Czym wykończyć gołe ściany, co jest teraz popularne?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Czym wykończyć gołe ściany, co jest teraz popularne?
Tak, jak w temacie. Mam domek postawiony z bloczków ceramicznych porotherm i chciałbym wykończyć ściany. Co jest teraz popularne? Tynk cementowy, płyty, kamień? Będę wdzięczny za podpowiedź. Dom jest parterowy, ma 90 mkw.
Re: Czym wykończyć gołe ściany, co jest teraz popularne?
Ubrał bym je w gips maszynowy.
W kotłowni i miejscach wrażliwych zrób tynk cementowo-wapienny, we wnętrzach skoro to dom parterowy maszynowy tynk gipsowy. Wyjdzie Ci najładniej i najtaniej, biorąc pod uwagę ekipę, robociznę i cenę materiałów.
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

A najlepiej aby ściany były szczelne. Może jakiś tynk termoizolacyjny i na to farba ograniczająca "oddychanie". Rozumiem, że wentylacja mechaniczna w domu jest.
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
Ja korzystałem z pomocy firmy Tynk. W zeszłym roku miałem tynkowane wnętrze domu. Po roku ściany są eleganckie, nic nie pęka, nie odpada. Wszystko było dobrze przygotowane i zrobione.
-
baranowskima
- Początkujący

-
OprawySchodowe
- Zainteresowany

To cegła ozdobna czy płytki? Bo wygląda bardzo podobnie. W kwestii wykończenia wnętrza,ścian polecam kierować sie własnym gustem. tera znp modny jest kamień dekoracyjny lub panele 3D,może coś w tym stylu?
-
Ekspert Schodów KAMEX
- Aktywny

Kamień naturalny świetna sprawa. Dostępne różnorodne kolory, rodzaje pomogą w wyborze tego idealnego. No i bez wątpienia pasuje do każdego wnętrza
Poniżej przykład

-
KlamkiOutlet
- Aktywny

W sumie masz wiele ciekawych możliwości wykończenia gołej ściany,zależy to tylko do Twojego stylu oraz budżetu. Ja z doświadczenia oprócz kamienia dekoracyjnego polecam cegłę ozdobną.
-
Ekspert Sztukaterii WMB
- Aktywny

Może elementy sztukaterii ? panele 3D, listwy ścienne, panele ścienne czy inne dekory. Sztukaterię można dowolnie układać i malować co wam daje duże możliwości
albo połączyć ją z innymi dekoracjami - obrazy, tapety itp
zobaczcie przykłady może was zainspirują 

To w zasadzie zależy od Twojego gustu i stylu,ale fajnie jest np urządzić i wykończyć ściany cegłą lub kamieniem ozdobnym. Zresztą na forum znajdziesz naprawdę wiele ciekawych i oryginalnych inspiracji,warto poszukać.
-
e-Rzecznik_Magnat
- Superużytkownik

Szanowny Panie,
rozumiem, że pyta Pan również o sposób wykończenia ścian jeszcze przed dekoracjami. Szybkim rozwiązaniem będzie zastosowanie płyt kartonowo-gipsowych. Wykorzystanie tynków (cementowo-wapiennych lub gipsowych) wymaga natomiast ich sezonowania. Do dekoracji tak przygotowanych ścian ciekawym rozwiązaniem są struktury dekoracyjne. Bogatą gamę takich wyrobów można znaleźć np. w ofercie MAGNAT Style: https://www.magnatfarby.pl/produkty/?product-type=3 W nowoczesnych wnętrza dobrze sprawdzi się Beton MAGNAT Style, imitujący beton. Uzyskany efekt jest zależny od sposobu aplikacji.
Pozdrawiam serdecznie,
E-rzecznik Magnat
rozumiem, że pyta Pan również o sposób wykończenia ścian jeszcze przed dekoracjami. Szybkim rozwiązaniem będzie zastosowanie płyt kartonowo-gipsowych. Wykorzystanie tynków (cementowo-wapiennych lub gipsowych) wymaga natomiast ich sezonowania. Do dekoracji tak przygotowanych ścian ciekawym rozwiązaniem są struktury dekoracyjne. Bogatą gamę takich wyrobów można znaleźć np. w ofercie MAGNAT Style: https://www.magnatfarby.pl/produkty/?product-type=3 W nowoczesnych wnętrza dobrze sprawdzi się Beton MAGNAT Style, imitujący beton. Uzyskany efekt jest zależny od sposobu aplikacji.
Pozdrawiam serdecznie,
E-rzecznik Magnat
Sciany najlepiej wykonczyc tynkiem gipsowym. Taki projekt nawet mozna sobie samemu zrobic, jesli poczyta sie troche porad na roznych forach. Nastepnie polozyc na cienko gladz i bedzie ladnie. Ja zastanawiam sie nad jakims dodatkowym ozdobieniem scian. Widzialem ostatnio tapety magnetyczne, takie jak na zdjeciu nizej. Modne to jest teraz?

zrodlo http://www.apla.eu
zrodlo http://www.apla.eu
o drewnie warto pomyśleć, dobry architekt wie co z nim zrobić
-
MarekP1974
- Aktywny

Ja na Porotherm położyłem tynk cementowo - wapienny maszynowy, farbę emulsyjną kładę prosto na tynk po ówczesnym oczyszczeniu z resztek piasku i zagruntowaniu. Efekt bardzo oryginalny. Żadnych gipsów!