Pompa ciepła do cwu czy podgrzewacz gazowy
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Zlatan1986
- Początkujący

Pompa ciepła do cwu czy podgrzewacz gazowy
Witam wszystkich
Mam ogromny dylemat mianowicie nie mogę się zdecydować czy zamontować pompy ciepła do wody użytkowej czy podgrzewacz gazowy. Mam piec na ekogroszek z podajnikiem. Za pompa ciepła hewalex 200l 2.3 kw z montażem zapłacę około 9 tysięcy. Nie wiem ile by kosztował taki podgrzewacz wraz z montażem wiadomo że oprócz podgrzewacze muszę zakupić bojler. Mam 4 osobowe rodzinę.
Mam ogromny dylemat mianowicie nie mogę się zdecydować czy zamontować pompy ciepła do wody użytkowej czy podgrzewacz gazowy. Mam piec na ekogroszek z podajnikiem. Za pompa ciepła hewalex 200l 2.3 kw z montażem zapłacę około 9 tysięcy. Nie wiem ile by kosztował taki podgrzewacz wraz z montażem wiadomo że oprócz podgrzewacze muszę zakupić bojler. Mam 4 osobowe rodzinę.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Pompa ciepła do cwu czy podgrzewacz gazowy
Lepiej kupić za 7000 zł brutto polską 300 l viviverti . Większa to można ustawić niższą temperaturę, wtedy efektywność rośnie, Koszty ogrzania wody, będą niższe niż abonament na gaz, więc nawet gdyby gaz był za darmo, to się nie opłaca.Zlatan1986 pisze:Witam wszystkich
rekuperacja od 1989r
-
Zlatan1986
- Początkujący

Hewalex jest za 6300 i myślę że 200 l zupełnie wystarczy. Tylko się zastanawiam jaki będzie miesięczny koszt utrzymanie. Obecnie butlę kupię za 32 zł i spokojnie starczy na miesiąc.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Zlatan1986 pisze:Hewalex jest za 6300 i myślę że 200 l zupełnie wystarczy. Tylko się zastanawiam jaki będzie miesięczny koszt utrzymanie. Obecnie butlę kupię za 32 zł i spokojnie starczy na miesiąc.
Większa efektywność i wężownica 25m dł.
rekuperacja od 1989r
Drogo jak na taki sprzęt. Za 5300 można na All... znaleźć o jeszcze lepszej wydajności.Tomasz_Brzeczkowski pisze: Lepiej kupić za 7000 zł brutto polską 300 l viviverti .
Ale też radzą poszukać na temat pomp opinii innych użytkowników, tu jedna z nich"
Mam niestety już złe doświadczenia z PPC do CWU, która także miała pięknie działać [COP 3,8-4,0] a w praktyce okazało się, że jest zupełnie inaczej [COP 2,5-2,7].
Sam ją kupiłem i zamontowałem, oraz przetestowałem w różnych konfiguracjach - od wlotu i wylotu powietrza lepszego niż w instrukcji tj. fi 200 bez kolan, długość rur 2 mb po wpięcie jej do instalacji wentylacji mechanicznej z rekuperatorem i GWC.
We wszystkich konfiguracjach COP wahał się od 2,5 do 2,7 nawet latem przy temp. powietrza zasilającego powyżej 20 st C i grzaniu bojlera już od 25 st C.
Z tego powodu tym razem chcę, żeby ktoś ponosił odpowiedzialność za efekty działania urządzenia, które zaoferował.
Ponieważ jest to na prąd to dość duży.Zlatan1986 pisze: Tylko się zastanawiam jaki będzie miesięczny koszt utrzymanie.
Nie długość wężownicy ma tu znaczenie a jej powierzchnia. No ale to trzeba się znać choć troszkę na fizyce.Tomasz_Brzeczkowski pisze: Większa efektywność i wężownica 25m dł.
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
-
Zlatan1986
- Początkujący

