Jakie pokrycie dachu?
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Re: jakie pokrycie dachu?
A gdzie znalazłeś tą informację, bo szczerze to jakoś mi umknęła. Na razie zostawię więc stare rozwiązanie i muszę się lepiej zapoznać. DivoDamm słyszałem że fajne rozwiązanie i pozwala mocno obniżyć straty ciepłą pzez mostki.
Toż to się kupy nie trzyma. Deskowanie nie jest od zastępowania izolacji termicznej. Standardowo pod deskowaniem i tak daje się nawet i 15 cm izolacji. Deskowanie jest wstępnym kryciem dachu i zapewnia szczelność pokrycia dachowego i separuje izolację od wody. Co nie znaczy, że nie można z niego zrezygnować - można zamiast deskowania dać np. membranę dachową, co nawet nie jest złym pomysłem, bo membrana ma lepszą paroizolację niż krycie wstępne. Ale nadaje się tylko na dachy o większym spadzie. Jeżeli ktoś ma w projekcie małą pochyłość dachu, to jest skazany na pełne deskowanie. Ja sam mam położony dach z kryciem wstępnym z membrany dachowej Koramic (Koraflex bodajże) i była to moim zdaniem dobra decyzja, bo poddasze się nie nagrzewa, nie ma też absolutnie problemu z dość wilgotnością powietrza na drugim piętrze...Kamil455 pisze:Polecam zastosowac izolacje nakrokwiowe DivoDamm Pro to materiał rozkładany na całej powierzchni, stanowiąc izolację powyżej krokwi, przez co zahamowane zostają mostki cieplne. Właśnie dlatego ta metoda może zastąpić deskowanie
No jednak się trzyma, ponieważ sam czytałem opis Divodamm i taka informacja jest własnie zawarta w opisie na stronie. Sprawdź DivoDamm Pro 
Kiedy ludzie zrozumiecie, ze to co u jednego jest ok, nie znaczy, ze w innych warunkach u Was też będzie ok. Proponuje sobie najpierw poczytać o kosztach - http://www.oferteo.pl/baza-wiedzy/koszt-pokrycia-dachu bo to dość istotna sprawa dopiero potem się zastanawiać na co nas stać i co nam potrzebne.
No właśnie nie ma uniwersalnych zastosowań do wszystkiego. Jak coś działa wszędzie to nie działa nigdzie.
-
MichalBudowniczy
- Superużytkownik

Ja w zeszłym roku kupowałem dachówkę od firmy dachlux i wybrałem Venecje. Pięknie się prezentuje.
-
calineczka_007
- Początkujący

Ja jestem zachwycona łupkiem na dachu. Pięknie się prezentuje. Zresztą ten kamień podoba mi się także na elewacji czy we wnętrzach.
Czarne dachy, z dachówka o nowoczesnym kształcie (płaska, prostokątna) bardzo mi sie podobają.
Czarne dachy, z dachówka o nowoczesnym kształcie (płaska, prostokątna) bardzo mi sie podobają.
Łupek niestety jest bardzo drogi, ale to prawda że także trwały. Jednak lepiej wychodzi dachówka, bo i tak materiał od dobrego producenta typu Braas będzie nam służyła do końca naszych lat. Zarówno dachówka betonowa jak i ceramiczna. Tu i tu oferują 30 lat gwarancji.
Zgadza się dachówka ceramiczna to materiał, który na pewno spisze się przez pokolenia. Wydaje mi się, że chyba lepiej jest dopłacić ale za to nie mieć problemów, niż co chwila użerać się z blachą, której trwałość to 25-30 lat. W szczególności, że tańszą opcją są dachówki betonowe na przykład Bałtycka CISAR.
Przy takim projekcie, zdecydowanie dachówka. NIe jest to duży dach, więc też nie będzie to ogromny wydatek, a dwa razy dłuższa żywotność dachu. W projekt wpisana jest piękna dachówka płaska. Polecam Bogen Plano, ewentualnie Koramic Orea 9.
Mieliśmy z mężem mnóstwo wątpliwości dotyczących dachu. Firmy dekarska http://dekermar.pl/ była mega pomocna w wyborze. Jesteśmy zachwyceni wykonaniem i polecam serdecznie każdemu tą profesjonalną firmę 
-
MarekP1974
- Aktywny

Znowu reklama. I tak do zesrania? Pierwszy post i już komercyjny. Nie stać was na profile płatne?RosaAtra pisze:Mieliśmy z mężem mnóstwo wątpliwości dotyczących dachu. Firmy dekarska http://dekermar.pl/ była mega pomocna w wyborze. Jesteśmy zachwyceni wykonaniem i polecam serdecznie każdemu tą profesjonalną firmę
Miła i rzeczywiście znającą się na rzeczy obsługę mają w Dachmaxxie na Wersalskiej. Dokładny opis dachówek i innych pokryć, które sprzedają jest na dachmaxx.net.pl. Wiadomo najlepszym rozwiązaniem są dachówki, ze względu na ich trwałość i też izolację, ale nie każdego na nie stać. Jeszcze w tym salonie sprzedaży to ceny mają przystępne, więc wcale tak dużo nie musiałem wydać jak na początku sądziłem.
... Ze względu na cenę ceramiki są też dachówki betonowe tańsze jak dachówka Bałtycka Braas tak cena to ok 30zł.m2
Ceny często najniższe są u dystrybutorów, bo bliżej źródła. Własnie dlatego wybierając dachówkę Braas warto sprawdzić ich listę na stronie marki Braas