prwidlowa wentylacja nowego domu - pomocy prosze!
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
To jest Pański tekst
"Do nce
Okna w łazienkach muszą mieć stałe nawiewniki powietrza. Żadne ucieczki w uchylenia skrzydła - to mżonki!" – do pouczania jest Pan skory a zdarza się Panu zjeść literki albo „mrzonki” napisać z błędem.
To, co napisałem to reakcja na Pańskie mrzonki, aby nie wprowadzał Pan czytelników w błąd.
Nie jest potrzebna duża wyobraźnia, aby wyobrazić sobie, co w takiej łazience z szczelinowym nawiewnikiem będzie się działo.
Jeszcze raz powtórzę, że ilość nawiewników, czyli powierzchnie nieszczelności dla budynku jednorodzinnego czy mieszkania dobieramy, aby po wyjściu z domu można było w pełni pozamykać wszystkie okna i zapewnić stosowne napowietrzanie budynku dla usunięcia stale uwalniających się gazów z materiałów budowlanych.
Nic nie zastąpi uświadamiania użytkowników (instrukcji użytkowania) jak korzystać z skrzydeł okiennych z mikrouchyłem i kilkustopniowym uchyłem i z ewentualnymi szczelinowymi nawiewnikami powietrza, aby zracjonalizować wymianę powietrza mając na uwadze stałe źródła zanieczyszczeń w mieszkaniu/budynku jednorodzinnym, aby nie dochodziło do sytuacji, że ilość nawiewników zapewnia im permanentne przewietrzanie, bo to skończy się tym, że domownicy pozamykają lub pozaklejają nawiewniki.
I takie czasochłonne uświadamianie przy każdej kontroli kominiarskiej prowadzą Kominiarze z Korporacji Kominiarzy Polskich. www.kkp.pop.pl
Ma Pan manierę bagatelizowania sensu swoich tekstów i przekazywanych informacji gdyż bezpośredni szczelinowy nawiewnik w łazience spowoduje dyskomfort cieplny podczas kąpieli w łazience, a w zimę, kiedy temperatura zew. spada poniżej 0stC to wykroplona para wodna w nawiewniku zamarznie oraz nie można pominąć negatywnego oddziaływania wiatru na bryłę budynku jednorodzinnego, gdy kanały kominowe są wyprowadzone na minimalne wysokości, na jakie zezwalała PN-59/B-10425.
Aeracja to wymiana powietrza na dużą skalę i służy do wymiany powietrza i odprowadzenia dużych zysków ciepła np. w hali przemysłowej i działa na tych samych zasadach co wentylacja grawitacyjna wykorzystując efekt kominowy.
Co do funkcjonowania kanałów kominowych w różnych konfiguracjach z nawiewnikami lub bez w różnych budynkach o różnych dachach przy różnych kierunkach wiatru i do tego z wentylatorkami lub bez to my to badamy, na co dzień.
Przyszłość jest przed systemem rekuperacyjnym, bo nie da się przy wentylacji grawitacyjnej zracjonalizować wymiany powietrza w budynku jednorodzinnym w takim stopniu jak można to zrobić przy systemie rekuperacyjnym.
Żegnam.
Janusz Rękas
"Do nce
Okna w łazienkach muszą mieć stałe nawiewniki powietrza. Żadne ucieczki w uchylenia skrzydła - to mżonki!" – do pouczania jest Pan skory a zdarza się Panu zjeść literki albo „mrzonki” napisać z błędem.
To, co napisałem to reakcja na Pańskie mrzonki, aby nie wprowadzał Pan czytelników w błąd.
Nie jest potrzebna duża wyobraźnia, aby wyobrazić sobie, co w takiej łazience z szczelinowym nawiewnikiem będzie się działo.
Jeszcze raz powtórzę, że ilość nawiewników, czyli powierzchnie nieszczelności dla budynku jednorodzinnego czy mieszkania dobieramy, aby po wyjściu z domu można było w pełni pozamykać wszystkie okna i zapewnić stosowne napowietrzanie budynku dla usunięcia stale uwalniających się gazów z materiałów budowlanych.
Nic nie zastąpi uświadamiania użytkowników (instrukcji użytkowania) jak korzystać z skrzydeł okiennych z mikrouchyłem i kilkustopniowym uchyłem i z ewentualnymi szczelinowymi nawiewnikami powietrza, aby zracjonalizować wymianę powietrza mając na uwadze stałe źródła zanieczyszczeń w mieszkaniu/budynku jednorodzinnym, aby nie dochodziło do sytuacji, że ilość nawiewników zapewnia im permanentne przewietrzanie, bo to skończy się tym, że domownicy pozamykają lub pozaklejają nawiewniki.
