropianu, dlatego są warte tyle co papier na którym są pisane! Chcesz dużo płacić a potem poprawiać – nie izoluj, tylko przyklej styropian za odbiornikiem ciepła, jakim jest ściana na fundamencie
Ściana ceramiczna ze styropianem będzie oddychała, więc zimą będzie wilgotna, a już 4% zawilgocenia to 50% izolacyjności. Programy do obliczeń współczynników pomijają zawilgocenia przegrody, oraz zakładają, że ciepło "idzie" prostopadle do styropianu, dlatego są warte tyle co papier na którym są pisane! Chcesz dużo płacić a potem poprawiać – nie izoluj, tylko przyklej styropian za odbiornikiem ciepła, jakim jest ściana na fundamencie
Prośba do "superużytkownika" pana T.Brzęczkowskiego , widzę, że nie zrozumiał pan mojej aluzji z poprzedniego postu (Bardzo dziękuję za konkretną odpowiedź na pytanie - Zenon ) ja zadałem konkretne pytanie a pan po raz 2 odpowiada nie wiem, na co. Czy ja napisałem coś niezrozumiale? Zresztą chyba nie potrzebny jest ten znak zapytania - obawiam się, że to rozpocznie niepotrzebną dyskusję, której pragnę uniknąć.
Dziękuję za pana szczere chęci, ale ja oczekuję na odpowiedź na powyższe pytania.
Dziękuję za pana szczere chęci, ale ja oczekuję na odpowiedź na powyższe pytania.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Odpowiedziałem na temat. Jeżeli niezbyt jasno to wyjaśnię. Nie da się przedstawić współczynnika przenikania ciepła dla ceramiki ocieplanej z zewnątrz. Dlaczego? Nie da się uwzględnić narastającego przez zimę zawilgocenia, ściany, co drastycznie i w sposób ciągły obniża jej opór cieplny. Trudne jest też określenie ilości ciepła odprowadzanego przez ceramikę do fundamentu i gruntu (około 500kWh/m3/K)
Wiem że marne moje próby , ale spróbuję : proszę pana ja nie zapytałem jaki jest współczynnik pustaka u z izolacją!!!! tylko jaki jest dla samego pustaka ( zapis w nawiasie "(bez dodatkowej izolacji sam mur, i zwykła zaprawa,nie ciepłochronna)" nie jest bezcelowy !
Jeśli nie zna pan odpowiedzi na pytanie :czy mógłby ktoś odpowiedzieć na pytanie, jaki jest współczynnik przenikania ciepła dla ściany z pustaka "u" o grubości 25 cm (bez dodatkowej izolacji sam mur, i zwykła zaprawa,nie ciepłochronna) to proszę wstrzymać się od zbędnych komentarzy .
Jeśli nie zna pan odpowiedzi na pytanie :czy mógłby ktoś odpowiedzieć na pytanie, jaki jest współczynnik przenikania ciepła dla ściany z pustaka "u" o grubości 25 cm (bez dodatkowej izolacji sam mur, i zwykła zaprawa,nie ciepłochronna) to proszę wstrzymać się od zbędnych komentarzy .
Jestem zwolennikiem oszczędnego budowania więc preferuje rozwiązania lekkie - jak najcieńsze ściany, nawet gr 18 cm jeżeli konstrukcja na to pozwala. Przy wyborze kieruj się raczej kryterium cenowym, gdyż ceramika jest wystarczająco wytrzymała dla budownictwa jednorodzinnego.
O wartości współczynnika U i tak decyduje izolacja cieplna więc jak dasz pare cm izolacji więcej koszt będzie niewiele większy (ok. 1,70 zł za 1 cm na 1 m2).
