Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.
Witam! Mam następujące pytanie. Większość podgrzewaczy wody ma 17, 21 kW natomiast ja na mieszkanie mam do sypozycji max 4-5 kW. Czy w tych podgrzewaczach jest regulacja jakaś czy w moim przypadku odpadają do ogrzewania wody?
Są podgrzewacze jedno punktowe mają moc 1,5kw do około 3kw,ale ten 17 lub 21kw zeżre ci całą kasę włącz i spójrz na licznik ?Przy dzisiejszych cenach energii,może trzeba zastanowić się nad bojlerem dziś są naprawdę bardzo wydajne.
W każdym gazowym podgrzewaczu przepływowym jest takie pokrętło lub suwak,którym nastawia się przeplyw gazu do ilości przepływającej wody!Od ilości przepływającej wody i jej temp.wejściowej zależy ile KW potrzebujesz na jej ogrzanie i to jeszcze do jakiej temp.wyjściowej.Mając kabinę i wannę dobrze mieć podgrzewacz z modulacją płomienia.Właściwie to jest dobre rozwiązanie dla każdego!Bo nie zawsze potrzebny jest przepływ 10l/min(napełnianie wanny)Do prysznica styknie ok.2.5l/min przy odpowiedniej słuchawce.Ja urzytkuje od kilku lat ten mały o wydajności max 5l/min z modulacją płomienia czeskiej firmy "KARMA" na podzespołach Bosch-Junkers.Na 6 osób zużywam 9m sześciennych wody miesięcznie!Oczywiście mam zmywarkę,co też powoduje duże oszczędności wody.Oczywiście tanie podgrzewacze nie mają tak rozbudowanych funkcji,ale jak ktoś ma za daleko do łba,to bierze ten badziew W końcu ktoś to musi kupić,co nie?
Neeonee pisze:Witam! Mam następujące pytanie. Większość podgrzewaczy wody ma 17, 21 kW natomiast ja na mieszkanie mam do sypozycji max 4-5 kW. Czy w tych podgrzewaczach jest regulacja jakaś czy w moim przypadku odpadają do ogrzewania wody?
Ta moc 17-21 a nawet więcej dotyczy podgrzewaczy które czerpią energię ze spalania. Podgrzewacze elektryczne zazwyczaj maja dużo mniejszą moc, dostosowaną do instalacji w domach. Mniejsza moc łączy sie sciśle z mniejszym komfortem przygotowywania ciepłej wody. Im mniejsza moc tym dłuższe podgrzewanie. Do tego energia elektryczna jest droższa od gazu..