Ogrzewanie domu
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Kotly-Oksana
- Początkujący

Re: Ogrzewanie domu
Sam instalacja może i droższa, natomiast pytanie o późniejszą amortyzację, bo ogrzewanie na prąd i podczerwień na pewno do ekonomicznych nie należy. Warto dokładnie sprecyzować koszty o jakich mowa.
-
Enerbau Tanie Grzanie
- Superużytkownik

- Kontakt:
No , to sprecyzujmy, żeby mógł Pan potwierdzić swoje "na pewno" ? Jaki Pan proponuje dom do porównania kosztów instalacyjnych, serwisowych i eksploatacyjnych ?Kotly-Oksana pisze:Sam instalacja może i droższa, natomiast pytanie o późniejszą amortyzację, bo ogrzewanie na prąd i podczerwień na pewno do ekonomicznych nie należy. Warto dokładnie sprecyzować koszty o jakich mowa.
ENERBAU - Ogrzewania Na Podczerwień.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Współczesne ogrzewanie elektryczne, na dom do 150m2, prawidłowo wykonane zużywa tyle prądu co kotłownia węglowa 14kW , tyle, ze nie zużywa nic więcej i zapewnia komfort cały rok.Kotly-Oksana pisze:Sam instalacja może i droższa, natomiast pytanie o późniejszą amortyzację, bo ogrzewanie na prąd i podczerwień na pewno do ekonomicznych nie należy. Warto dokładnie sprecyzować koszty o jakich mowa.
To jakim cudem może być droższe???
rekuperacja od 1989r
A takim, że szanowny Brzęczkowski nie zamieścił żadnych liczb prócz stwierdzenia, Ja twierdzę wręcz, że jest odwrotnie.Tomasz_Brzeczkowski pisze: To jakim cudem może być droższe???
Może mój, jest całkowicie opomiarowany i nie da się kombinować z liczbami.Enerbau Tanie Grzanie pisze: No , to sprecyzujmy, żeby mógł Pan potwierdzić swoje "na pewno" ? Jaki Pan proponuje dom do porównania kosztów instalacyjnych, serwisowych i eksploatacyjnych ?
Ale jak znam życie to i tak nie wejdziecie w ten układ właśnie ze względu na opomiarowanie przed potwierdzaniem czegokolwiek. Po prostu boicie się porażki.
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
Nie musimy się niczego obawiać, gdyż publikujemy na naszej stronie internetowej informacje o zużyciu energii w opomiarowanych domach.
Nawet jeżeli nie zgadza się Pan z podaną kwotą za cenę 1 kWh, to obok jest liczba wskazująca na ilość zużytych kilowatogodzin. Każdy może sobie przeliczyć wg własnych rachunków za energię!
Coś jeszcze nie pasuje? W nowym sezonie grzewczym dojdą kolejne domy opomiarowane,
a na naszej stronie będzie można się zapoznać z bieżącym zużyciem energii w tych domach.
Pan opomiarował tylko jeden własny dom. Wiarygodność tych pomiarów raczej jest względna...
Nawet jeżeli nie zgadza się Pan z podaną kwotą za cenę 1 kWh, to obok jest liczba wskazująca na ilość zużytych kilowatogodzin. Każdy może sobie przeliczyć wg własnych rachunków za energię!
Coś jeszcze nie pasuje? W nowym sezonie grzewczym dojdą kolejne domy opomiarowane,
a na naszej stronie będzie można się zapoznać z bieżącym zużyciem energii w tych domach.
Pan opomiarował tylko jeden własny dom. Wiarygodność tych pomiarów raczej jest względna...
Na stronie internetowej to można sobie napisać co się chce i to bez żadnej konsekwencji. Na stronie firmowej też pisze się bez żadnej konsekwencji a niby opomiarowanie i tak nie będzie zawierało wszystkiego a więc w buty takie opomiarowanie można włożyćEnerbau pisze:Nie musimy się niczego obawiać, gdyż publikujemy na naszej stronie internetowej informacje o zużyciu energii w opomiarowanych domach.
Jak dobrze zrozumiałem to Wasze opomiarowanie jest całkowicie rzetelne a moje tylko względne. To życzę dobrego humoru.Enerbau pisze: Pan opomiarował tylko jeden własny dom. Wiarygodność tych pomiarów raczej jest względna...
Tylko, ze ja mogę pokazać skany liczników a Wy nie. Tylko, że ja wiem jakie było zapotrzebowanie na ciepło przed zastosowaniem tego czy innego źródła ciepła a Wy nie.
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
Nie mamy problemu by publikować skany liczników. Z naszymi inwestorami mamy podpisane umowy cywilno/prawne i możemy w każdej chwili udostępnić skan licznika!
Oczywiście będzie komentarz, że skan był zrobiony nie tam gdzie podano, a nawet, że został zmanipulowany...
