Wybieramy klimatyzator
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Jaki klimatyzator wybrać?
Nascienne są fajne, bez dwóch zdań. Jest proste sterowanie, teraz to jest zupełnie inna technolgia niż pare lat temu. Teraz nam firma Chłód Klim w domu instalację to pełny komfort jest, powietrze przyjemne. Fajnie, bo już gorąc zaczyna się robić, a dom nasłoneczniony mocno jest.
wydaje mi sie, że już za kilka lat klimatyzatory pójdą do lamusa i w każdym domu będą montowane markizy pionowe, które skutecznie ochronia pomieszczenia przed nagrzewaniem sie
-
MarekP1974
- Aktywny

Re: Jaki klimatyzator wybrać?
Tak, na pewno. Piszesz tak bo nie masz klimy. Tyle w temacie.ostrow pisze:wydaje mi sie, że już za kilka lat klimatyzatory pójdą do lamusa i w każdym domu będą montowane markizy pionowe, które skutecznie ochronia pomieszczenia przed nagrzewaniem sie
-
SUSPENSER
- Superużytkownik

- Kontakt:
Ostatnio było w dzień 35*C a w nocy ponad 20 więc markizy by niewiele pomogły przy dłuższym utrzymywaniu się takich temperatur, a lato dopiero się zaczęło.ostrow pisze:wydaje mi sie, że już za kilka lat klimatyzatory pójdą do lamusa i w każdym domu będą montowane markizy pionowe, które skutecznie ochronia pomieszczenia przed nagrzewaniem sie
Preferuję kontakt przez @ bo prywatne wiadomości znikają.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Klimatyzacja ma za zadanie wyprowadzić nadmiar ciepła z domu. Wewnątrz są grzejniki, ludzie, oświetlenie sprzęty... Ciepło dociera też przez przegrody (dach, ściany) nie tylko oknami. Kiedyś mur odprowadzał ciepło przez fundament do gruntu, dziś izolacja to wyklucza. Poza skutecznością, klimatyzacja jest trwalsza, tańsza, ma regulację, odprowadza nadmiar wilgoci i zimą jest najtańszym ogrzewaniem.ostrow pisze:wydaje mi sie, że już za kilka lat klimatyzatory pójdą do lamusa i w każdym domu będą montowane markizy pionowe, które skutecznie ochronia pomieszczenia przed nagrzewaniem sie
rekuperacja od 1989r
Re: Wybieramy klimatyzator
Nie oszczędzaj na tym zakupie.
Sprawdź Klimatplus. Mają dobrej jakości klimatyzatory, świetnie się sprawdzają nie tylko w upały
Od kilku dni mam klimatyzator z firmy Klimatplus. W te upalne dni był niezastąpiony! Świetnie się sprawdza i ochładza wszystkie pomieszczenia w domu
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Zamontowali do niego wentylację z odzyskiem ciepła, polecaną przez producenta?morten22 pisze:Od kilku dni mam klimatyzator z firmy Klimatplus. W te upalne dni był niezastąpiony! Świetnie się sprawdza i ochładza wszystkie pomieszczenia w domu
rekuperacja od 1989r
Ten producent pewnie nie poleca wentylacji.Tomasz_Brzeczkowski pisze: Zamontowali do niego wentylację z odzyskiem ciepła, polecaną przez producenta?
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
A nie zastanawialiście się nad markizami do okien pionowych? To moim zdaniem praktyczniejsze, ładniejsze i dużo bardziej trwałe rozwiązanie.
-
SUSPENSER
- Superużytkownik

- Kontakt:
http://www.oknonet.pl/img/newsy/yawal/_ ... 730_01.jpg
Poza tym gdy na dworze jest powyżej +23 stopni markizy już nie pomogą utrzymać +23 wewnątrz bo tylko zacieniają, ale nie chłodzą.
Koszt kilku markiz jest porównywalny z klimatyzatorem.
Żałuję, że na etapie budowy nie zamontowałem takiego rozwiązania
Zastanawiałem się, ale dom mam ocieplony 15 cm styropianem i nie mam pewności, że większy wiatr by takiej sporej markizy nie wyrwał ze ściany gdyby jej zapomnieć złożyć.ostrow pisze:A nie zastanawialiście się nad markizami do okien pionowych? To moim zdaniem praktyczniejsze, ładniejsze i dużo bardziej trwałe rozwiązanie.
Poza tym gdy na dworze jest powyżej +23 stopni markizy już nie pomogą utrzymać +23 wewnątrz bo tylko zacieniają, ale nie chłodzą.
Koszt kilku markiz jest porównywalny z klimatyzatorem.
Żałuję, że na etapie budowy nie zamontowałem takiego rozwiązania
Preferuję kontakt przez @ bo prywatne wiadomości znikają.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Naprawdę dał Pan, styropian na zewnątrz?Zastanawiałem się, ale dom mam ocieplony 15 cm styropianem
Nie zapoznał się Pan z podstawami termodynamiki - ciepło z domu odprowadza ściana, przez fundament do gruntu, a styropian zatrzymuje zyski słoneczne i wilgoć.
Można też się zapoznać z PN-EN 13370.
Tak przyklejony styropian, to nie izolacja i dom może zużywać nawet 30 kWh/m2!!!
-
rekuperacja od 1989r
A to jakaś tragedia?Tomasz_Brzeczkowski pisze:Naprawdę dał Pan, styropian na zewnątrz?Zastanawiałem się, ale dom mam ocieplony 15 cm styropianem
-
Uwaga na ten pierwszy rysunek jest f a ł s z y w y !!!
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
-
ThermoSilesia
- Początkujący

Proponuję poczytać o klimatyaztorach na poddasze tutaj: http://klimatyzatornapoddasze.pl/