Budowa tarasu a próg na ociepleniu
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Budowa tarasu a próg na ociepleniu
Witam.
Proszę o poradę.
Ociepliłem dom, taras mam dość wysoko bo na około 80cm.
Taras mam wypełniony gruzem, piaskiem, kamieniem oraz na samej górze jest mączka pod kostkę.
Problem polega na tym, że między tarasem a drzwiami tarasowymi jest 20cm styropianu.
Co można z tym zrobić?
Planowałem wyciąć styropian pod drzwiami na grubość kostki (4cm) + betonik/krawężnik (grubości 5cm), który będzie częściowo na tarasie a częściowo na styropianie - który zapobiegnie "wtapiania" się kostki w styropian.
Pytanie jak zabezpieczyć styk okna z kostką aby wilgoć/deszcz spływający po oknie nie wpływał pod kostkę, w styropian a następnie w mury...
W załączniku wersja przed tarasem i wersja jak na dzień dzisiejszy to wygląda.
Proszę o poradę.
Ociepliłem dom, taras mam dość wysoko bo na około 80cm.
Taras mam wypełniony gruzem, piaskiem, kamieniem oraz na samej górze jest mączka pod kostkę.
Problem polega na tym, że między tarasem a drzwiami tarasowymi jest 20cm styropianu.
Co można z tym zrobić?
Planowałem wyciąć styropian pod drzwiami na grubość kostki (4cm) + betonik/krawężnik (grubości 5cm), który będzie częściowo na tarasie a częściowo na styropianie - który zapobiegnie "wtapiania" się kostki w styropian.
Pytanie jak zabezpieczyć styk okna z kostką aby wilgoć/deszcz spływający po oknie nie wpływał pod kostkę, w styropian a następnie w mury...
W załączniku wersja przed tarasem i wersja jak na dzień dzisiejszy to wygląda.
-
Gość10463
Re: Budowa tarasu a próg na ociepleniu
bo najpierw się wylewa taras a potem stawia na nim styropian .... od dupy strony jak wszyscy, teraz podcinaj i dolewaj pod styropian beton i układaj kostkę. Hydroizolacja na tarasie jest po to by woda nie spływała pod niego, tak więc jakiś baran tym wszystkim zarządzał skoro nie wiedział o podstawach w konstruowaniu budynku
jak chcesz mogę przyjechać i odpłatnie wykonać uszczelnienie zarówno drzwi jak i cokołu na ścianie
jak chcesz mogę przyjechać i odpłatnie wykonać uszczelnienie zarówno drzwi jak i cokołu na ścianie
A nie lepiej dać tam ładny parapet np marmurowy albo po prostu obrobić z góry blachą? Przecież kostka nie musi iść do samych drzwi. Nawet nie powinna.
Fundament ocieplony 10cm styropian, później jest listwa startowa z aluminium, na niej styro 20cm - do jakiego momentu należny wyciąć styro i wylać beton aby miało to ręce i nogi?
Drzwi tarasowe są osadzone na 2 śrubach/prętach (nie wiem jak się to fachowo nazywa ale monter chyba nazwał je "konsolami") aby nie "owisły" przestrzeń pomiędzy podpórkami to styropian xps.
Co do parapetu to ok, ale murowany na styropianie?
Blaszany tez mając pod sobą styro zacznie sie uginać jak sie będzie na niego stąpać....
Niestety o tarasie nie myślałem w ogóle podczas budowy... teraz bym wylał go cały betonem i przykleił do fundamentów.. ale już po zawodach...
Drzwi tarasowe są osadzone na 2 śrubach/prętach (nie wiem jak się to fachowo nazywa ale monter chyba nazwał je "konsolami") aby nie "owisły" przestrzeń pomiędzy podpórkami to styropian xps.
Co do parapetu to ok, ale murowany na styropianie?
Blaszany tez mając pod sobą styro zacznie sie uginać jak sie będzie na niego stąpać....
Niestety o tarasie nie myślałem w ogóle podczas budowy... teraz bym wylał go cały betonem i przykleił do fundamentów.. ale już po zawodach...
Marmurowy parapet możesz przykleić chociażby na piankę montażową. Tyle tylko że wypadało by żeby częściowo wchodził w ścianę. Przez neta nie da się tego wytłumaczyć. Najlepiej wytnij styropian na jakieś 15 cm w dół i zalej coś w rodzaju płyty zachodzącej większą częścią w stronę tarasu i na boki. Zrobi się mała płyta fundamentowa a na to możesz kłaść co chcesz.
Planowałem wyciąć:
pod samym oknem 6cm na kostkę (kostka 4cm+mączka 2cm)- kostkę położyć na styropianie(szer 10cm)
Resztę progu na około 13cm - na dole dać płytę z betonu marmurkowego (taka mi leży i jest na szerokość prawie całych drzwi (grubości 6cm) która będzie w progu 10cm a reszta(47cm) wchodzi w stronę tarasu, na to mączka i kostka - wtedy kostka zaczynała by sie na styku z progiem drzwi.
Jest klika ale:
-Czy "betonik" powinien być już pod pierwszym szeregiem kostki? w końcu tam mało kiedy się stąpa, daje coś ciężkiego itp a 10cm ocieplenia to zawsze lepiej niż nic... żeby potem nie wiało pod drzwiami
-Jak zabezpieczyć przed wodą wszystko co znajduje się pod kostką w progu -woda będzie wsiąkać i pewny grzyb w salonie?
pod samym oknem 6cm na kostkę (kostka 4cm+mączka 2cm)- kostkę położyć na styropianie(szer 10cm)
Resztę progu na około 13cm - na dole dać płytę z betonu marmurkowego (taka mi leży i jest na szerokość prawie całych drzwi (grubości 6cm) która będzie w progu 10cm a reszta(47cm) wchodzi w stronę tarasu, na to mączka i kostka - wtedy kostka zaczynała by sie na styku z progiem drzwi.
Jest klika ale:
-Czy "betonik" powinien być już pod pierwszym szeregiem kostki? w końcu tam mało kiedy się stąpa, daje coś ciężkiego itp a 10cm ocieplenia to zawsze lepiej niż nic... żeby potem nie wiało pod drzwiami
-Jak zabezpieczyć przed wodą wszystko co znajduje się pod kostką w progu -woda będzie wsiąkać i pewny grzyb w salonie?
Tak to możemy sobie piardolić do rana. Zrób jak uważasz i zobaczysz co się będzie działo. Najwyżej rozbierzesz i zrobisz inaczej. Masz łeb i chuy to kombinuj.
-
Gość10463
ile warte wg Ciebie jest to pytanie ? lub ile zapłacisz za rysunek jak to wykonać prawidłowo
bo zasady są jedne a możliwości materiałowe dopiero duże
Poproszę o bezpłatną pomoc 
Ja też. Mam do przerzucenia 16 ton ziemi.
Chętnie pomogę - jak skończę taras 
Zalej to w chuy betonem i połóż płytki. Po co się bawić z kostką?
wszystko przygotowane pod kostkę, tylko ten nieszczęsny próg został do ogarnięcia...
Ty no rurek chyba nie nosisz co? Uszczelnienie i szybkie przemyślenia na miejscu nie są raczej aż takie trudne. Chyba że faktycznie jesteś informatyk albo co gorsza nosisz okulary i nie masz bladego pojęcia o męskich sprawach. Ale w takim przypadku na huy miałbyś się brać za budowę domu. Takim wystarczy M2 w bloku.
-
Gość10463