O wartości współczynnika U i tak decyduje izolacja cieplna więc jak dasz pare cm izolacji więcej koszt będzie niewiele większy (ok. 1,70 zł za 1 cm na 1 m2).
folia kubełkowa... czemu nie
robota będzie za parę lat...
i nie ma czegoś takiego jak 99% izolacji
robota będzie za parę lat...
i nie ma czegoś takiego jak 99% izolacji
Zastanawiałem się nad murem z max'a albo "u" o grubości 19 cm ale na chwile obecną pozostaję przy grubości 25 --- 19 pewnie by wytrzymało ale uważąm , nie wiem czy słusznie ,że więcej ceramiki to nie jest nic złego , mocniejsza ściana a przy tym więcej powierzchni do akumulacji ciepła i lepsza akustyka --- jeśli jestem w błędzie to proszę o korektę (jestem laikiem i swoje opinie opieram o materiały z netu i tego forum oczywiście
z założenia pustak ma pełnić funkcję konstrukcyjną a nie izolacyjną ( w przeciwnym przypadku brane by były inne materiały pod uwagę , czyż nie ?
Pozdrawiam i czekam na opinie --- a może jest zupełnie inaczej , tym bardziej proszę o informacje.
pozdrawiam
Pozdrawiam i czekam na opinie --- a może jest zupełnie inaczej , tym bardziej proszę o informacje.
pozdrawiam
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Od 1990 roku do powszechnego stosowania w systemach ogrzewania weszła automatyka. Termostaty utrzymujące zadaną temperaturę, i zegary, kiedy jaka ma ta temperatura być. Ściana stojąca na fundamencie, przy braku nadprodukcji ciepła, nie będzie już akumulatorem, a wyłącznie ( jako zawsze chłodniejsza od temperatury pokojowej) odbiornikiem. Zaś programowanie czasowe (dobowe) przy takiej konstrukcji to jak gotowanie beczki z wodą, by się napić filiżankę herbaty! Umieszczanie izolacji termicznej za stałym i niewyczerpanym odbiornikiem jakim jest w/w ceramika na fundamencie nie świadczy najlepiej o rozumieniu fizyki.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Nie odwdzięczę się jakąś ciętą ripostą, bo i po co -- zbędna dyskusja:)
Co do znajomości fizyki to jak pisałem wyżej jestem laikiem, jeśli chodzi o budowlankę i tematy z nią związane --- dlatego też liczę na pomoc osób "mających wystarczającą wiedzę w tym temacie" by mi pomogli w zrozumieniu omawianego problemu.
Co do znajomości fizyki to jak pisałem wyżej jestem laikiem, jeśli chodzi o budowlankę i tematy z nią związane --- dlatego też liczę na pomoc osób "mających wystarczającą wiedzę w tym temacie" by mi pomogli w zrozumieniu omawianego problemu.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Ja nie docinam, przepraszam, że tak to wygląda, wyjaśniam fizykę i podaje linki i normy unijne. Dzielę się też swoimi doświadczeniami.
http://www.instalator.pl/archi/mi12(16) ... cje/72.gif
http://www.instalator.pl/archi/mi12(16) ... cje/73.gif
http://www.instalator.pl/archi/mi12(16) ... cje/74.gif
Tu przy okazji opisywania wentylacji ( wtedy byłem jedyny montujący rekuperatory)
Opisuję dom w Nadarzynie z porothermu i 16 cm wełny od środka.
Jeżeli Pan uważa jak Szanowny Pan JBZ , że przez ostatnie 15 lat w cenach ogrzewania nic się nie zmieniło i pewien jest Pan, że przez następne 20-30 nic się nie zmieni, to bardzo proszę słuchać Pana JBZ!
http://www.instalator.pl/archi/mi12(16) ... cje/72.gif
http://www.instalator.pl/archi/mi12(16) ... cje/73.gif
http://www.instalator.pl/archi/mi12(16) ... cje/74.gif
Tu przy okazji opisywania wentylacji ( wtedy byłem jedyny montujący rekuperatory)
Opisuję dom w Nadarzynie z porothermu i 16 cm wełny od środka.
Jeżeli Pan uważa jak Szanowny Pan JBZ , że przez ostatnie 15 lat w cenach ogrzewania nic się nie zmieniło i pewien jest Pan, że przez następne 20-30 nic się nie zmieni, to bardzo proszę słuchać Pana JBZ!