Cześć.
Pytanie ogólne, ale związane z tematem zakopania zbiornika na deszczówkę, który w przypadku terenów podmokłych może wyskoczyć spod ziemi. Wydaje mi się, że mój grunt nie jest podmokły. Jest raczej piaszczysty i suchy.
Mimo to, zastanawiam się, jak sprawdzić poziom wód gruntowych. Może istnieją jakieś mapki miejskie / geodezyjne z których to wynika?
Pozdrawiam
Mariusz
Poziom wód gruntowych - jak zmierzyć / wyznaczyć ?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
mesmariusz
- Zainteresowany

-
Gość10463
Re: Poziom wód gruntowych - jak zmierzyć / wyznaczyć ?
zleć badanie geotechniczne a się dowiesz co to są wody gruntowe, podskórne, czasowospiętrzające, zalegające i kurzawki
widziałeś kiedyś mapy wód gruntowych ?
widziałeś kiedyś mapy wód gruntowych ?
-
mesmariusz
- Zainteresowany

Pożyteczna sprawa (przynajmniej wiesz na czym pływasz).
Swoją drogą, ciekawe jaki byłby koszt takiego badania.
Swoją drogą, ciekawe jaki byłby koszt takiego badania.
-
Gość10463
wrocław tak jak łódz leży w pradolinach rzek
Najlepiej zatrudnij geologa i zrób wierecenie, to sie dowiesz dokładnie o pozimie wody gruntowej. Ale żeby tak na szybko sie dowiedzieć jaki jest w pobliżu poziom wody gruntowej, to sprawdź, czy ktoś w pobliżu ma studnię z kręgów i wtedy możesz zobaczyć jaki jest poziom wody .
wiwa
Tak jak powiedzieli przedmówcy, najpewniejszym i najlepszym sposobem jest badanie geologiczne. Można również zrobić odwiert samemu (np. świdrem ręcznym) i sprawdzić, czy do wymaganej głębokości nie ma wody.mesmariusz pisze:Cześć.
Pytanie ogólne, ale związane z tematem zakopania zbiornika na deszczówkę, który w przypadku terenów podmokłych może wyskoczyć spod ziemi. Wydaje mi się, że mój grunt nie jest podmokły. Jest raczej piaszczysty i suchy.
Mimo to, zastanawiam się, jak sprawdzić poziom wód gruntowych. Może istnieją jakieś mapki miejskie / geodezyjne z których to wynika?
Pozdrawiam
Mariusz