Jaki rodzaj tynku wybrać??
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Jaki rodzaj tynku wybrać??
Witam. Mam pytanie dotyczące wyboru rodzaju zewnętrznego tynku. W tym roku stoję przed koniecznością odnowienia elewacji zewnętrznej budynku. W pierwszej fazie miałem zamiar tylko budynek otynkować na nowo tzn. położyć nowy tynk na istniejący stary. Ale przeliczając koszty doszedłem do wniosku że lepiej dołożyć trochę pieniędzy i odrazy dom ocieplić. Teraz stoję przed dylematem jaki tynk zewnętrzny wybrać, bo tyle ile ludzi spotkałem tyle też różnych opinii. Ten się kruszy , na tym widać zacieki itp. Proszę o poradę jaki tynk wybrać, zależy mi na jakości w końcu robi sie to na parę lat. Ja osobiście przymierzam sie do tynku firmy KABE , NOVALIT T – co o tym możecie powiedzieć. Z góry serdecznie dziękuję.
Za mało danych.
Nie piszesz z czego jest ściana (poszczególne warstwy), jaki materiał dociepleniowy itd. itd.
Bez tego nie da się ruszyć.
A rodzaj tynku naprawdę zależy od wielu warunków.
Z czystym sumieniem powiem, że tynk silikonowy będzie nadawał się wszędzie. Ale w przypadku styropianu będzie to zbędny wydatek.
Częstym kompromisem jest tynk mineralny pomalowany farbą silikonową.
Pozdrawiam
Nie piszesz z czego jest ściana (poszczególne warstwy), jaki materiał dociepleniowy itd. itd.
Bez tego nie da się ruszyć.
A rodzaj tynku naprawdę zależy od wielu warunków.
Z czystym sumieniem powiem, że tynk silikonowy będzie nadawał się wszędzie. Ale w przypadku styropianu będzie to zbędny wydatek.
Częstym kompromisem jest tynk mineralny pomalowany farbą silikonową.
Pozdrawiam
folia kubełkowa... czemu nie
robota będzie za parę lat...
i nie ma czegoś takiego jak 99% izolacji
robota będzie za parę lat...
i nie ma czegoś takiego jak 99% izolacji
Dokładnej konstrukcji budynku nie znam, wybudowany w latach 70 z cegły pełnej i pustaków ze stropem z aszki, oczywiście mór pruty. Chce go docieplić styropianem 8 cm, grubsze raczej nie wchodzi w rachubę ze względów estetycznych, nie chce żeby dom wyglądał jak bunkier z małymi okienkami, a na duże oszczędności opałowe nie liczę. Bardziej mi zależy na estetyce i trwałości wykonania tynku.
-
JBZ
Ma rację Fruzin. Dodam, że wybór wszystkich warstw (przede wszystkim wyprawy tynkarskiej i warstwy szpachlowej) powinien być poprzedzony analizą cieplno-wilgotnościową. Wydasz zaledwie kilkaset zł, ale będziesz mieć pewność poprawności rozwiązania!
W przeciwnym razie, zagrasz w totka. Czy jest sens ryzykować?
Jerzy Zembrowski
W przeciwnym razie, zagrasz w totka. Czy jest sens ryzykować?
Jerzy Zembrowski
-
elektronik25
- lubie spamować
Guzik prawda....tynk mineralny to nie to samo co silikonowy. Mineralny nie jest elastyczny natomiast silikonowy tak. To prawda że tynk silikonowy jest dość drogi dlatego mogę Co polecić tynk silikatowy - nie dużo droższy od akrylowego. Przelicz koszt tynku mineralnegi i farby silikonowej jak Ci panowie radzą a koszt tynku silikatowego w kolorze
-
JBZ
Tylko laik może proponować rozwiązania kierując się wyłącznie ceną!
Zauważyłeś Elektroniku, że na rynku jest wiele rodzajów wypraw i każda ma inną cenę? Pewnie tak. Wiesz dlaczego? Ponieważ, nie cena lecz wyniki analizy cieplno-wilgotnościowej wskazują jakie parametry techniczne a konkretnie opór dyfuzyjny ma mieć dana wyprawa. Dopiero wówczas możesz żonglować po producentach i cenach, ale szukając wyłącznie w zakresie oporu dyfuzyjnego jaki wypadł z analizy! Ileż jeszcze ludzie mają wyrzucić pieniędzy w błoto, żeby pojąć, iż nie cena ma być kryterium wyboru?
Chcesz dowiedzieć się więcej jakie są skutki wyboru produktów w oparciu o cenę? .
Pozdrawiam,
Jerzy Zembrowski
Zauważyłeś Elektroniku, że na rynku jest wiele rodzajów wypraw i każda ma inną cenę? Pewnie tak. Wiesz dlaczego? Ponieważ, nie cena lecz wyniki analizy cieplno-wilgotnościowej wskazują jakie parametry techniczne a konkretnie opór dyfuzyjny ma mieć dana wyprawa. Dopiero wówczas możesz żonglować po producentach i cenach, ale szukając wyłącznie w zakresie oporu dyfuzyjnego jaki wypadł z analizy! Ileż jeszcze ludzie mają wyrzucić pieniędzy w błoto, żeby pojąć, iż nie cena ma być kryterium wyboru?
Chcesz dowiedzieć się więcej jakie są skutki wyboru produktów w oparciu o cenę? .
Pozdrawiam,
Jerzy Zembrowski
-
JBZ
Re: Jaki rodzaj tynku wybrać??
Swego czasu zapowiadałem i teraz zapraszam na nową formułę: wykłady szkoleniowe z fizyki budowli przez internet. Każdy może za niewielką opłatą uzyskać cenne informacje techniczne i praktyczne, opisy problemów i ich rozwiązań, podpowiedzi i przestrogi - także pytać do woli. Wiem co boli inwestujących w budowę wymarzonego domu. Po co błądzić?
http://www.bdb.com.pl/info_o_szkoleniach.html
http://www.bdb.com.pl/info_o_szkoleniach.html
- Decorazione
- Początkujący

