Gdzie można dorwać kanały izolowane antybakteryjne?Tomasz_Brzeczkowski pisze:Ciężko będzie. Pompa ciepła, rozdzielacz i kanały antybakteryjne + montaż o maksimum 9000zł - ciężko będzie Panu znaleźć coś za 10000.paw3leek pisze:Budżet niewazny, lepiej kupić raz a porządnie. Interesuje mnie do 3.5 kw
Z jakimś fajnym sterowaniem.
Tylko muszę znaleźć mu dobre miejsce w domu;)
Do 10 tys pewnie się zmieszcze
Klimatyzacja - jaką wybrać ?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Klimatyzacja - jaką wybrać ?
paw3leek
Panie Grzegorzu jakie kanały najczęściej Pan montuje pod midea 3.5 lub daikin 3.5??
paw3leek
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

Panie Pawle u źródła... ma pan 2 opcje z tego co wiem. Chyba że po sklepach ale wyjdzie drozej.paw3leek pisze:Gdzie można dorwać kanały izolowane antybakteryjne?Tomasz_Brzeczkowski pisze:Ciężko będzie. Pompa ciepła, rozdzielacz i kanały antybakteryjne + montaż o maksimum 9000zł - ciężko będzie Panu znaleźć coś za 10000.paw3leek pisze:Budżet niewazny, lepiej kupić raz a porządnie. Interesuje mnie do 3.5 kw
Z jakimś fajnym sterowaniem.
Tylko muszę znaleźć mu dobre miejsce w domu;)
Do 10 tys pewnie się zmieszcze
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

Zależy od domu. Ostatnio gree np. Było 5*150 i 1*125. Midea 4*125 plus 100 plus 80paw3leek pisze:Panie Grzegorzu jakie kanały najczęściej Pan montuje pod midea 3.5 lub daikin 3.5??
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
-
ThermoSilesia
- Początkujący

Najlepsza klimatyzacja produkowana jest w Japonii. Wysoka technologia, cicha praca komfort użytkowania na najwyższym poziomie. Sugerowałabym Rotenso.
-
MarekP1974
- Aktywny

Rotenso? A gdzie w hierarchii zapodziały się tacy producenci jak: Daikin, Toshiba, Fujitsu czy LG?ThermoSilesia pisze:Najlepsza klimatyzacja produkowana jest w Japonii. Wysoka technologia, cicha praca komfort użytkowania na najwyższym poziomie. Sugerowałabym Rotenso.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Midea ich kasuje.MarekP1974 pisze:Rotenso? A gdzie w hierarchii zapodziały się tacy producenci jak: Daikin, Toshiba, Fujitsu czy LG?ThermoSilesia pisze:Najlepsza klimatyzacja produkowana jest w Japonii. Wysoka technologia, cicha praca komfort użytkowania na najwyższym poziomie. Sugerowałabym Rotenso.
rekuperacja od 1989r
-
MarekP1974
- Aktywny

A większość, za wyjątkiem niektórych modeli LG i tak robiona jest w Chinach.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Midea ich kasuje.MarekP1974 pisze:Rotenso? A gdzie w hierarchii zapodziały się tacy producenci jak: Daikin, Toshiba, Fujitsu czy LG?ThermoSilesia pisze:Najlepsza klimatyzacja produkowana jest w Japonii. Wysoka technologia, cicha praca komfort użytkowania na najwyższym poziomie. Sugerowałabym Rotenso.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Midea robiła większość Toshiby, po aferze łapówkowej, Toshiba tak spadła w sprzedaży, że albo mogli szukać mowej marki, albo zacząć promować swoją. Postawili na jakość (przynajmniej na razie) - bardzo są ciche i jest fajna cena.
rekuperacja od 1989r
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

