Koszt budowy domu

Opinie techniczne budynków i budowli, odbiory robót w imieniu Inwestora, Doradztwo techniczne, Nadzory inwestorskie, optymalizacja kosztów budowy.
weyburn
Początkujący
Początkujący

Koszt budowy domu

Post autor: weyburn »

Cześć,
wraz z żoną myślimy o postawieniu domu, niestety nie mamy żadnej działki po rodzinie więc na początek szukaliśmy gruntów budowlanych do tego celu. Działkę udało nam się nabyć w cenie 75 tyś za 1000 mkw więc myślę, że w mojej okolicy to naprawdę dobra cena, teraz szukamy zarówno projektu jak i kredytu hipotecznego pod budowę. Chcielibyśmy postawić coś w tym stylu http://archeton.pl/projekt-domu-chaberr ... opisogolny jak sądzicie jakie koszty do wykończenia pod klucz powinniśmy zakładać? Moim zdaniem to granice 350-400 tysięcy jak sądzicie?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Koszt budowy domu

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Najdroższe jest złe budowanie. Najtaniej (nie licząc wykończenia, bo tu jest oooogromna rozpiętość cenowa) wychodzą domy zużywające 10-20kWh/m2 .
rekuperacja od 1989r

xander119
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: xander119 »

Brzęczkowski idź spać. Najdrożej to wyjdzie robocizna.

Owalny
Początkujący
Początkujący

Post autor: Owalny »

Zawsze warto doliczyć nieco grosza, ale myślę że w granicach pół mlna powinniście się w miarę spokojnie zmieścić

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

300 tys kosztuje kompletny dom 110m2 , 0.08W/m2 podłoga ściana dach, z ogrzewaniem, klimatyzacją i zużyciem między 700-1000zł rocznie.
rekuperacja od 1989r

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ekspertyzy budowlane i opinie techniczne”