Prowokator nie prowokator. W każdym razie 8 cm od gruntu to mizerna izolacja, kto twierdzi inaczej to jest dopiero prowokatorem. Chyba że pod spodem mamy piwnicę to sprawa wygląda inaczej a kolega chyba piwnicy nie ma? Co do kotła na węgiel to czy na pewno jest to optymalne rozwiązanie w 21 wieku?d4r0 pisze:A ja już myślałem ze zamiast centralnego to ognisko
Widzą Tomasz to sprzedawca pomp ciepła. Pompa ciepła może i tak jest super ale jaka jest gwarancja ze faktycznie będzie to działać? Już widziałem ze jakoś podpisać sie pod tymi obietnicami nie chcesz.
Pytanie z innej beczki. Tomasz to taki lokalny prowokator co?
Jaki kocioł? Nowy dom 180m
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

Re: Jaki kocioł? Nowy dom 180m
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Sprzedaję ogrzewanie 26 lat, a chłodzenie pompą ciepła 8.Widzą Tomasz to sprzedawca pomp ciepła
A wzywanie oszusta do ujawnienia się ma na celu, wytłumaczenie mu, bo może, jest tak źle wykształcony, że nie wie iż oszukuje.
rekuperacja od 1989r
Tak to jest jednemu ciepło ucieka do góry drugiemu do dołu. Jednemu taniej węglem drugiemu prądem a jeszcze komuś innemu olejem co komu pasuje. Ja pompy nie chce i już uważam ze nie stać mnie nie taka inwestycję w pompę bo nie mów mi ze to koszt 8 10 tys.
Poza tym ja nie chce palić węglem a tym bardziej prądem, ale tak tak wiem ciemnota ludzka nie wierze ze prąd jest darmowy....
Nie 8 a 16 cm. a juz 40 co to dopiero głupota. Jest jeszcze coś takiego jak efektywność izolacji w stosunku do jej grubość i powiem ci ze nie jest to efektywność proporcjonalna ale to powinieneś wiedzieć dawno....
Poza tym ja nie chce palić węglem a tym bardziej prądem, ale tak tak wiem ciemnota ludzka nie wierze ze prąd jest darmowy....
Nie 8 a 16 cm. a juz 40 co to dopiero głupota. Jest jeszcze coś takiego jak efektywność izolacji w stosunku do jej grubość i powiem ci ze nie jest to efektywność proporcjonalna ale to powinieneś wiedzieć dawno....
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Pompa ciepła na 180m2 kosztuje brutto 7500zł
A kotłownia zużywa tyle prądu, co ta pompa. Szkoda tylko, że nie można zrobić ogrzewania podłogowego z braku izolacji.
Zapraszam zatem za 3 lata, wchodzi standard zeroenergetyczny, więc nie będzie palenia.
Nie zmieści się Pan węglem w 1000zł za sezon na ogrzewanie.
A kotłownia zużywa tyle prądu, co ta pompa. Szkoda tylko, że nie można zrobić ogrzewania podłogowego z braku izolacji.
Zapraszam zatem za 3 lata, wchodzi standard zeroenergetyczny, więc nie będzie palenia.
Nie zmieści się Pan węglem w 1000zł za sezon na ogrzewanie.
rekuperacja od 1989r
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