I takie czasochłonne uświadamianie przy każdej kontroli kominiarskiej prowadzą Kominiarze z Korporacji Kominiarzy Polskich. www.kkp.pop.pl
Ma Pan manierę bagatelizowania sensu swoich tekstów i przekazywanych informacji gdyż bezpośredni szczelinowy nawiewnik w łazience spowoduje dyskomfort cieplny podczas kąpieli w łazience, a w zimę, kiedy temperatura zew. spada poniżej 0stC to wykroplona para wodna w nawiewniku zamarznie oraz nie można pominąć negatywnego oddziaływania wiatru na bryłę budynku jednorodzinnego, gdy kanały kominowe są wyprowadzone na minimalne wysokości, na jakie zezwalała PN-59/B-10425.
Aeracja to wymiana powietrza na dużą skalę i służy do wymiany powietrza i odprowadzenia dużych zysków ciepła np. w hali przemysłowej i działa na tych samych zasadach co wentylacja grawitacyjna wykorzystując efekt kominowy.
Co do funkcjonowania kanałów kominowych w różnych konfiguracjach z nawiewnikami lub bez w różnych budynkach o różnych dachach przy różnych kierunkach wiatru i do tego z wentylatorkami lub bez to my to badamy, na co dzień.
Przyszłość jest przed systemem rekuperacyjnym, bo nie da się przy wentylacji grawitacyjnej zracjonalizować wymiany powietrza w budynku jednorodzinnym w takim stopniu jak można to zrobić przy systemie rekuperacyjnym.
Żegnam.
Janusz Rękas
-
JBZ
Panie JR
Istotnie, mrzonki, a nie mżonki - dziękuję za wyłapanie.
Krytykowane przez Pana moje cząstki powietrza trzeba odróżnić od cząsteczek tj. drobin.
Co do nawiewników szczelinowych w oknie łazienki, napisałem wyraźnie, iż dotyczy domów jednorodzinnych parterowych lub z poddaszem użytkowym i nie należy tego uogólniać i odnosić do wszystkich obiektów z wentylacją grawitacyjną. Nie ma obaw o wystąpienie opisanych przez Pana zjawisk, gdyż właśnie takie ukierunkowania strumieni powietrza w mieszkaniu i łazience były badane i modelowane. Warunek jest jeden: wyloty kanałów wentylacyjnych muszą być wyniesione ponad strefę dodatnich ciśnień dynamicznych wiatru a ich przekrój będzie dopasowany do wysokości kanału - to podawałem w innym poście cytując badania Nowakowskiego.
Podam coś więcej. Otóż, na bazie tych badań, w moim domu (parterowym) właśnie takie rozwiązania zastosowałem i sprawują się rewelacyjnie, a mieszkam w strefie, gdzie zimą miałem -33 st. C i korzystaliśmy z natrysków ile wlezie. Nie było żadnych opisywanych przez Pana zachowań - a użytkuję już ponad 8 lat! Oprócz tego, w wielu innych domach także i nie miałem dotąd żadnej uwagi krytycznej.
Zgadzam się natomiast z Panem, że takie objawy mogą się pojawić w niektórych przypadkach - szczególnie w domach wyższych lub o zróżnicowanych poziomach jednej kondygnacji. Dlatego, zawsze doradzajac trzeba kierować się konkretnym projektem i obliczać rozkład strumieni i ciśnień powietrza wewnątrz, a nie uogólniać. Wtedy podpisuję się pod danym rozwiązaniem, dając gwarancję skuteczności. To staram się perswadować od dawna na tym forum, ale antagoniści widzą w tym wyłącznie moją autoreklamę, a nie dobre rady.
Jerzy Zembrowski
--------------------------------------------------
BAZA DORADZTWA BUDOWLANEGO BDB
Istotnie, mrzonki, a nie mżonki - dziękuję za wyłapanie.
Krytykowane przez Pana moje cząstki powietrza trzeba odróżnić od cząsteczek tj. drobin.
Co do nawiewników szczelinowych w oknie łazienki, napisałem wyraźnie, iż dotyczy domów jednorodzinnych parterowych lub z poddaszem użytkowym i nie należy tego uogólniać i odnosić do wszystkich obiektów z wentylacją grawitacyjną. Nie ma obaw o wystąpienie opisanych przez Pana zjawisk, gdyż właśnie takie ukierunkowania strumieni powietrza w mieszkaniu i łazience były badane i modelowane. Warunek jest jeden: wyloty kanałów wentylacyjnych muszą być wyniesione ponad strefę dodatnich ciśnień dynamicznych wiatru a ich przekrój będzie dopasowany do wysokości kanału - to podawałem w innym poście cytując badania Nowakowskiego.
