Izolacja rur miedzianych
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Izolacja rur miedzianych
Witam serdecznie,
Chcę położyć instalację CO w miedzi, nasuwa mi się tylko jedno pytanie, czym zaizolować rurę miedzianą w ścianie?
Ta szara pianka jest gruba jednak bez wartwy PE, wiec raczej nie nadaje się do zatynkowania? A te otuliny co mam do wody to grubość 6mm więc za mało na CO, bo przewodność cieplna jest dużo większa niż w przypadku PP.
Zatem prosiłbym was o cenne rady jak to rozwiązać, czym zaizolować rury aby niepotrzebnie nie grzać murów.
Z góry dzięki!
Chcę położyć instalację CO w miedzi, nasuwa mi się tylko jedno pytanie, czym zaizolować rurę miedzianą w ścianie?
Ta szara pianka jest gruba jednak bez wartwy PE, wiec raczej nie nadaje się do zatynkowania? A te otuliny co mam do wody to grubość 6mm więc za mało na CO, bo przewodność cieplna jest dużo większa niż w przypadku PP.
Zatem prosiłbym was o cenne rady jak to rozwiązać, czym zaizolować rury aby niepotrzebnie nie grzać murów.
Z góry dzięki!
Re: Izolacja rur miedzianych
Brak cennych rad dla CO!pakoo pisze:
Z góry dzięki!
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
Wydawało mi się że od oddawania ciepłą są grzejniki i to nimi najlepiej odprowadzać ciepło, rura w ścianie musi być zaizolowana by mogła swobodnie pracować, najwyżej zakupie więcej tej "czerwonej" której użyłem do CWUNie po to izolujemy, by robić centralne.
Najlepszym rozwiązaniem byłoby zaizolowanie rur thermapurem ale cena i grubość skutecznie cię przegoni:

No grubość straszna, schować takie coś w bruzdach to jak instalacja kanalizacyjna.
Udało mi się znaleźć producenta o grubości 9 i 13mm, lepsze to niż 6mm.
Jaka grubość będzie najoptymalniejsza, mówimy tutaj o tym najlepszym wariancie grubość/wydajność.
Nie chciałbym żałować później decyzji na etapie planowania, jednak przeraża mnie 20mm
Jeszcze jedno pytanie mi się nasuwa. Czy lutowanie miękkie nada się do bruzd?
Udało mi się znaleźć producenta o grubości 9 i 13mm, lepsze to niż 6mm.
Jaka grubość będzie najoptymalniejsza, mówimy tutaj o tym najlepszym wariancie grubość/wydajność.
Nie chciałbym żałować później decyzji na etapie planowania, jednak przeraża mnie 20mm
Jeszcze jedno pytanie mi się nasuwa. Czy lutowanie miękkie nada się do bruzd?
Lutowanie twarde stosuje się jedynie do gazów żadko do instalacji wodnej ponieważ lutowanie w wysokich temperaturach uszkadza powierzchnię rury a woda dodatkowo wspomaga proces korozji. Osobiście nie jestem za stosowaniem tego materiału przy ogrzewaniu. Otulina 6mm czy 9 wystarczy by nie stracić dużej ilości ciepła nie będziesz przecież izolował w nieskończoność.
Optymalnie byłoby zaizolować do i zrezygnować z centralnego systemu grzewczego.
Optymalnie byłoby zaizolować do i zrezygnować z centralnego systemu grzewczego.
A co byś preferował do kotła na paliwa stałe?Bolas pisze: Osobiście nie jestem za stosowaniem tego materiału przy ogrzewaniu.
Mam niejedną instalację wykonaną na kotle węglowym z wykorzystaniem rur PP czy PEX i daje radę. Jedynie kotłownia rozprowadzona na rurach metalowych.
To oczywiście rzecz gustu i pojemności portfela. Rury PEX układa się w jednym ciągu i można ominąć wiele kształtek i połączeń zaś instalacja w PP jest instalacją jednolitą praktycznie na całej długości.
To oczywiście rzecz gustu i pojemności portfela. Rury PEX układa się w jednym ciągu i można ominąć wiele kształtek i połączeń zaś instalacja w PP jest instalacją jednolitą praktycznie na całej długości.
-
Mareczek21
- Aktywny

Ja do mieszanych rur kupiłem dokladnie takie otuliny http://www.otulinyrur.pl/izolacja-rur-pm-25.html - fachowiec mi je polecił, więc myślę, że swoją rolę spełnią odpowiednio.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie szkoda kasy na transport ciepła rurami? Droga instalacja, znacznie większe zużycie, za to niski komfort. Jaki jest sens?
rekuperacja od 1989r
Witaj w gronie ciepłowników.Bolas pisze:Mam niejedną instalację wykonaną na kotle węglowym z wykorzystaniem rur PP czy PEX
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
Nigdy tego nie ukrywałem i temu nie przeczyłem tyle, że przez 3lata priorytety się zmieniają 
Firma Ogólnobudowlana K-BOLBUD Bolesław Wujczyk
Żory - śląskie
Żory - śląskie
No to jestem ciekaw dla czego Brzęczkowski jeszcze ciebie nie nazwał ciepłownikiem i największym szkodnikiem ludzkości, skoro im serwujesz kotły węglowe?Bolas pisze:Nigdy tego nie ukrywałem i temu nie przeczyłem tyle, że przez 3lata priorytety się zmieniają
Może kolektory słoneczne to już całkowity upadek moralny a kocioł węglowy jest nie co wyżej na tej drabince ciepłowniczej.
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).