II zasada termodynamiki Newtona mówi, że pomiędzy dwoma ośrodkami o różnej temperaturze zawsze następuje wymiana ciepła w kierunku od ośrodka o temperaturze wyższej do ośrodka o temperaturze niższejd4r0 pisze:Tak to jest jednemu ciepło ucieka do góry drugiemu do dołu.
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
Tak to prawda, ale jak weźmiemy rurę próżniową taką do kolektora słonecznego to jeżeli ona stoi pionowo to wewnątrz niej najgorętszym miejscem jest jej dół rury a nie góra, wytłumaczysz Panie Grzegorzu?TwojOszczednyDom pisze:II zasada termodynamiki Newtona mówi, że pomiędzy dwoma ośrodkami o różnej temperaturze zawsze następuje wymiana ciepła w kierunku od ośrodka o temperaturze wyższej do ośrodka o temperaturze niższejd4r0 pisze:Tak to jest jednemu ciepło ucieka do góry drugiemu do dołu.
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
dobra panowie starczy już wywodów na temat zasad termodynamiki itp. Nie chce pompy ciepła i jeżeli popełnię błąd to ja będę beczał a nie ty Tomaszu. Na budowie rajcie ma zawsze ten co kasę wydaje niestety tak jest. Dziękuję ci za sugestie odnośnie złych wyborów ale to są tylko i wyłącznie moje wybory. Jestem zdecydowany na kocioł i szukałem tu opinii podpowiedzi na temat kotła a nie pompy ciepła więc jeżeli mogę liczyc na nawiązanie do mojego tematu będę wdzięczny a jeżeli nie to niech admin zamknie temat....
Poza tym w Suwałkach jest dość zimno przez większość roku a pompy maja pewien zakres pracy o ile się nie mylę. W Suwałkach raczej nie ma potrzeba sie chłodzić latem bo tu tego lata jest naprawdę mniej niż w innych zakątkach kraju.
Poza tym w Suwałkach jest dość zimno przez większość roku a pompy maja pewien zakres pracy o ile się nie mylę. W Suwałkach raczej nie ma potrzeba sie chłodzić latem bo tu tego lata jest naprawdę mniej niż w innych zakątkach kraju.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Zakres działania jest od -40 ( mniej nie było na Czukotce odkąd tam sobie założyli) czynni r410 a ma temperaturę wrzenia -52 stC
Uzyskuje Pan w zamrażarce -25 st, C więc pompa musi w tej temperaturze działać i ciepło odbierać. Poza tym, bez sensu jest instalacja kotła na -25 stC, bo większość roku pracuje on przewymiarowany. Zawsze jest uzupełnienie, dla komfortu, oszczędności i w razie awarii.
Uzyskuje Pan w zamrażarce -25 st, C więc pompa musi w tej temperaturze działać i ciepło odbierać. Poza tym, bez sensu jest instalacja kotła na -25 stC, bo większość roku pracuje on przewymiarowany. Zawsze jest uzupełnienie, dla komfortu, oszczędności i w razie awarii.
rekuperacja od 1989r
O jakiej ty cudownej pompie mówisz? Gruntowej? Powietrze powietrze? czy powietrze woda? Bo nie mogę wyjść z podziwu co to za cudowne urządzenie. Płacisz 7500 i masz wszytko za darmo prawie cud....
Ciężki orzech do zgryzienia.
Po co ty odpisujesz na jego spam? Nie widzisz że człowiek ma schizofrenię paranoidalną?d4r0 pisze:O jakiej ty cudownej pompie mówisz? Gruntowej? Powietrze powietrze? czy powietrze woda? Bo nie mogę wyjść z podziwu co to za cudowne urządzenie. Płacisz 7500 i masz wszytko za darmo prawie cud....
-
MarekP1974
- Aktywny

Zamawiam taką cudowną pompę tu i teraz, proszę dowieźć i uruchomić, po pierwszej fakturze za prąd ureguluję płatność.
W przeciwnym wypadku... "Nie łżyj Tomaszu!"
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Gruntowe pompy to, 20 lat temu, dziś chyba tylko naciągacze to sprzedają.d4r0 pisze:O jakiej ty cudownej pompie mówisz? Gruntowej? Powietrze powietrze? czy powietrze woda? Bo nie mogę wyjść z podziwu co to za cudowne urządzenie. Płacisz 7500 i masz wszytko za darmo prawie cud....
Normalna klimatyzacja ma 3 x tańsze ciepło w połączeniu z ogrzewaniem niecentralnym
rekuperacja od 1989r
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

jakby nie było to np. w moim przypadku płacę o ponad 1 tys zł mniej niż gazem mając kanałówkę i grzejniki elektryczne. Podawałem tutaj nawet na forum skany rachunków i odczyty z podliczników dla mojego gree.MarekP1974 pisze:Zamawiam taką cudowną pompę tu i teraz, proszę dowieźć i uruchomić, po pierwszej fakturze za prąd ureguluję płatność.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

No i chyba reku...
Na Bartyckiej jest szereg (kilkadziesiąt ) jednakowych pawilonów, mam najcieplej zimą i minimum połowę mniejsze rachunki od innych. FV z podliczników noszą co miesiąc.
ja nie zmieniam temperatury na noc i na weekendy.
Na Bartyckiej jest szereg (kilkadziesiąt ) jednakowych pawilonów, mam najcieplej zimą i minimum połowę mniejsze rachunki od innych. FV z podliczników noszą co miesiąc.
ja nie zmieniam temperatury na noc i na weekendy.
rekuperacja od 1989r