Podam coś więcej. Otóż, na bazie tych badań, w moim domu (parterowym) właśnie takie rozwiązania zastosowałem i sprawują się rewelacyjnie, a mieszkam w strefie, gdzie zimą miałem -33 st. C i korzystaliśmy z natrysków ile wlezie. Nie było żadnych opisywanych przez Pana zachowań - a użytkuję już ponad 8 lat! Oprócz tego, w wielu innych domach także i nie miałem dotąd żadnej uwagi krytycznej.
Zgadzam się natomiast z Panem, że takie objawy mogą się pojawić w niektórych przypadkach - szczególnie w domach wyższych lub o zróżnicowanych poziomach jednej kondygnacji. Dlatego, zawsze doradzajac trzeba kierować się konkretnym projektem i obliczać rozkład strumieni i ciśnień powietrza wewnątrz, a nie uogólniać. Wtedy podpisuję się pod danym rozwiązaniem, dając gwarancję skuteczności. To staram się perswadować od dawna na tym forum, ale antagoniści widzą w tym wyłącznie moją autoreklamę, a nie dobre rady.
Jerzy Zembrowski
--------------------------------------------------
BAZA DORADZTWA BUDOWLANEGO BDB
Ostatnio zmieniony 11 mar 2008, 22:38 przez JBZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Ja wychodzę z założenia, że wentylacja grawitacyjna i funkcjonowanie wszystkich kanałów kominowych w mieszkaniach z oknami po różnych stronach świata, a do takich mieszkań zaliczają się budynki jednorodzinne może być skuteczna i może się jeszcze obronić przed systemami mechanicznymi z odzyskiem ciepła, ale jak użytkownicy dostaną instrukcje jak regulować napowietrzanie budynku/mieszkania przez rozszczelnianie lub w różnym stopniu uchylanie lufcika, czy skrzydła okiennego po stronie nawietrznej, a jak wiemy kierunki wiatru, co jakiś czas się zmieniają a to wymaga w okresie grzewczym przy wietrznej pogodzie zamknięcia okien po stronie zawietrznej a rozszczelnienia lub w jakiś stopniu uchylenia po stronie nawietrznej. Rola nawiewników, czyli stała wielkość szczelin w budynku powinna być ograniczona tylko do roli potrzebnej do napowietrzania budynku jak musimy wyjść z domu i porządnie pozamykać okna. Budynki z mieszkaniami z powtarzalnymi kondygnacjami z oknami po jednej stronie świata powinny być wyposażone w prosty system zbiorczej wentylacji mechanicznej.
Myslę, że nasze dyskusje rozjaśniły troszeczkę temat i zagrożenia płynące z różnych rozwiązań i czas się pożegnać, gdyż obowiązki wzywają.
Pozdrawiam.
Myslę, że nasze dyskusje rozjaśniły troszeczkę temat i zagrożenia płynące z różnych rozwiązań i czas się pożegnać, gdyż obowiązki wzywają.
Pozdrawiam.
Tu jeszcze muszę zwrócić uwagę, że wyłączone wentylatorki czy pochłaniacze zamykają drogę ujścia "zużytego" powietrza z szeregiem zanieczyszczeń w okresie, kiedy wypoczywamy, stąd w pokojach dzieci i w sypialniach, które są sytuowane na wyższej kondygnacji, gdzie zbierają się zanieczyszczenia płynące z dolnej kondygnacji występuje wzrost zanieczyszczeń, stąd nad ranem możemy odczuwać zmęczenie, apatie lub rozdrażnienie, bóle głowy itp., stąd nie dziwmy się, że nasze dzieci tracą koncentracje, gorzej się uczą a i my jesteśmy jacyś nerwowi.
Dlatego zapraszamy do konsultacji z własnymi projektami, aby ocenić gdzie trzeba podłączyć wentylatorek z zaworem zwrotnym a gdzie koniecznie powinna być kratka wentylacyjna, jak usytuować wyloty i na jakiej wysokości i jakie dać przekroje dla kanałów wentylacji grawitacyjnej szczególnie tych z ostatniej kondygnacji.
Janusz Rękas
Dlatego zapraszamy do konsultacji z własnymi projektami, aby ocenić gdzie trzeba podłączyć wentylatorek z zaworem zwrotnym a gdzie koniecznie powinna być kratka wentylacyjna, jak usytuować wyloty i na jakiej wysokości i jakie dać przekroje dla kanałów wentylacji grawitacyjnej szczególnie tych z ostatniej kondygnacji.
