klimatyzator przenośny
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
klimatyzator przenośny
witam wszystkich- mam kilka pytań, kupiłem przenośny(jeżdzący klimatyzator firmy Zibro P122) ze względu na sąsiadów- muszę teraz wywiercić otwór, aby usuwać ciepłe powietrze na zewnątrz.
1.jak wywiercić otwór w ścianie- grubośc chyba 2 lub 3 cegły - wyjście jest na ulicę bo jest to mieszkanie w bloku -blok stary-parter
2.czy wielkośc otworu może być mniejsza od średnicy rury wychodzącej z klimatyzatora- tzn czy mogę zastosować zmniejszenie średnicy?
3. czy wystarczy sama kratka z zewnątrz dla ochrony?
4.czy musze uszczelniać jakoś ten otwór?
5.czy potrzebuje na to jakieś zgody
6.bo może wywiercić otwór w kominie wentylacyjnym- tylko może sie okazać że ciepłe powietrze leci do sąsiada z góry.
z góry dzięki za porady
1.jak wywiercić otwór w ścianie- grubośc chyba 2 lub 3 cegły - wyjście jest na ulicę bo jest to mieszkanie w bloku -blok stary-parter
2.czy wielkośc otworu może być mniejsza od średnicy rury wychodzącej z klimatyzatora- tzn czy mogę zastosować zmniejszenie średnicy?
3. czy wystarczy sama kratka z zewnątrz dla ochrony?
4.czy musze uszczelniać jakoś ten otwór?
5.czy potrzebuje na to jakieś zgody
6.bo może wywiercić otwór w kominie wentylacyjnym- tylko może sie okazać że ciepłe powietrze leci do sąsiada z góry.
z góry dzięki za porady
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

.... i najważniejsze pytanie ... Skąd będziesz brał świeże powietrze. Domniemywam, że dom ma wentylację grawitacyjną, by kilma mogła być skuteczna trzeba zamknąć okna, więc to co klimatyzator "wyrzuci" cofnie się zagrzybionymi kanałami w kuchni i łazience z dachu. Rozgrzany dach nie jest najszczęśliwszym miejscem na czerpnię, zwłaszcza latem , a jeszcze te zarodniki grzybów strzępkowych....
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

-
Adam Makowicz
- Aktywny

Re: klimatyzator przenośny
Jest taki serwis online jak dry24.pl. Tutaj można znaleźć za dobre pieniądze osuszacze, czy klimatyzatory. Ja akurat brałem tutaj dla firmy specjalistyczny budowlany osuszacz i jestem zadowolony. Solidne urządzenie o dużej mocy. Model nazywa się Meaco Platinium Premium 38 L. Może pracować w bardzo trudnych warunkach, przy niskiej temperaturze otoczenia i daje sobie dobrze radę.
Takie wyjście pomaga pewnie wielu ludziom !
Wiesz co, ja bym jednak doradzał zamontowanie "stałej" klimatyzacji. Na przykład w http://klima-pol.com.pl/ mają teraz fajne oferty, więc spokojnie znajdziesz coś dla siebie
Taka klimatyzacja będzie działała na całe pomieszczenie i będziesz czuł się komfortowo;) Zawsze też możesz przecież doradzić się specjalistów z takich firm, oni doradzą jaka klimatyzacja będzie odpowiednia i co musisz mieć na uwadze w użytkowaniu;)