Właśnie, najlepiej jak ktoś kto ma takie urządzenie by się wypowiedział, w sklepie który sprzedaje i montuje PC odradzali mi solary i podgrzewacze gazowe pomimo tego że tym też handlują, natomiast w moim przypadku gdzie mam piec z podajnikiem na ekogroszek mówili że koszt ogrzania cwu będzie bardzo zbliżony to tego jak bym miał grzać z pieca, podkreslili że chodzi głównie o wygodę. U moich rodziców jest zamontowany podgrzewacz gazowy i zdaje egzamin. Ale tak się zastanawiam czy zakup podgrzewacze i bojlera oraz całego osprzętu to nie wyjdzie na to samo jakbym miał kupić pompę a i czy można taki podgrzewać montować w kotłowni?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Kolektorów uczciwi sprzedawcy nie polecą już od dawna. Natomiast gaz... Sam abonament wynosi więcej niż ogrzanie prądem. Podobnie przy ekogroszku. Bardzo często podaje się zużycie węgla a nie prądu. Gdyby podłączył Pan kotłownie przez podlicznik, wyszłoby 2,5 do 3kWh na dobę. Tym Pan ogrzeje w pompie ponad 250l wody prysznicowejZlatan1986 pisze:Właśnie, najlepiej jak ktoś kto ma takie urządzenie by się wypowiedział, w sklepie który sprzedaje i montuje PC odradzali mi solary i podgrzewacze gazowe pomimo tego że tym też handlują, natomiast w moim przypadku gdzie mam piec z podajnikiem na ekogroszek mówili że koszt ogrzania cwu będzie bardzo zbliżony to tego jak bym miał grzać z pieca, podkreslili że chodzi głównie o wygodę. U moich rodziców jest zamontowany podgrzewacz gazowy i zdaje egzamin. Ale tak się zastanawiam czy zakup podgrzewacze i bojlera oraz całego osprzętu to nie wyjdzie na to samo jakbym miał kupić pompę a i czy można taki podgrzewać montować w kotłowni?
rekuperacja od 1989r
-
Zlatan1986
- Początkujący

250l tylko że woda nie utrzyma powiedzmy temperatury 40 C przez cały dzień i te 250 l trzeba będzie grzać 2-3 razy dobrze rozumiem? A gaz nie chodzi mi z sieci tylko z butli obecnie taka butla kosztuje u mnie 32 zł na wymianę a jak bym chciał doładować to 25 zł.
-
SUSPENSER
- Superużytkownik

- Kontakt:
Forumowicz bachus zacytował wcześniej mój wpis.Zlatan1986 pisze:Właśnie, najlepiej jak ktoś kto ma takie urządzenie by się wypowiedział, w sklepie który sprzedaje i montuje PC odradzali mi solary i podgrzewacze gazowe pomimo tego że tym też handlują, natomiast w moim przypadku gdzie mam piec z podajnikiem na ekogroszek mówili że koszt ogrzania cwu będzie bardzo zbliżony to tego jak bym miał grzać z pieca, podkreslili że chodzi głównie o wygodę. U moich rodziców jest zamontowany podgrzewacz gazowy i zdaje egzamin. Ale tak się zastanawiam czy zakup podgrzewacze i bojlera oraz całego osprzętu to nie wyjdzie na to samo jakbym miał kupić pompę a i czy można taki podgrzewać montować w kotłowni?
Mam PPC do CWU do kotła na ekogroszek - zamontowałem ją żeby grzejąc CWU chłodziła mi dom.
Okazało się, że COP jest znacznie niższy niż w katalogu i grzeje oraz chłodzi, lecz znacznie mniej wydajnie niż powinna - dystrybutor producenta tłumaczył się tym, że do COP nie wlicza się prądu pobieranego przez pompę obiegową, sterownik, dmuchawę [a przecież to jest w obudowie urządzenia !].
Grzejąc latem kotłem na ekogroszek zużywałem ok. 2 kg / dobę Wesołej, czyli zasyp wychodził co 75 dni - wg mnie nawet gdybyś zużywał 2 razy tyle [nie czytaj bredni o zużyciu prądu przez kocioł i osprzęt bo jest znikome] to i tak zakup pompy ciepła do CWU to zbędny wydatek.
Skoro koszt ogrzewania jest podobny to te 6 tys możesz znacznie lepiej spożytkować np. zamontuj w domu klimatyzację dla komfortu.
Do tego dla kotła znacznie lepiej jest gdy nie jest wygaszany bo po wygaszeniu na zimnych blachach wymiennika ciepła w kotle okresowo będzie się wykraplać woda z wilgotnego, ciepłego powietrza co powoduje jego korozję, czyli wygaszając go skracasz trwałość urządzenia.
Preferuję kontakt przez @ bo prywatne wiadomości znikają.
-
SUSPENSER
- Superużytkownik