- Kontakt:
Możesz sobie sprawdzić też na tej stronie - tynki kraków, jaki kolor elewacji będzie najlepiej pasował do Twojego domu. Nam to bardzo pomogło w decyzji 
Re: Tynk akrylowy - ochrona elewacji
stosowałem tynk akrylowy foveo tech, który zawiera preparaty ograniczające rozwój grzybów, pleśni i alg na powierzchni tynku i zdecydowanie moge go polecic
-
oe_foveotech
- Aktywny

Szanowni Państwo,
wykorzystanie dobrej jakości tynku pozwala uzyskać nie tylko zamierzony efekt, lecz także jest rozwiązaniem trwałym, które nie będzie wymagać wykonywania kosztownych poprawek. Tynki elewacyjne z oferty FOVEO TECH to wysokiej jakości produkty. Znaleźć można wśród nich m.in. tynk polimerowy, akrylowy czy też silikonowy. W celu doboru optymalnego wyrobu polecam kontakt z punktami dystrybucji marki FOVEO TECH. Ich listę można znaleźć pod adresem: http://www.foveotech.pl/dystrybucja.html
Pozdrawiam serdecznie,
E-rzecznik Foveo Tech
wykorzystanie dobrej jakości tynku pozwala uzyskać nie tylko zamierzony efekt, lecz także jest rozwiązaniem trwałym, które nie będzie wymagać wykonywania kosztownych poprawek. Tynki elewacyjne z oferty FOVEO TECH to wysokiej jakości produkty. Znaleźć można wśród nich m.in. tynk polimerowy, akrylowy czy też silikonowy. W celu doboru optymalnego wyrobu polecam kontakt z punktami dystrybucji marki FOVEO TECH. Ich listę można znaleźć pod adresem: http://www.foveotech.pl/dystrybucja.html
Pozdrawiam serdecznie,
E-rzecznik Foveo Tech
Silikatowo-silikonowy - w relacji cena do jakości jest chyba najlepszym rozwiązaniem.
Dobrą elewację można zrobić tylko wtedy, gdy właściwy rodzaj tynku dostosujemy do potrzeb konkretnego budynku. Jego właściciel nie tylko powinien brać pod uwagę aspekt ekonomiczny i wizualny, czyli wybór nie powinien polegać jedynie na wyborze koloru, faktury (np. baranek, kornik) czy wielkości uziarnienia (np. 1,5, 2 mm itd.). Tylko w głównej mierze powinien skupić się na jego właściwościach, więcej w tym artykule http://domenergooszczedny.eu/pl/blog/ak ... a-elewacje
-
klaudia844
- Aktywny

Firma, która ocieplała mój dom bazowała na tynkach cienkowarstwowych silikonowych Kabex. Było to już kilka lat temu. Po tym czasie mogę powiedzieć, że elewacja w dalszym ciągu dobrze się prezentuje, nie ma wilgoci, grzybów, ściany nie są brudne chociaż kolor domu to jasny beż.
-
oe_foveotech
- Aktywny

Szanowna Pani.
tynki silikonowe są bardzo dobrym rozwiązaniem. Dobrze dobrany i nałożony tynk silikonowy sprawi, że przez wiele lat elewacja będzie wyglądać estetycznie – nie będą się na niej pojawiać zabrudzenia, rozwijać glony czy grzyby. Ogromnym plusem tynków silikonowych jest brak absorbcji wody. Powierzchnia nie nasiąka wodą, a deszcz powoduje samoczynne mycie elewacji. Dodatkowo tynki silikonowe są paroprzepuszczalne i zwiększają trwałość murów. Polecam zapoznanie się z bogatą ofertą tynków marki Foveo Tech. Szczególnie zwracam uwagę na tynk silikonowy TN 30, który jest gotową masą tynkarską przeznaczoną do wykonywania cienkowarstwowych wypraw. Zawiera w sobie między innymi składniki ograniczające rozwój pleśni oraz grzybów.
Pozdrawiam serdecznie,
E-rzecznik Foveo Tech
tynki silikonowe są bardzo dobrym rozwiązaniem. Dobrze dobrany i nałożony tynk silikonowy sprawi, że przez wiele lat elewacja będzie wyglądać estetycznie – nie będą się na niej pojawiać zabrudzenia, rozwijać glony czy grzyby. Ogromnym plusem tynków silikonowych jest brak absorbcji wody. Powierzchnia nie nasiąka wodą, a deszcz powoduje samoczynne mycie elewacji. Dodatkowo tynki silikonowe są paroprzepuszczalne i zwiększają trwałość murów. Polecam zapoznanie się z bogatą ofertą tynków marki Foveo Tech. Szczególnie zwracam uwagę na tynk silikonowy TN 30, który jest gotową masą tynkarską przeznaczoną do wykonywania cienkowarstwowych wypraw. Zawiera w sobie między innymi składniki ograniczające rozwój pleśni oraz grzybów.
Pozdrawiam serdecznie,
E-rzecznik Foveo Tech