Przyłączę wodociagowe
Re: Przyłączę wodociagowe
Rozbieżność w koszcie materiału jest spora i zależy od montera. Widziałem nawiertki i po 200 pln. Ja podaję ceny które stosuje w mojej okolicy Saur.
-
Jan_Kalita
- Superużytkownik

Tak jak napisałem wcześniej - koszta robocizny zależą od terenu i lokalizacji. Ja w okolic Koszalina płacę za w/w usługi od 1500 - 4000 zł. Proszę pamiętać też że są różne głębokości przemarzania gruntu i wykop może być wymagany głębszy. Choć nie sądzę aby obok Warszawy był więcej niż 80 cm. Zależy też co jest w projekcie, jakie są wymagane urządzenia itd. Myślę że najrozsądniej będzie jak poprosisz o rozliczenie szczegółowe i sam sprawdzisz co ile kosztuje.
Jak dla mnie cena 2800 zł za 20 m wraz ze studzienka, zaworami i licznikiem to nie jest wysoka cena.
Jak dla mnie cena 2800 zł za 20 m wraz ze studzienka, zaworami i licznikiem to nie jest wysoka cena.
-
MarekP1974
- Aktywny

Ja na fakturze dostałem pełen wykaz użytych materiałów, ceny poszczególnych usług i roboczo godzin. Wielkopolska.Jan_Kalita pisze:Tak jak napisałem wcześniej - koszta robocizny zależą od terenu i lokalizacji. Ja w okolic Koszalina płacę za w/w usługi od 1500 - 4000 zł. Proszę pamiętać też że są różne głębokości przemarzania gruntu i wykop może być wymagany głębszy. Choć nie sądzę aby obok Warszawy był więcej niż 80 cm. Zależy też co jest w projekcie, jakie są wymagane urządzenia itd. Myślę że najrozsądniej będzie jak poprosisz o rozliczenie szczegółowe i sam sprawdzisz co ile kosztuje.
Ja nie dostałem nic
Oprócz odbioru przyłącza
No ale koszt "przyłączenia" wyniósł 200 pln do ręki na miejscu.
No ale koszt "przyłączenia" wyniósł 200 pln do ręki na miejscu.
-
Pawelwisnie
- Początkujący

W warunkach tech.wykop min 140 cm.Jan_Kalita pisze:Tak jak napisałem wcześniej - koszta robocizny zależą od terenu i lokalizacji. Ja w okolic Koszalina płacę za w/w usługi od 1500 - 4000 zł. Proszę pamiętać też że są różne głębokości przemarzania gruntu i wykop może być wymagany głębszy. Choć nie sądzę aby obok Warszawy był więcej niż 80 cm. Zależy też co jest w projekcie, jakie są wymagane urządzenia itd. Myślę że najrozsądniej będzie jak poprosisz o rozliczenie szczegółowe i sam sprawdzisz co ile kosztuje.
No to trochę się namacha łopatą. U mnie kopałem na 60-70 cm bo dalej była glina twarda jak skała. Chyba że chłop ma układy i weźmie do roboty minikoparkę. Tak czy siak zabulić trzeba.
-
MarekP1974
- Aktywny

A ile znowu zabulić. U mnie minikoparka 50/godzinę. Nie kopałbym ręcznie za 5 dych.xander119 pisze:No to trochę się namacha łopatą. U mnie kopałem na 60-70 cm bo dalej była glina twarda jak skała. Chyba że chłop ma układy i weźmie do roboty minikoparkę. Tak czy siak zabulić trzeba.
No widzisz u mnie 2x tyle. A i operatory takie że w godzinę to on może co najwyżej humus zdjąć na tych 20 metrach.
-
Pawelwisnie
- Początkujący

Rozmawiałem z dwoma kolejnymi wykonawcami kwota jaką jest proponowana to cały czas 2500 -3000 PLN. Marek a jest taka możliwość ze kwota u Ciebie jest taka niska bo część kosztów pokrywa twój zakład wodociągów ewentualnie twoja gmina. Bo z tego co się dziś orientowalem to w niektórych gminach jest taka mozliwosc ze kilkadziesiąt %kosztów bierze na siebie gmina bądź wodociąg.MarekP1974 pisze:Skąd te sumy. U mnie faktura na 1180 zł. Przyłącze robione wiosną zeszłego roku.xander119 pisze:Jeśli gość ma kupować wszystko nowe i na fakturę to będzie coś koło tego- wkrętka+zawór ze "studzienką" jakieś 700 pln chociaż nie wiadomo co jest w projekcie przyłącza a nawiertki potrafią kosztować i po 1000 złotych.
Wykop- tu ciężko wyczuć bo albo będzie drogo i z minikoparką albo z Mietkiem spod monopolowego za flaszkę.
Rura coś koło 250 ziko z mufami. Dwa zawory kulowe ze 100.
Zawór antyskażeniowy ze 50 dyszek. No i teraz albo wodociągi dają licznik za friko jako klientowi albo musisz zapłacić coś koło 100 pln. Do tego studzienka izolowana-różnie od 400 wzwyż.
-
MarekP1974
- Aktywny

Płaciłem za wszystko sam. Dopiero mam zamiar walczyć o zwrot części kosztów przez gminę. Ogólnie przyjęte jest, że inwestor płaci za przyłącze wody oraz kanalizacji a tak naprawdę to właśnie gmina ma ustawowy obowiązek dostarczenia i odebrania w/w. Skutecznie jednak zwalają to na inwestorów. Czytałem o wielu przypadkach, w których Sąd Najwyższy nakazał gminom zwrot kosztów poniesionych przez właścicieli domów na przyłącza. Ja będę walczył, jeśli nie o całość to choć o część zwrotu. Pozdrawiam.Pawelwisnie pisze:Rozmawiałem z dwoma kolejnymi wykonawcami kwota jaką jest proponowana to cały czas 2500 -3000 PLN. Marek a jest taka możliwość ze kwota u Ciebie jest taka niska bo część kosztów pokrywa twój zakład wodociągów ewentualnie twoja gmina. Bo z tego co się dziś orientowalem to w niektórych gminach jest taka mozliwosc ze kilkadziesiąt %kosztów bierze na siebie gmina bądź wodociąg.MarekP1974 pisze:Skąd te sumy. U mnie faktura na 1180 zł. Przyłącze robione wiosną zeszłego roku.xander119 pisze:Jeśli gość ma kupować wszystko nowe i na fakturę to będzie coś koło tego- wkrętka+zawór ze "studzienką" jakieś 700 pln chociaż nie wiadomo co jest w projekcie przyłącza a nawiertki potrafią kosztować i po 1000 złotych.
Wykop- tu ciężko wyczuć bo albo będzie drogo i z minikoparką albo z Mietkiem spod monopolowego za flaszkę.
Rura coś koło 250 ziko z mufami. Dwa zawory kulowe ze 100.
Zawór antyskażeniowy ze 50 dyszek. No i teraz albo wodociągi dają licznik za friko jako klientowi albo musisz zapłacić coś koło 100 pln. Do tego studzienka izolowana-różnie od 400 wzwyż.