wentylacja/klimatyzacja/cwu w nowobudowanym domu
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
vincentmtb
- Początkujący

- Kontakt:
Re: wentylacja/klimatyzacja/cwu w nowobudowanym domu
Ogrzewanie klimatyzatorem inwerterowym to świetny pomysł ! Dziękuje Panie Tomaszu za tyle wypowiedzi ponieważ udało mi się Pana namierzyć. Klimatyzator + reku i osobno PC powietrze-woda do CWU i wszystko napędza fotowoltaika. Dom dobrze zaizolowany czyli ciepła płyta, izolacja steropianem grafitowym 30cm od zewnątrz i ściany silikatowe dla akumulacji z energi słonecznej i przeszklenia od południa. Zastanawiałem się jeszcze nad GWC pod płytą połączonym z reku i wyrzut reszty ciepła do PC + grzałka wodna do reku do podgrzania domu ale koszt przewymiarowanego GWC jest kolosalny i dla budynku o dużej kubaturze klimatyzator inwerterowy to wspaniałe i chyba jedyne rozsądne rozwiązanie 
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Wentylacji bezpośrednio do grzania i chłodzenia bym nie stosował, to (zwłaszcza zimą ) niewielki strumień powietrza, a co najważniejsze stały! A ogrzewanie i chłodzenie jest modulowane.
Najtańsze i najbardziej komfortowe jest ogrzewanie i chłodzenie powietrza pompą ciepła z inwerterem powietrze powietrze, pompy ciepła gruntowe i z zasobnikiem jako górne źródło, są drogie i mało efektywne. Nawet jak chłodzą pasywnie, to nie odprowadzają wody.
Gruntówki i pompy powietrze woda, są sprzedawane tylko dlatego, że są drogie a ich sprzedawcy nie znają termodynamiki.
Najtańsze i najbardziej komfortowe jest ogrzewanie i chłodzenie powietrza pompą ciepła z inwerterem powietrze powietrze, pompy ciepła gruntowe i z zasobnikiem jako górne źródło, są drogie i mało efektywne. Nawet jak chłodzą pasywnie, to nie odprowadzają wody.
Gruntówki i pompy powietrze woda, są sprzedawane tylko dlatego, że są drogie a ich sprzedawcy nie znają termodynamiki.
rekuperacja od 1989r
- nts-energy
- Początkujący

- Kontakt:
Ogrzewanie pompą ciepła,jak najbardziej, taniej w tym roku już nie będzie.vincentmtb pisze:Ogrzewanie klimatyzatorem inwerterowym to świetny pomysł ! Dziękuje Panie Tomaszu za tyle wypowiedzi ponieważ udało mi się Pana namierzyć. Klimatyzator + reku i osobno PC powietrze-woda do CWU i wszystko napędza fotowoltaika. Dom dobrze zaizolowany czyli ciepła płyta, izolacja steropianem grafitowym 30cm od zewnątrz i ściany silikatowe dla akumulacji z energi słonecznej i przeszklenia od południa. Zastanawiałem się jeszcze nad GWC pod płytą połączonym z reku i wyrzut reszty ciepła do PC + grzałka wodna do reku do podgrzania domu ale koszt przewymiarowanego GWC jest kolosalny i dla budynku o dużej kubaturze klimatyzator inwerterowy to wspaniałe i chyba jedyne rozsądne rozwiązanie
Nibe przedłużyła promocję " dotacja szwedzka nawet do 5 000 zł "
W promocji uczestniczy firma NTS-Energy sp. z o.o.
lecz to nie wszystko, Mitsubishi udziela rabatu na całą serię Ecodan ( Power Inverter, Eco Inverter, Zubadan Inverter) - 10 % i firma NTS-Energy - 15% czyli razem -25%.
Jest też czerwcowe -15% na pompę ciepła rewersyjną ETNA GWS II:

To tylko część naszych promocji po szczegóły zapraszamy na http://www.nts-energy.pl
Sympatyk Pomp Ciepła
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Ale pompa ciepła (dobra i nowoczesna ) kosztuje 5000 zł na dom 150m2
To jak można dać 5000 zł dofinansowania?? JAKIM CUDEM?
To jak można dać 5000 zł dofinansowania?? JAKIM CUDEM?
rekuperacja od 1989r
Ta dobra i nowoczesna pompa zamarza przy nie co większej wilgotności powietrza i z grzania nici.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Ale pompa ciepła (dobra i nowoczesna ) kosztuje 5000 zł na dom 150m2
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

