Izolacja pozioma-złe wykonanie

Właściwa hydroizolacja zabezpieczy dom przed przenikaniem wilgoci i wieloma problemami z tym związanymi. Trzeba o niej pamiętać budując dom i modernizując istniejące budynki. Odpowiedzi na pytania dotyczące wykonania hydroizolacji i potrzebnych materiałów, znajdziesz w tym dziale.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

polarek80
Początkujący
Początkujący

Izolacja pozioma-złe wykonanie

Post autor: polarek80 »

Witam bardzo forumowiczów. :D
Mój problem jest taki. Izolacja pozioma przeciwwilgociowa, znajdująca się pomiędzy bloczkiem ściany fundamentowej a suporkiem, jest nad chudziakiem ok 16-17cm. Izolacja jest obcięta równo z murem przez co nie mogę połaczyć jej na zakładkę z izolacją z foli przeciwwilgociowej zabezpieczającej styropian od wilgoci.
Problem częsty jak widzę w internecie. Ale nie widzę konkretnego rozwiązania.
1.jpg
Zdjęcię idealnie nie odwzorywowuje wysokość styropianu i wylewki.
Część scian mam nieotynkowanych do końca ale są zabrudzone tynkiem.
Czy ich poczyscic wysmarowac jeszcze raz dysperbitem i wyłożyć folię?Czy dysperbit nie dopusci do kapilarnego podciagania?
Jest tez róznica 1cm między sciana abloczkiem. I tasma dylatacyjna będzie na na bloczku i scianie. czy na tym uskoku może tak nie dokońca przylegać?
Natomiast na scianach otynkowanych do chudziaka, skuwać go, łatwo odpada. Boje sie że ten 1cm może w przyszłości wilgoć podciągać
Dom jest parterowy na gruntach piaszczystych. Ale po literaturze internetowej chciałbym jak najlepiej z tego problemu wyjśc.
Mocno pozdrawiam wszystkich i proszę o odpowiedź.
Załączniki
izolacja tynk2.jpg

Gość10463

Re: Izolacja pozioma-złe wykonanie

Post autor: Gość10463 »

jeśli mogę w czymś pomóc zapraszam do bezpośredniego kontaktu, pokazane jak robią i jak nie powinno być
Załączniki
cache_18263080.jpg

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Izolacja pozioma-złe wykonanie

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Przecież ściana będzie mokra przez taką izolację. Bark jest paroizolacji w ścianie, więc będzie ona chłonąć wilgoć z wewnątrz domu. Wilgoć nie zejdzie do do strefy dodatnich temperatur (do ławy) bo zatrzyma ją w ścianie izolacja pozioma. PO CO KTOŚ DAŁ TAM IZOLACJĘ???

Kochanowskiego.jpg
Po pierwszej zimie i po następnych

Oto skutki zatrzymywania wody w ścianie - dom na Kochanowskiego w W-wie stoi na betonowym stropie podziemnych garaży. Drugie zdjęcie, to skutki dania papy między fundamentem a ścianą.
Załączniki
izolacja funda.jpg
izolacja funda.jpg (6.33 KiB) Przejrzano 2021 razy
papa na fundamencie.jpg
papa na fundamencie.jpg (6.63 KiB) Przejrzano 2023 razy
rekuperacja od 1989r

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hydroizolacje”