Oczywiście będzie komentarz, że skan był zrobiony nie tam gdzie podano, a nawet, że został zmanipulowany...
Wy to chyba w firmie nie bardzo wiecie co to jest pełen profesjonalizm. Na Waszym miejscu już dawno zamknął bym gęby wszystkim niedowiarkom niewierzącym w cudowną i zbawczą moc ogrzewaniem podczerwonym. Podpowiem całkiem za darmo.Enerbau pisze:Nie mamy problemu by publikować skany liczników. Z naszymi inwestorami mamy podpisane umowy cywilno/prawne i możemy w każdej chwili udostępnić skan licznika!
Jest taka dziedzina fizyki, która nazywa się elektronika. A jednym z elementów tej elektroniki to czujniki temperatury, te same, które stosujecie w sterownikach. Jaki problem macie w firmie by podpiąć je wszystkie do kupy i dane wpuścić do neta by te wszystkie niedowiarki popatrzyły sobie jak to zbawiennie i tanio mieć ogrzewanie podczerwone. Są gotowe urządzenia, które kosztują grosze. W moim przypadku wygląda to jak niżej na obrazku. Szkoda Wam paru stówek na pełną wizualizację?
A to dla czego nikt mi nie zarzuca manipulacji?
Dziękuję za wskazówkę. Z przyjemnością zastosujemy ten monitoring w nowej siedzibie firmy. Niestety nie możemy tego rozwiązania zastosować u naszych klientów. Muszą wystarczyć podliczniki.
To kiszka, czyli temat będzie wałkowany dalej, "moherowe berety" dalej będą twierdzić, że węgiel jest tańszy od prądu a mogło być tak dobrze.Enerbau pisze: Niestety nie możemy tego rozwiązania zastosować u naszych klientów. Muszą wystarczyć podliczniki.
A spytam przewrotnie dla czegóż to nie można zastosować u klientów, bo ja mogłem.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Jakakolwiek wiedza o instalacjach kończy się na 30kWh/m2 rocznie, bo tyle przy prawidłowo wykonanej instalacji, zużywają stare domy.Enerbau pisze:Nie mamy problemu by publikować skany liczników. Z naszymi inwestorami mamy podpisane umowy cywilno/prawne i możemy w każdej chwili udostępnić skan licznika!
Łatwo, więc sprawdzić siebie czy się w temacie orientuje, łatwo też sprawdzić kogoś, czy fachowiec instalował nam system.
rekuperacja od 1989r
A świstaki zawijają to co się kończy w sreberkoTomasz_Brzeczkowski pisze: Jakakolwiek wiedza o instalacjach kończy się na 30kWh/m2 rocznie, bo tyle przy prawidłowo wykonanej instalacji, zużywają stare domy.
Ogrzewanie domu to poważna sprawa. Dlatego nie powinno się pochopnie o tym decydować. Z pewnością mogę polecić klasyczne centralne ogrzewanie. Jest dużo bardziej skuteczne niż choćby ogrzewanie grawitacyjne. Dodatkowo z nowych technik uważam, że panel na podczerwień mogą okazać się ciekawą alternatywą.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Podstawowe wady takiego rozwiązaniaAri1234 pisze:Ogrzewanie domu to poważna sprawa. Dlatego nie powinno się pochopnie o tym decydować. Z pewnością mogę polecić klasyczne centralne ogrzewanie. Jest dużo bardziej skuteczne niż choćby ogrzewanie grawitacyjne. Dodatkowo z nowych technik uważam, że panel na podczerwień mogą okazać się ciekawą alternatywą.
- zużywa nawet ponad 30kWh/m2 czyli nie nadaje się do budownictwa
-drogo kosztuje instalacja
-nie zapewnia komfortu wilgotnościowo temperaturowego latem
MOŻNA PROSIĆ O CHOĆ JEDNĄ ZALETĘ?
rekuperacja od 1989r
Już spieszę z pomocą. Dzięki takiemu systemowi ogrzewania mamy na forum takiego debila jak brzęczu. Wpieradla dżdżownice i popija wodą z kibla do którego wcześniej najsrał, żeby przypadkiem rachunek nie przyszedł za bytowanie większy niż jego pynto. Stara pierze w rzece, dzieci brak (dzięki Bogu, jest szansa że to się nie rozmnoży) bo to wydatek, wszędzie chodzi na piechotę bo rower trzeba serwisować a poza tym pedałowanie zużywa energię. Na przyszły rok jest mocne postanowienie. Zrobił projekt oddychania rekuperacyjnego. On i jego stara będą nosić maski tlenowe podłączone do dupska. Dzięki takiemu rozwiązaniu będzie mniejsze zużycie tlenu, dodając do niego siarkowodór a emisja dwutlenku azotu z gazu zmniejszy się o 150 procent.