- Kontakt:
Specjalnie dla Pana, żeby już się Pan nie ośmieszał ignorancją w kwestii zużycia prądu przez kocioł poszedłem poszukać w notatkach z zeszłej jesieni ile prądu pobierał mój kocioł wraz z pompami i sterownikiem - otóż było to 2,5-2,6 kWh na 25 kg ekogroszku.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Kolektorów uczciwi sprzedawcy nie polecą już od dawna. Natomiast gaz... Sam abonament wynosi więcej niż ogrzanie prądem. Podobnie przy ekogroszku. Bardzo często podaje się zużycie węgla a nie prądu. Gdyby podłączył Pan kotłownie przez podlicznik, wyszłoby 2,5 do 3kWh na dobę. Tym Pan ogrzeje w pompie ponad 250l wody prysznicowejZlatan1986 pisze:Właśnie, najlepiej jak ktoś kto ma takie urządzenie by się wypowiedział, w sklepie który sprzedaje i montuje PC odradzali mi solary i podgrzewacze gazowe pomimo tego że tym też handlują, natomiast w moim przypadku gdzie mam piec z podajnikiem na ekogroszek mówili że koszt ogrzania cwu będzie bardzo zbliżony to tego jak bym miał grzać z pieca, podkreslili że chodzi głównie o wygodę. U moich rodziców jest zamontowany podgrzewacz gazowy i zdaje egzamin. Ale tak się zastanawiam czy zakup podgrzewacze i bojlera oraz całego osprzętu to nie wyjdzie na to samo jakbym miał kupić pompę a i czy można taki podgrzewać montować w kotłowni?
Latem nie pracuje pompa od ogrzewania, więc to zużycie byłoby jeszcze mniejsze, ale nawet zakładając takie samo wychodzi ok. 0,1 kWh / 1 kg węgla - przy zużyciu do grzania CWU na poziomie 2-3 kg / dobę wychodzi 0,2-0,3 kWh.
Proszę to sobie zanotować i korzystać z tej wiedzy lub w celu potwierdzenia poprosić kogoś posiadającego taki kocioł o zweryfikowanie wyniku u siebie.
Preferuję kontakt przez @ bo prywatne wiadomości znikają.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

32 zł to 4000 litrów wody 55 st.C i ponad 6000 l prysznicówkiZlatan1986 pisze:250l tylko że woda nie utrzyma powiedzmy temperatury 40 C przez cały dzień i te 250 l trzeba będzie grzać 2-3 razy dobrze rozumiem? A gaz nie chodzi mi z sieci tylko z butli obecnie taka butla kosztuje u mnie 32 zł na wymianę a jak bym chciał doładować to 25 zł.
z pompy ciepła.
rekuperacja od 1989r
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Ignorancją? Szanowny Panie, ogrzewanie hydrauliczne, centralne, pośrednie jak zwał tak zwał, sprzedaje się tylko dzięki mitom i oszustwom. Tak więc ktoś kto to robi, albo się nie zna albo oszukuje.żeby już się Pan nie ośmieszał ignorancją
Jak w takim układzie Pan może oceniać współczesne systemy utrzymania komfortu temiczno wilgotnościowego?
Pomiary zużycia, którymi się posłużyłem, to dane użytkowników kotłów z forum .
Ogrzewanie chłodzenie 55m2 mieszkania w bloku z cegły. Razem z gotowaniem ciepłą wodą i światłem.
rekuperacja od 1989r
Ogrzewanie teraz drogie.