Pomocy!!!!-Wymiennik czy zawór 4-drożny
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Pomocy!!!!-Wymiennik czy zawór 4-drożny
Witam wszystkich
W tym roku chciałbym załozyc centralne ogrzewanie w nowo wybudowanym domku.
Posiadam wcześniej zakupiony Kocioł tłokowo-miałowy firmy TILGNER z Pleszewa KTM-20 .
Problem mój polega na tym że niektórzy hydraulicy doradzają mi zastosowanie wymiennika ciepła.Mówią, że inne podłączenia np: zawór czterodrożny nie zabezpieczy mi instalacji. Natomiast inni hydraulicy twierdzą że tylko i wyłącznie zawór 4-drożny. bo inaczej nie wyrobię na opał. tak duże straty się osiąga stosując. wymiennik ciepła.
Dodam iż instalacja z rur typu PEX z zastosowaniem rozdzielaczy.
Proszę doradźcie.
W tym roku chciałbym załozyc centralne ogrzewanie w nowo wybudowanym domku.
Posiadam wcześniej zakupiony Kocioł tłokowo-miałowy firmy TILGNER z Pleszewa KTM-20 .
Problem mój polega na tym że niektórzy hydraulicy doradzają mi zastosowanie wymiennika ciepła.Mówią, że inne podłączenia np: zawór czterodrożny nie zabezpieczy mi instalacji. Natomiast inni hydraulicy twierdzą że tylko i wyłącznie zawór 4-drożny. bo inaczej nie wyrobię na opał. tak duże straty się osiąga stosując. wymiennik ciepła.
Dodam iż instalacja z rur typu PEX z zastosowaniem rozdzielaczy.
Proszę doradźcie.
Każdy wymiennik daje straty ciepła,zwłaszcza wtedy kiedy zajdzie kamieniem kotłowym.A kto uzdatnia wodę do C.O.?Jeżeli nawet,to podczas jakieś przeróbki czy remontu,wylewa do kanalizy i napełnia zwykłą kranówą bo tak szybciej i łatwiej,co nie?I tak spada wydajność systemu i rosną koszty!Pozdro.hydraulicy doradzają mi zastosowanie wymiennika ciepła
nie wiem tego ..ale jesli piony ma z miedzi a podejscia pod grzejniki od rozdzielaczy z pex,to niezastosujac podmieszanie nie zrobi mysle duzego bledu tym bardziej przy tego typu piecu. pozdrawiambeny_hil pisze:napewno musisz miec zawor mieszający żeby chronić pex przed wysokimi temperturami masz również ochronę kotła przed niskim powrotem
Wymiennik ciepła ale nie płytowy tylko POJEMNOŚICOWY,
który po pierwsze pracuje jako zbiornki akulmulacyjny, który ma za zadnie kumulawac wysoką temp z kołta miałowego a dopiero ze zbiornika wychodzisz na układ c.o. za pomoca zaworu trójdrożnego i czy nie martwisz się o instalację z czego jest zrobiona
A po drugie dodatkowo z tego masz ciepła wodę użytkową do woli
który po pierwsze pracuje jako zbiornki akulmulacyjny, który ma za zadnie kumulawac wysoką temp z kołta miałowego a dopiero ze zbiornika wychodzisz na układ c.o. za pomoca zaworu trójdrożnego i czy nie martwisz się o instalację z czego jest zrobiona
A po drugie dodatkowo z tego masz ciepła wodę użytkową do woli