Janusz Rękas
-
JBZ
-
JBZ
Wyjaśnię Państwu, że mistrz kominiarski po wieloletniej praktyce, który zdał egzamin praktyczny i pisemny w Izbie Rzemieślniczej ma prawo opiniować wykonanie kanałów kominowych, a do tego jego wieloletnia praktyka przy ustalaniu przyczyn wadliwego działania kanałów kominowych: wentylacyjnych, spalinowych i dymowych pozwala mu po przejrzeniu projektu budowlanego wydać ocenę czy są spełnione wszelkie reguły, jakim podlega wykonanie i usytuowanie kanałów kominowych łącznie z elementami służącymi do realizacji doprowadzenia powietrza i jak to się ma do obowiązujących przepisów techniczno-budowlanych.JBZ pisze:Od projektowania są projektanci, zaś kominiarze od czyszczenia kanałów spalinowych - wyłącznie!
Nikt bez zgody projektanta nie może zmienić niczego w projekcie! Każda taka zmiana grozi kryminałem!
Brak znajomości reguł, którym podlega usytuowanie trzonów kominowych i reguł usytuowania elementów służących do realizacji dopływu powietrza lub nie zastosowanie się do tych reguł przyczyni się w przyszłości do pojawienia się "cofek" i powstania nieprawidłowej cyrkulacji powietrza w mieszkaniu. Dobrze jest jak "cofka" powstanie w kanale wentylacyjnym, którego wylot ponad dachem nie jest zbyt blisko wylotu kanału dymowego lub spalinowego.
Konsultacja z mistrzem kominiarskim nic nie kosztuje, a powinniście Państwo wziąć pod uwagę to, że przepisy techniczno-budowlane dotyczące kanałów kominowych i naturalnej wentylacji grawitacyjnej nie są za bardzo spójne, a do tego w rozporządzeniu MI w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie używa się określenia „przewód wentylacyjny” dla określenia kanału wentylacji grawitacyjnej i dla określenia przewodu wentylacji mechanicznej lub dla określenia przewodu wentylacji wywiewnej jako łącznika w pomieszczeniu kuchennym.
Np. par. 267.5. Dz.U. nr 75/2002r dopuszcza wykonanie przewodów wentylacji wywiewnej pomieszczeń kuchennych lub wnęk kuchennych z materiałów, co najmniej trudno zapalnych. Ładna furteczka dla „oszczędnego” inwestora budynku mieszkalnego - trzon kominowy wentylacji kuchni w budynku wielorodzinnym wykonany z rur PCV, które później zostaną zanieczyszczone cząsteczkami tłuszczu - to dopiero by się paliło i to zgodnie z przepisami p.poż.
Odróżnienie określenia kanał wentylacyjny (kanał kominowy wentylacji grawitacyjnej) od określenia przewód wentylacyjny (łącznik lub przewód wentylacji mechanicznej) pozwoli na uniknięcie takich pomyłek jak wykonywanie kanałów wentylacji grawitacyjnej z rur PVC, czy z rur giętkich, czy elastycznych aluminiowych itp. i wyprowadzenia ich ponad połać dachową za pomocą kominków wentylacyjnych z PVC, które co najwyżej powinny służyć do odpowietrzania poddasza nie użytkowanego lub zakończenia przewodu wentylacji mechanicznej.
Takie kanały wentylacji grawitacyjnej projektują osoby z uprawnieniami budowlanymi i sami to później odbierają, bo Ustawodawca dał im taką furteczkę w art. 62 Ustawy Prawo Budowlane, tylko oni w tych budynkach nie mieszkają.
Może dotrze to do decydentów odpowiadających za pisanie przepisów techniczno-budowlanych, że wysoko wyprowadzone kanały wentylacji grawitacyjnej z ceramiki lub z elementów betonowych z otworami wlotowymi nie zatkanymi przez wentylatorki lub przez rury od pochłaniaczy, utrudni zadymienie całego mieszkania i może dać szanse na ewakuacje domownikom z mieszkania, w którym wybuchł pożar od świeczki lub papierosa.
Janusz Rękas
System wentylacji w domu
Proszę o kontakt w tej sprawie z naszą firmą. Zajmujemy się montażem systemów wentylacji
Pozdr.
J,Leśniewicz
LR SYSTEMS
Pozdr.
J,Leśniewicz
LR SYSTEMS
rekuperacja
Z racji promowania rozwiązań sprzyjających oszczędzaniu energii, zachęcam do rozważenia zastosowania centrali nawiewno - wywiewnej z odzyskiem ciepła, zwanej potocznie rekuperatorem.
To jest najskuteczniejsza wentylacja
Polecam firmę Storkair.
Służymy doradztwem. Wykonujemy projekty systemów wentylacji.
Pozdrawiam serdecznie.
J.Lesniewicz
To jest najskuteczniejsza wentylacja
Polecam firmę Storkair.
Służymy doradztwem. Wykonujemy projekty systemów wentylacji.
Pozdrawiam serdecznie.
J.Lesniewicz
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik