Mała kuchnia- jakiś pomysł
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
lideropinii
- Superużytkownik

Re: Mała kuchnia- jakiś pomysł
Aranżacja wnętrz to proces złożony z wielu elementów i czasem jedna zepsuta, albo źle dobrana rzecz może skutecznie popsuć efekt końcowy.
Pozdrawiamy, zespół Decoroom
Prawdziwe piękno kryje się we wnętrzu ...
-
marcin.michnicki
- Początkujący

W malej kuchni postawiłbym na ściany - skoro jest mało przestrzeni, trzeba sobie radzić jak tylko się da. Jak największa ilość szafek wiszących, wieszaków i półek jak najbardziej wskazana.
-
AnnaHanna11
- Początkujący

Małe przestrzenie też da się fajnie zagospodarować, tylko trzeba trochę bardziej się na głowić. Wydaje mi się, że meble to pod wymiar nie ma bata. Postawiłabym na biel bo Wam sie wtedy optycznie kuchnia powiekszy, ale do tego ciepłe światło, żeby mimo wszystko bylo przytulnie. I dałabym do akcentu dizajnerskie panele między blatem a szafkami, montaż szybko Ci pójdzie, a wzór sami sobie wybieracie i dobrze chronią ściany takie panele. O takim czymś mowie: Panele do kuchni.
To nic innego jak tylko kwestia wspomnianego zagospodarowania przestrzeni w kuchni, jeżeli jest mała i wąska to w grę wchodzą meble na wymiar plus obowiązkowo jasny kolor ścian i podłogi, aby optycznie ją powiększyć.
-
lideropinii
- Superużytkownik

Jasne kolory, meble na wymiar, dobrze dobrane oświetlenie i można się cieszyć funkcjonalną i ładną kuchnią nawet niewielkich rozmiarów.
A macie pomysł na aranżację małej kuchni z jadalnią? Siostra stworzyła już kilka projektów i w sumie żaden nie spełnia jej oczekiwań. Mówiłam jej, że tutaj na homebook.pl może znaleźć sporo ciekawych pomysłów, ale nie potrafi się na nic zdecydować. Co Wam się podoba?
-
e-Rzecznik Śnieżka
- Superużytkownik

- Kontakt:
Małe wnętrza wymagają optycznego powiększenia przestrzeni. Najprościej jest to zrobić stosując jasną kolorystykę ścian i wyposażenia. Wg tej zasady najbardziej optycznie powiększy kuchnię biel, ale także jasny błękit. Lepiej jest stosować gładkie powierzchnie, połyskujące, satynowe, błyszczące. Za efekt optycznego powiększenia odpowiedzialne jest światło a wielokrotnie odbite odbite od jasnych lakierowanych meblach, szkle lub satynowych ścianach jeszcze pogłębi ten efekt. Dobrze zagospodarowana jasna kuchnia może się wspaniale prezentować i robić wrażenie zdecydowanie większej niż wynika to z jej metrażu. Więcej trików powiększających przestrzeń znajdziecie Państwo pod linkiem: https://www.sniezka.pl/jak-wybrac-kolor ... m-komfortu
Pozdrawiam serdecznie,
E-rzecznik FFiL Śnieżka
Pozdrawiam serdecznie,
E-rzecznik FFiL Śnieżka
Ja mam kuchnie małą ale bardzo ładnie zaprojektowaną. W przyszłości może może coś zmienimy ale teraz jest okej.
Ja też mam małą kuchnie ale tak ja zrobiliśmy ze jest wizualnie wieksza.
-
lideropinii
- Superużytkownik

Często proste tricki aranżacyjne, niekoniecznie kosztowne i trudne, taki efekt daja, więc na pewno warto pokombinować trochę.
-
Macieejmazur70
- Początkujący

Mój znajomy miał bardzo małą kuchnie i nie miał zielonego pomysłu jaką ją urządzić bo czy tak czy tak to i tak było coś nie tak
. Poleciłem mu jeżeli ma taką zagwozdkę to może trzeba zgłosić się do firmy projektowej http://profixdomy.pl/ . która specjalizuję się miedzy innymi w aranżacji wnętrz.
Urządzając kuchnię trzeba ją również odpowiednio wyposażyć. Nie powinno zapomnieć się o wysokiej jakości urządzeniach AGD. Ze swojej strony mogę polecić sprzęt marki Candy. Mam lodówkę tej firmy i jestem z niej strasznie zadowolony. Zdecydowałem się na model CMGN 6184 wykonany ze szkła.
-
lideropinii
- Superużytkownik

Przy połączeniu salonu i kuchni ważne, aby te wnętrza były ze sobą spójne aranżacyjnie, tak w zakresie funkcjonalności, jak również doboru materiałów.
Pozdrawiamy, Zespół Decoroom
Pozdrawiamy, Zespół Decoroom
-
krzysiek1986
- Zainteresowany

Małą kuchnię dobrze jest rozjaśnić i optycznie powiększyć materiałami wykończeniowymi. Na przykład białe fronty na wysoki połysk w zestawieniu z blatami Starlight White https://www.technistone.com/pl/color/2-2 mogą zdziałać cuda. Moja siostra postawiła na takie rozwiązanie i przyznam, że kuchnia wydaje się być dwa razy większa. 
Ja też bym się zdecydował na meble na wymiar, bo z gotowymi będzie za dużo użerania się przy ich montażu czy stawiania. Stracimy więcej nerwów niż przy tych na wymiar, które mogą mieć o wiele sprytniejsze rozwiązania wynikającymi z braku przestrzeni. Warto też postawić na praktyczność i nie wybierać bardzo jasnych mebli ani białej farby. Ja bym wolał położyć płytki na ścianę albo szybę przy kuchence i blatach kuchennych.