Midea to solidna jakość za rozsądną cenę. Urządzenia te miałem okazję rozbierać i wiem co jest w nich w środku. Prawda jest taka, że teraz wszystko w zasadzie to chiny... LG nie polecam bo stosunek jakości do ceny nie wypada najlepiej. Podobnie jest z większością innych urządzeń marki LG od telewizorów począwszy, generalnie jadą na marce.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Midea robiła większość Toshiby, po aferze łapówkowej, Toshiba tak spadła w sprzedaży, że albo mogli szukać mowej marki, albo zacząć promować swoją. Postawili na jakość (przynajmniej na razie) - bardzo są ciche i jest fajna cena.
Obecnie dużo idzie Gree i właśnie Midei. Gree to ciekawa opcja cena/jakość. Daikin został przejęty niejako przez gree. U mnie w salonie właśnie stoi mission extreme od midei z gwarantowanym grzaniem do -27'C! Nowym wymiennikiem i innymi bajerami w bardzo dobrej cenie. Technologia z roku na rok idzie do przodu. Aha, midea daje 5 lat gwarancji.
A co sądzicie o Mitsubishi http://www.climapolska.com.pl/klimatyza ... bishi-havy ? Warto się zdecydować na taką klimatyzację? To akurat miałoby być do nowego pomieszczenia biurowego dla firmy mojego męża.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Panie Grzegorzu, napisał Pan jak podają ciepłownicy. Nie grzaniem a pełną efektywnością. Przy niższych temperaturach też grzeje, tylko kilka % drożej.U mnie w salonie właśnie stoi mission extreme od midei z gwarantowanym grzaniem do -27'C!
Podawano, że grzeje do -15... a okazało się że przy -20 jest 90% przy -25 82%
rekuperacja od 1989r
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

Panie Tomaszu, przecież wie Pan że wiem że grzeje poniżej, chociażby moje Gree katalog do -10 a dawał radę przy - 24'C. Chociaż racja, powinienem sprostować że do -27'C trzyma wysoki poziom wydajności.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Panie Grzegorzu, napisał Pan jak podają ciepłownicy. Nie grzaniem a pełną efektywnością. Przy niższych temperaturach też grzeje, tylko kilka % drożej.U mnie w salonie właśnie stoi mission extreme od midei z gwarantowanym grzaniem do -27'C!
Podawano, że grzeje do -15... a okazało się że przy -20 jest 90% przy -25 82%
-
MarekP1974
- Aktywny

Nie ma takiego pojęcia jak solidna jakość za rozsądną cenę. Albo tanio albo dobrze. Tyle w temacie. Daikin niejako przejęty? To tak jakby Mercedesa przejął Romet.TwojOszczednyDom pisze:Midea to solidna jakość za rozsądną cenę. Urządzenia te miałem okazję rozbierać i wiem co jest w nich w środku. Prawda jest taka, że teraz wszystko w zasadzie to chiny... LG nie polecam bo stosunek jakości do ceny nie wypada najlepiej. Podobnie jest z większością innych urządzeń marki LG od telewizorów począwszy, generalnie jadą na marce.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Midea robiła większość Toshiby, po aferze łapówkowej, Toshiba tak spadła w sprzedaży, że albo mogli szukać mowej marki, albo zacząć promować swoją. Postawili na jakość (przynajmniej na razie) - bardzo są ciche i jest fajna cena.
Obecnie dużo idzie Gree i właśnie Midei. Gree to ciekawa opcja cena/jakość. Daikin został przejęty niejako przez gree. U mnie w salonie właśnie stoi mission extreme od midei z gwarantowanym grzaniem do -27'C! Nowym wymiennikiem i innymi bajerami w bardzo dobrej cenie. Technologia z roku na rok idzie do przodu. Aha, midea daje 5 lat gwarancji.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Na cenę wpływa wiele czynników. Czasami najdroższa jest marka. Firmy które chcą wejść na rynek, muszą produkować taniej i lepiej od tych co na rynku mają swoją markę.
Drugim czynnikiem wpływającym na cenę, bez wpływu na jakość jest ilość reklam. Reklam midei raczej się nie widzi.
Drugim czynnikiem wpływającym na cenę, bez wpływu na jakość jest ilość reklam. Reklam midei raczej się nie widzi.
rekuperacja od 1989r