Elewacja z desek....

Opinie techniczne budynków i budowli, odbiory robót w imieniu Inwestora, Doradztwo techniczne, Nadzory inwestorskie, optymalizacja kosztów budowy.
Harzak3000
Początkujący
Początkujący

Elewacja z desek....

Post autor: Harzak3000 »

Witam, chciałem się dowiedzieć czy budynek z taką ścianą z oknami można zlokalizować 4 metry od granicy działki tj:
- bloczek PGS 24
- styropian 15
- obicie deskami drewnianymi 2,5 cm

ściana będzie cała obita deskami, i teraz mam pytanie czy urząd nakaże zwiększenie odległości do 6metrów?? bo może uznać że to będzie ściana rozprzestrzeniająca ogień??

xander119
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Elewacja z desek....

Post autor: xander119 »

Urząd nie ma prawa ci zakazać lokalizacji zgodnej z prawem budowlanym. Elewacja nie ma tu znaczenia.

Harzak3000
Początkujący
Początkujący

Post autor: Harzak3000 »

hmm. tylko że o lokalizacji budynku stanowi rozporządzenie Ministra( ..) w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie... i tu mogą uznac że ta ściana jest rozprzestrzeniająca ogień i wtedy zmieniają sie odległości..

xander119
Superużytkownik
Superużytkownik

W takim razie domki letniskowe z drewna też powinny być uznane za rozprzestrzeniające ogień. Nie słyszałem jeszcze żeby urząd nakazał inną lokalizację domu drewnianego niż 3-4 metry określone PB. Sąsiedzi wokół mnie mają takie domy normalnie postawione z PnB i nie mieli problemów. Jeśli jest to dom mieszkalny lub letniskowy to problemu nie ma. Gorzej jakby miała to być hala usługowa lub magazyn.

xander119
Superużytkownik
Superużytkownik

Dodam tylko że w razie problemów możesz pomalować ścianę niepalnym impregnatem i wystąpić o ekspertyzę do PSP. Ale nie sądzę żeby ktokolwiek się przyczepił. Dach też jest drewniany i nikt nie każe przenieść dalej budynku bo stwarza zagrożenie pożarowe.

Awatar użytkownika
shugiban
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: shugiban »

jeśli coś jest raz zwęglone drugi raz się nie zapali ( mowa o elewacjach)
elewacja domu ssb.jpg
elewacja domu ssb.jpg (7.69 KiB) Przejrzano 463 razy

xander119
Superużytkownik
Superużytkownik

Dobry pomysł Krystian zapodał.

xander119
Superużytkownik
Superużytkownik

Chociaż jak sobie przypomnę to deski opalone lepiej zajmują się ogniem. Czy masz jakiś patent? Np opalanie żeby nadać wyglądu a potem impregnowanie chemiczne?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ekspertyzy budowlane i opinie techniczne”