Klimatyzacja - jaką wybrać ?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Klimatyzacja - jaką wybrać ?
Najlepsze klimatyzatory mają m.in. Toshiba, Mitsubishi, oraz LG, ewentualnie też Fuji, Gree i Haier - to czołowi producenci, działający na tym runku nawet kilkadziesiąt lat. Oprócz marki warto też zwrócić uwagę na zużycie energii, poziom hałasu, oraz czy jest możliwość regulacji temperatury. Polecam szczególnie klimatyzację z tak zwanym inwerterem. Jakby co, to tutaj http://www.climapolska.com.pl mają różne rodzaje klimatyzatorów największych producentów.
Wiesz, nie specjalnie się na tym znam, ale moim zdaniem najlepiej kierować się opinią fachowców, bo to podobno wiele zależy od układu i rozmieszczenia pomieszczeń w domu. Ja jak zakładałem to korzystałem z http://klima-pol.com.pl/ i zdałem się na opnie ludzi, którzy się na tym zdają. Słyszałem, że ponoć najlepsze są klimatyzatory typu split, bo są ciche, ale też wydajne;)
My właśnie zdaliśmy się na fachowców z Centrowent i mamy split Samsunga, działa bardzo dobrze, o tej porze roku to duża ulga mieć w domu klimatyzację 
-
typowyhandlarz
- Zainteresowany

Od siebie mogę polecić klimatyzację ELDOMu. Korzystam z wielu sprzętów tej firmy (nawet golarka elektryczna) i zadziwiająco dobrze się spisują
Oczywiście nie faworyzuje tutaj żadnej firmy jednakże czasem relatywnie niedrogie produkty mogą okazać się przyzwoite. Polecam poczytać artykuły na temat wyboru i przyszłego serwisu klimatyzacji by wybrać najbardziej odpowiedni wariant 
-
lukdoman75
- Zainteresowany

To prawda. Upały ostatnio strasznie dają się we znaki.Diana_S pisze:to duża ulga mieć w domu klimatyzację
Co do firmy uważam, że warto też zastanowić się nad klimatyzatorami firmy Daikin. Robiłem mały przegląd tego co jest w sieci i uważam, że warto sprawdzić klimatyzację firmy Palmer
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Łatwo sprawdzić czy firma zna się na klimatyzacji. Te firmy, co się nie znają, montują klimatyzację bez wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepłą. Dają też ponad 30W/m2 mocy chłodniczej, co skutkuje większym zużyciem i mniejszym komfortem.lukdoman75 pisze:To prawda. Upały ostatnio strasznie dają się we znaki.Diana_S pisze:to duża ulga mieć w domu klimatyzację
Co do firmy uważam, że warto też zastanowić się nad klimatyzatorami firmy Daikin. Robiłem mały przegląd tego co jest w sieci i uważam, że warto sprawdzić klimatyzację firmy Palmer
rekuperacja od 1989r
Mam klimę bez wentylacji mechanicznej i zapewniam, że jest wszystko O.K.Tomasz_Brzeczkowski pisze: Te firmy, co się nie znają, montują klimatyzację bez wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepłą. Dają też ponad 30W/m2 mocy chłodniczej, co skutkuje większym zużyciem i mniejszym komfortem.
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

Jak najbardziej będzie OK. Tyle że wiadomo w pewnym sensie chcemy chłodzić pomieszczenia a mamy dziury od wentylacji grawitacyjnej.bachus pisze:Mam klimę bez wentylacji mechanicznej i zapewniam, że jest wszystko O.K.Tomasz_Brzeczkowski pisze: Te firmy, co się nie znają, montują klimatyzację bez wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepłą. Dają też ponad 30W/m2 mocy chłodniczej, co skutkuje większym zużyciem i mniejszym komfortem.
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie ma "WENTYLACJI GRAWITACYJNEJ" przy chłodzeniu.
rekuperacja od 1989r
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

Panie Tomaszu Pan do Pana Witolda się upodabnia czy co? Wiadomo chyba co mam na myśli...Tomasz_Brzeczkowski pisze:Nie ma "WENTYLACJI GRAWITACYJNEJ" przy chłodzeniu.
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
-
MarekP1974
- Aktywny

Ja mam klimę i wentylację grawitacyjną. Wszystko działa bez zarzutów. Co do tych dziur od WG nie zgadzam się, zimne powietrze jest bardziej gęste niż ciepłe i zalega nisko. Jedynym skutkiem klimy i otworów wentylcji grawitacyjnej będzie wypchnięcie ciepłego powietrza z wyższych partii pomieszczenia właśnie przsz te otwory (w miarę przybywania schłodzonego powietrza). A chyba chodzi właśnie o pozbycie się ciepła w upały, prawda? Pozdrawiam.TwojOszczednyDom pisze:Jak najbardziej będzie OK. Tyle że wiadomo w pewnym sensie chcemy chłodzić pomieszczenia a mamy dziury od wentylacji grawitacyjnej.bachus pisze:Mam klimę bez wentylacji mechanicznej i zapewniam, że jest wszystko O.K.Tomasz_Brzeczkowski pisze: Te firmy, co się nie znają, montują klimatyzację bez wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepłą. Dają też ponad 30W/m2 mocy chłodniczej, co skutkuje większym zużyciem i mniejszym komfortem.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

CO2 w za dużym stężeniu ma wpływ na rozum. Może dlatego, ci co nie mają wentylacji tak sobie jej brak chwalą.
rekuperacja od 1989r
-
MarekP1974
- Aktywny

Słuchaj gościu, jak czytam Twoje posty to mam wrażenie że masz kompost zamiast mózgu. Ogólnie mówiąc jesteś pusty jak ciąża urojona i żadnej inwencji w Twoich wpisach nie widać. Uczepiłeś się swoich teorii jak byś się najarał starego zielska i na siłę chcesz uszczęśliwić tym innych. Odnoś się choć w miarę kulturalnie, bo przed ekranem komputera każdy może bezkarnie cwaniakować.Tomasz_Brzeczkowski pisze:CO2 w za dużym stężeniu ma wpływ na rozum. Może dlatego, ci co nie mają wentylacji tak sobie jej brak chwalą.
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

Powtarzam, klima będzie działać. Nie neguję tego. WG działa na zasadzie różnicy ciśnień. Latem zwykle nie działa.MarekP1974 pisze:
Ja mam klimę i wentylację grawitacyjną. Wszystko działa bez zarzutów. Co do tych dziur od WG nie zgadzam się, zimne powietrze jest bardziej gęste niż ciepłe i zalega nisko. Jedynym skutkiem klimy i otworów wentylcji grawitacyjnej będzie wypchnięcie ciepłego powietrza z wyższych partii pomieszczenia właśnie przsz te otwory (w miarę przybywania schłodzonego powietrza). A chyba chodzi właśnie o pozbycie się ciepła w upały, prawda? Pozdrawiam.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Staram się chronić inwestorów przed źle wykształconymi instalatorami. Wentylacja jest sprawą niezmiernie ważną.
rekuperacja od 1989r