Witajcie,
Może ktoś już z forumowiczów miał z tym do czynienia stąd zapytanie:
Będę robił adaptację poddasza w domku jednorodzinnym i jak to wygląda z doprowadzeniem wody, aby rozliczać się za nią osobno. Nie chciałbym, aby wszystko szło na jeden rachunek tj. mój oraz rodziców dlatego czy wystarczy zgłoszenie takiego faktu do wodociągów i zainstalowanie dodatkowego wodomierza? ps. jak wygląda sprawa energii i kanalizacji.
Przyłącze poddasza
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Przyłącze poddasza
Albo podliczniki i sam rozliczasz albo wystąpić do w/w "firm" po warunki - tam się wszystkiego dowiesz.
Firma Ogólnobudowlana K-BOLBUD Bolesław Wujczyk
Żory - śląskie
Żory - śląskie
-
karolina_61866
- Zainteresowany

Zawsze do nowych przyłączy musisz wykonać mapkę. W tym celu przyda Ci sie również sprawdzona firma. Ja ze swej strony mogę Ci polecić http://geo-szkic.pl/, który wykonuje to rzetelnie i terminowo.
- creati-pro
- Początkujący

Jeśli zdecydujesz się na podlicznik będziesz musiał rozliczać się z właścicielem licznika głównego. Jeśli jednak wolisz niezależną instalację musisz wystąpić do zakładu wodociągowego o wydanie warunków przyłączenia do sieci - następnie wykonujesz projekt przyłącza wody z sieci, a na końcu prace wykonawcze.
Wtedy masz niezależne przyłącze z niezależnym licznikiem, natomiast rachunki wystawia zakład wodociągowy. Moim zdaniem najlepsze opcja, nigdy nie wiesz czy sąsiad na dole się nie zmieni. Jedyny minus to na pewno większe koszty wykonania przyłącza.
Wtedy masz niezależne przyłącze z niezależnym licznikiem, natomiast rachunki wystawia zakład wodociągowy. Moim zdaniem najlepsze opcja, nigdy nie wiesz czy sąsiad na dole się nie zmieni. Jedyny minus to na pewno większe koszty wykonania przyłącza.
To ciężki orzech do zgryzienia... Lepiej pozostawić to specjalistom.