niekoniecznie zamarza... co to niby znaczy zamarza? Zamarza i koniec? Ma Pan taką? Sprawdzał Pan jak to wygląda zimą? Nawet te najtańsze radziły sobie dobrze nawet do -22'C tej zimy mając w katalogu zakres działania -10'C. Gdy jest większa wilgotność fakt, włączy się defrost ale zdarza się to na tyle rzadko że nie sprawia problemów. A z roku na rok technologia idzie do przodu więc defrosty będą coraz rzadsze.bachus pisze:Ta dobra i nowoczesna pompa zamarza przy nie co większej wilgotności powietrza i z grzania nici.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Ale pompa ciepła (dobra i nowoczesna ) kosztuje 5000 zł na dom 150m2
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Szkoda tłumaczenia, ja już sobie odpuściłem. Zamarznięty jest ale najwyżej mózg. W zmrożonym powietrzu są śladowe ilości wody, a czynnik pracuje do -52 st.C.TwojOszczednyDom pisze:niekoniecznie zamarza... co to niby znaczy zamarza? Zamarza i koniec? Ma Pan taką? Sprawdzał Pan jak to wygląda zimą? Nawet te najtańsze radziły sobie dobrze nawet do -22'C tej zimy mając w katalogu zakres działania -10'C. Gdy jest większa wilgotność fakt, włączy się defrost ale zdarza się to na tyle rzadko że nie sprawia problemów. A z roku na rok technologia idzie do przodu więc defrosty będą coraz rzadsze.bachus pisze:Ta dobra i nowoczesna pompa zamarza przy nie co większej wilgotności powietrza i z grzania nici.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Ale pompa ciepła (dobra i nowoczesna ) kosztuje 5000 zł na dom 150m2
rekuperacja od 1989r
Wytłumaczę bo widzę, ze technologią chce Pan załatwić warunki atmosferyczne, a tak na marginesie to się da?TwojOszczednyDom pisze:A z roku na rok technologia idzie do przodu więc defrosty będą coraz rzadsze.
Ponieważ mieszkam w środowisku dość wilgotnym, wybrzeże to pewnych rzeczy jak wilgotność powietrza nie przeskoczę. Jeżeli przez wymiennik na dworze idzie czynnik o temp. np. minus 10 stopni przy temp. zewnętrznej minus 3 do zera stopni i wilgotności względnej na poziomie 95% to niby co się dzieje z wymiennikiem?
Proste doświadczenie: wystarczy schłodzić butelkę piwa to np. zera stopni i wyjąć by się napić, oszroni się do temp. nawet 5 stopni.
To, ze nie wszystkie pompy się oszronią tak szybko to tylko jest zasługą układu, który kieruje część ciepła za sprężarką do od szronienia wymiennika ale ciepłem już wytworzonym, co zmniejsza wydatnie w tej chwili COP, co się oczywiście kłoci z teoryjami Brzęczkowskiego.
To, że pompa się nie będzie oszroniła się przy temp. -20 stopni to normalne bo w tej temp. wilgoci w powietrzu jest mało i im zimniej tym mniej. Problem jest dla temp. +5;-5 i o tym mówię czego Brzęczkowski nigdy nie zrozumie.
Ostatnio zmieniony 31 maja 2016, 13:13 przez bachus, łącznie zmieniany 1 raz.
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
I bardzo dobrze, bo jak słyszę, porównanie pompy ciepła do wentylatora to jak mówi mój wnusio, co za pajac to wymyślił.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Szkoda tłumaczenia, ja już sobie odpuściłem.
ja również na twoim miejscu stawiałbym na zasilanie tych rzeczy poprzez ogniwa fotowoltaiczne. Sam nie byłem do nich przekonany ale w końcu się zdecydowałem i teraz jak patrze na rachunki za prąd.. aż oko się cieszy
U mnie całym montażem zajęła się firma Biomar gdyż zdeklarowali się pomóc w uzyskaniu dofinansowania. Bardzo profesjonalna firma moim zdaniem, widać było, że znają się na rzeczy. Panowie montują takie cacka na terenie całej Polski więc z dojazdem nie ma problemu
Ostatnio zmieniony 13 sie 2016, 11:04 przez Arinue, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

A coś poza prymitywną "reklamą" ? Co? Za ile?
rekuperacja od 1989r
Czyli pc cwu powinna czerpać powietrze tylko z zewnątrz czy można np regulować to np
Przepustnica z zewnątrz wewnątrz
I tak samo przepustnica do wyrzucania powietrza na zewnątrz a w lecie dodatkowo na salon?
I tak samo przepustnica do wyrzucania powietrza na zewnątrz a w lecie dodatkowo na salon?
paw3leek
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

tak możnapaw3leek pisze:Czyli pc cwu powinna czerpać powietrze tylko z zewnątrz czy można np regulować to np
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Taj jak tu jest zrobione. Na lato przepustnica jest otwarta i chłodzi bezpośrednio pomieszczenie gospodarcze, a pośrednio dom.paw3leek pisze:Czyli pc cwu powinna czerpać powietrze tylko z zewnątrz czy można np regulować to np
Odradzałbym bezpośrednio kierować zmrożone powietrze na salon, czy pokój. To dość duży i bardzo zimny strumień.
rekuperacja od 1989r
Zima lepiej zasys z domu powietrze ciepłe ? Czy tylko z zewnątrz?
paw3leek